CTM a HCŽ

Campy talentované mládeže oslavily 15. výročí! Chtěli jsme zlepšit práci s mládeží, vzpomíná Tomáš Macko

Jedním ze zakladatelů dnes už tradičních letních tréninkových kempů nesoucích název „Campy talentované mládeže“ byl i bývalý trenér národních týmů do 16 a 18 let Tomáš Macko. Ten se díky kempům trenérsky zdokonaloval a pomohl mnoha hráčům k rozvoji jejich dovedností. Nejen o tom zavzpomínal.

Čest, obrovská zkušenost a radost se na projektu podílet

Tomáši, můžete nám prosím ze svého pohledu popsat, jak se zrodila myšlenka projektu Campů talentované mládeže?

Pokud si dobře vzpomínám, tak jsme se o koncepci výchovy hráčů s potenciálem budoucích reprezentantů začali bavit s tehdejším místopředsedou ČSMHb panem Josefem Kadaněm někdy v průběhu sezóny 2005/06, tedy ve druhém roce mého působení u reprezentace ČR U18. Pan Kadaně byl tehdy hlavním tahounem téměř veškerých změn, kterými hokejbal procházel a byl to on, který dokázal teorie na papíře dotahovat k reálným krokům a výsledkům. Takže CTM vymyslel a 1. ročník realizoval Josef Kadaně a pro nás ostatní byla čest, obrovská zkušenost, radost a potěšení se na tomto projektu podílet!

Můžete popsat svými slovy, jaké byly první porodní bolesti prvních ročníků dnes už tradičních letních kempů?

Upřímně, ani nevím. Tohle šlo tehdy mimo mne. Prvního ročníku se účastnili zkušení a velcí hokejoví trenéři pánové Přerost a Kurfürst, velezkušení organizátoři Kadaně a Badzik a já jsem byl na kempu spíše v roli trenérského žáka, který měl co dělat, aby s těmito profíky držel krok. (úsměv)

Jaké byly úvodní programy a složení tréninkových jednotek kempů?

Myslím, že zaměření na herní činnosti jednotlivce, hru na malém prostoru, na práci s dětmi nad rámec běžných tréninků v oddílech, zůstává stále stejné, samozřejmě s přihlédnutím k novým trenérským metodám.


Hlavní organizátoři prvních Campů talentované mládeže měli náročnou práci, která je ale bavila a i díky tomu se mnoho reprezentačních hráčů zlepšovalo. Autor fotky: Petr Šilar (CTM 2009 - Litomyšl).

Snažil jsem se vyrovnat svým trenérským kolegům

Když teď zabrousíme k Vaší roli, měli jste nějak rozděleny role mezi tři hlavní strůjce prvních kempů, pana Kadaněho, Badzika a Vás? V tuhle chvíli v tom organizačním týmu jsou do jisté míry lidé, kteří mají něco na starost individuálně. Ubytování, pronájem zimního stadionu, pitný režim a svačiny. Další člověk se stará o seznamy, přihlášení a řeší s hráči různé technické věci. Někdo nakupuje oblečení, jak to fungovalo u Vás?

Šéfem celé akce byl Josef Kadaně! Na odbornou kvalitu tréninků přibližující se letním hokejovým školám dohlíželi pánové Přerost a Kurfürst. Jarda Badzik spoluorganizoval celou akci a jako pilná včelička řešil všechny drobné problémy, které se objevily od rozbitého kolena po zajištění volnočasových aktivit hráčů, k tomu všemu vedl tréninky v tělocvičně i na hřišti. Já jsem se snažil vyrovnat svým trenérským kolegům v přípravě a vedení tréninků a samozřejmě dohlížel na děti i mimo mantinely tréninků. Třeba jsme učili nejmladší děti povlékat polštáře a peřiny, hlídali dodržování odpoledního klidu a večerky nebo bodovali pořádek na pokojích. (úsměv)

Porovnáme asi neporovnatelné. Jaké byly dříve počty hráčů, kteří se na tyto kempy hlásili. Když to porovnáme s rokem 2021, tak na všech 3 turnusech včetně kempu děvčat se vystřídalo více než 160 hráčů, což takhle dříve asi nebylo.

Přesně nevím, myslím, že prvních ročníků se účastnilo cca 40 – 50 hráčů (chlapců) ve věku 10 – 14 let. Turnus byl jenom jeden, více dovolené jsme si v práci vzít nemohli. (úsměv)

Vybavujete si nějaká dnes už zkušená zvučná jména, která prošla prvními kempy a dnes hrají například v reprezentaci či jsou držiteli extraligových titulů? Vy osobně jste trénoval v tu dobu národní tým hráčů do 16 nebo 18 let, pokud se nepleteme, vybral jste si tenkrát na kempech do svých týmů i nějaké hráče, o kterých jste do té doby vůbec neměl „ponětí“? 

Tehdy jsem trénoval starší kluky, takže jsem na CTM hráče pro reprezentaci nevybíral. Mám ale pocit, že se mezi prvními a nejmladšími účastníky objevil maličký šikovný útočník, Pepík Česák z Pardubic.

Kolik let jste byl jedním z hlavních organizátorů CTM?

Nevím to jistě, ale mám pocit, že jsem se účastnil prvních pěti ročníků. Tehdy se automaticky počítalo s tím, že se bude reprezentační trenér kempu účastnit. No a jak se rozšiřovaly realizační týmy mládežnických reprezentací, pomalu se také rozšiřoval počet trenérů zapojených do této akce.


Tomás Macko trénoval dlouhé roky národní týmy juniorů do 16 a 18 let. Autor fotky: Petr Šilar (CTM 2009 - Litomyšl).

Pro nás samotné to byla obrovská zábava

Mysleli jste si na začátku projektu, že kemp vydrží takhle dlouho a dosáhne takových rozměrů? Navíc je teď republikově velmi známý a hráči se na něj těší.

V té době, myšleno okolo roku 2005, se obecně v klubech s mládeží pracovalo velice špatně, což nás reprezentační trenéry pochopitelně velmi štvalo. Samozřejmě byly výjimky, ale nebylo jich mnoho! Hráči na srazy U16, U18 jezdili často bez základních znalostí. Někteří až na repre kempu viděli poprvé kreslit trenéra na tabulku, ve srovnání s mezinárodní (hokejovou) konkurencí jsme neuměli bránit, dodržovat taktické pokyny, ani v extraligových klubech neexistovala posloupnost mládežnických kategorií. A protože jsme např. na rozdíl od Slováků nechtěli na mezinárodní akce vozit hokejisty, kterým právě skončila sezóna na ledě, začalo nám docházet, že musíme i na svazové úrovni začít pracovat s mladšími hráči, než byla kategorie U16. Z těchto myšlenek ne příliš početné skupiny trenérů a funkcionářů, které kolem sebe tehdy soustředil pan Kadaně, vznikaly projekty jako reprezentace U14, CTM, hokejbalová reprezentace s hráči, pro které bude hokejbal sportem č. 1 nikoliv s aktivními hokejisty apod. Inspirací pro vznik CTM, byly určitě letní hokejové školy, které dávaly dětem určitou nadstavbu k jejich práci v mateřských oddílech.

V současném týmu lidí jsou 3 organizátoři, kteří se přípravě akce věnují celoročně. Vy jste to zajištovali ve svém vlastním volnu, po práci, během dovolených, což se nedá srovnávat.

Nedá, ale nám to nevadilo. Pro nás samotné to byla obrovská zábava a pro mě osobně možnost získat nové zkušenosti. Kdo z hokejbalových trenérů mládeže může dnes říct, že mu přípravu a realizaci jeho tréninků kontroluje reprezentační trenér ledního hokeje? To byla naše odměna! K tomu výborná parta kamarádů a možnost podílet se na rozvoji naše sportu. Mám na tu dobu krásné vzpomínky.

Máte v šuplíku nějakou kuriozitu, vtipné momenty, které Vás provázely prvními kempy?

Desítky! Např. jeden nejmenovaný trenér odmítal jíst společné snídaně, kterým vzhledem k napjatému rozpočtu vévodily různé pomazánky jako např. rybí nebo drožďová. No a protože nechtěl, aby ho děti viděly vracet plný nesnězený talíř, raději šel ke stadionu napřed a koupil si snídani cestou. (úsměv)

Co by Tomáš Macko přál CTM ať už chlapů či dívek do budoucna?

Aby byl pro všechny hráče i trenéry kemp především obrovskou zábavou, tak jako byl pro nás v jeho začátcích. Aby ti, kteří tuhle akci organizují měli dost sil, finančních prostředků a entuziasmu k tomu, pracovat ještě lépe, než tomu bylo doposud!

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9