CROSSDOCK Extraliga

Dobřany přezimují na 7. místě. Pocity mám smíšené, přiznává hlavní trenér Václav Šlehofer

Dobřany mohou být s podzimní části spokojeny! Jak je s výkony, výsledky a tabulkovým postavením týmu spokojen lodivod Šneků Václav Šlehofer st.? Jak na sobě pracují mladí Šneci přes zimu? A jakých cílů by chtěl trenér Šlehofer dosáhnout se svým týmem na jaře?

Bude nám ještě nějaký čas trvat, než kluci vyzrají

Trenére, jak jste spokojen s podzimním umístěním? Odehráli jste dobré zápasy. Například jste porazili Kert Park. Máte z výkonů týmu dobrý pocit?

S podzimem nejsem spokojen. Vadí mi covidová doba, která sport hodně omezuje a ovlivňuje. My jsme se s tím prali opravdu skoro celý podzim. Co se týká výsledků, tak je to takové napůl. Ano, porazili jsme Kert Park, ale i na lídra někdy přijde období, kdy mu to prostě nesedne. Pražany s Davidem Kunou na čele i tak považuji za top tým Extraligy, což i po pomalejším rozjezdu opět mistři potvrdili. Mají opravdu vysokou kvalitu a hodně tzv. vyhraných zkušených borců. My máme klubovou koncepci trochu jinak nastavenou a jedeme dle ní už několik let. Nicméně jsme hodně mladým týmem, poskládaným většinou z odchovanců klubu. Některé zápasy jsme možná i kvůli tomu ztráceli hloupě. Bude nám ještě nějaký čas trvat, než kluci vyzrají. Mezitím vychováváme i třeba jejich nástupce. Zkrátka takový běh na dlouhou trať. Pocit tedy smíšený. Chtěl bych víc, kdo ne? Jenže na druhé straně je i republikový soupeř.

Z 12 zápasů to stačilo na 15 bodů, které vám zaručují průběžné 7. místo. Určitě se budete chtít udržet v postupové osmičce, jak moc těžké to bude?

Jo, jasně, play off chce hrát všech 12 týmů. Kolikrát mi přijde, že by všechny mančafty nejraději hrály jen play off. Přitom základní část ukáže mnohé. Hlavně pak charakter kabiny se projeví nejvíce v dlouhodobé soutěži, jak kluci pracují v trénincích, jak přistupují např. k venkovním zápasům a tak dále. My prostě musíme jako kabina pospolu šlápnout do pedálů v zimě, kvalitně se na jaro připravit a ke každému zápasu být patřičně nachystáni. Tohle když kluci pochopí, pak můžeme teprve třeba pomýšlet na body či následně na play off. Myslím, že se spoustou kluků se známe od žákovských let, čili tohle už snad fungovat bude. Máme tady i 1. Ligu a ačkoliv prohráváme, vidím u některých mladíků hodně věcí, které trénink neukáže a 2. Liga krom soupeřů z čela při vší úctě také ne.


Zimní příprava? Chceme kluky zaujmout a posunout

Jak bude u Vašeho týmu vypadat zimní příprava? Kolikrát se budete scházet a na co se budete zaměřovat?

Bude zase zpestřená novinkami. Mně nikdy běh ani posilování nevadily. Nicméně si pamatuji tréninky (z fotbalu), že tahle výše uvedená náplň probíhala i třeba dvě hodiny v kuse. Nikoho to nebavilo. Na druhou stranu jsme to ale odjezdili po p*deli. Prostě jsme přepnuli v hlavě a odmakali to. Každopádně takové zkušenosti našim klukům předávat nechci. Ano, chceme se nabušit a řádně připravit, ale také chceme kluky zaujmout a posunout. Máme tam i celkem dost zápasů, tradiční turnaj. Myslím, že program bude bohatý. Trénovat začneme hned 4. ledna a třikrát v týdnu plus zápasy. Objem tedy oproti letům předchozím neměníme. Náplň však ano.

Jak si užíváte zimní pauzu? Je pro Vás dobré si dát od hokejbalu přestávku? A jak jste si užil vánoční svátky?

Nevím, jestli je dobré si dát úplnou pauzu. Jsem stará škola. My jsme na pauzy moc nebyli. Nebyl fotbal, byl hokejbal a obráceně. Nebo samozřejmě i jiné sporty. Osobně jsem moc přestávky nemíval a pořád nemám. (smích) Stačí mi týden a už kluky naháním. I třeba tedy k jiným sportům. Jsem už fakt magor. (smích) Je to prostě můj život. Vánoční svátky mám rád hlavně kvůli jídlu a všem těm dobrotám. O váhu strach nemám. Ani si ji nehlídám. Sportem nejspíš kila pálím.


V Dobřanech utvořili silné jádro a skvělou partu, která se společně baví z každého tréninku či "bavenda". Zdroj fotky: fcb TJ Snack Dobřany.

Tvoří se nám po letech zase parta

Na čem budete muset s týmem zapracovat, abyste se mohli vyrovnat i těm nejlepším týmům v lize?

Náš mančaft, jak jsem zmínil, musí vyzrát věkem. Někteří kluci tady hráli národku mužů od 14 - 15 let a dnes jim je kolem 25. Hrávali souběžně za dorost i chlapy a těch x zápasů je samozřejmě posunulo. Přestože mají ideální věk, i tak musí vyzrát, nejsou úplně hotoví hráči, krom pár jedinců. To si aspoň tedy myslím. My tu nemáme třicátníky. Tihle kluci je prostě musí nahradit, být tedy mentálně silnější, čemuž ale nejde poručit. Do toho zkrátka musí dozrát. Někdo k tomu dojde dříve a jiní později. To tak prostě asi je. Jinak věcí, na kterých je třeba neustále pracovat, je mnoho. Konkrétní nebudu.

Jaké jsou jarní cíle pro váš tým? Vrátit se zpět do formy a získat body, které vás udrží v postupovém pásmu?

Cíl si nedáváme. Výše jsem uvedl, co musíme udělat v zimě. Pokud to klapne a pochopíme se vzájemně, nevlezou do toho zase covidové urgence či marodi, pak se teprve můžeme jít měřit se všemi extraligovými soupeři. V kabině jsou hodně šikovní kluci, dnes už třeba i také tátové od rodin. Věřím, že jsou tu i rozumní kluci, kteří mají hokejbal rádi a ví, proč ho dělají. S mnoha se známe od jejich dětství, tedy hodně dlouho a víme už, co od sebe očekávat. Tvoří se nám po letech zase parta, což je vždycky víc než kvalita, přestože i ona tu je. Do toho koloběhu se snažíme stále začleňovat další mladičké odchovance. Máme tady i pro rezervní tým mužů historicky prvně také 1. Ligu. Kabina je tedy rozsáhlá, s kolegy máme kluky takřka denně na očích. Vytvořili jsme za pár let na naše poměry města celkem početnou a slušnou žákovskou základnu, jsme součástí HCM, což nebyl lehký úkol. Máme perfektní areál. Co víc si přát. Každopádně jedeme dál. Celé hokejbalové komunitě přeji pevné zdraví, hodně štěstí a úspěchů do nového roku.


Václav Šlehofer st. (třetí zleva spodní řada) stále aktivně hraje za "B" tým Dobřan v 1. Lize či ALPA Českém poháru! Ideální vzor pro jeho svěřence z "A" týmu. Zdroj fotky: fcb TJ Snack Dobřany

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9