Reprezentace

Hrát vedle nejlepších hokejbalistů světa je výborná zkušenost, hodnotí svůj první seniorský kemp Stupka

V plzeňské hale se 3. – 5.12. uskutečnilo soustředění reprezentace mužů, která se připravuje na mistrovství světa v Kanadě. V nominaci byla spousta nováčků, kteří se chtějí probojovat na vrchol reprezentačního cyklu a jedním z nich je i ústecký Martin Stupka.

Nervozita po příjezdu opadla

Martine, Vy jste se zúčastnil poprvé kempu reprezentace mužů, jaké jsou první dojmy?

Byla to výborná zkušenost. Měl jsem možnost hrát po boku nejlepších hráčů z České republiky a troufnu si říct i nejlepších hráčů na světě. Nasbíral jsem mnoho zkušeností a hlavně zjistil, jak velký rozdíl oproti juniorské reprezentaci a mužské Extralize to je, což mi dodalo další motivaci na sobě pracovat.

V kabině jste byl vlastně nováčkem, přijala Vás kabina dobře nebo jste se cítil trochu nesvůj?

Před kempem ve mně panovala jistá nervozita, ta ovšem ihned po příjezdu opadla. Nováčků nás tam bylo více a reprezentační stálice nás přijaly dobře. Snažily se nám předat nějaké zkušenosti a za to jsem velice rád. Při hře nám zkušení hráči říkali, co udělat jinak nebo lépe, a to beru jako velmi cenné rady.


Martin Stupka patřil k tahounům bývalé reprezentace juniorů do 20 let, jejíž přípravy na MS vyvrcholily pouze dvěma duely se Slovenskem v létě letošního roku. Pokračující forma vynesla Stupkovi pozvánku i do seniorské reprezentace. Autor fotky: Lucie Toušová.

Snad žádná faktura nepřijde

Přispěl jste hned nějakou „pokutou“ do reprezentační kasy?

O ničem zatím nevím, tak snad žádná faktura nepřijde (smích).

V podzimní části se Vám podařilo několikrát rozhodnout utkání pár sekund před koncem, myslíte si, že právě tyto branky Vám „vystřelily“ pozvánku do reprezentace?

To nedokážu říct. To by museli říct přímo trenéři, jestli to bylo to zlomové. Podzimní část se mi vydařila celkem dobře bodově, ale ještě je co zlepšovat. Zároveň mi několik branek připravili skvěle spoluhráči, bez nich bych je nedal, takže na tom mají taky zásluhu.


Zrodí se z tohoto týmu v červnu v Kanadě noví světoví šampioni? Národní tým mužů čeká ještě spousta práce v krátkém časovém úseku, ale příprava vypadá velice dobře. Zdroj fotky: Radek Mašík.

Týmové výkony máme jak na houpačce

Jak vidíte Vaše šance na účast na mistrovství světa v Kanadě?

To si netroufnu odhadovat. Snažil jsem se předvést to nejlepší, i tak ale sám dokážu na předvedených výkonech najít dost chyb. Jak jsem psal, přijel jsem tam posbírat nové zkušenosti, které bych chtěl v budoucnu využít. Vše záleží na trenérech, kdyby přišla další pozvánka, určitě ji neodmítnu, zároveň ale vím, že je mnoho zkušenějších hráčů, kteří mají mnohem větší šance.

Podzimní část jste s ústeckou Elbou zakončili na 5. místě, berete to jako úspěch, nebo to mohlo být o pár stupínků výše?

Kdyby mi někdo na začátku sezóny řekl, že budeme tam, kde jsme, nebudu mu věřit. Sestava nám dost prořídla, takže jsem počítal i s nejhorším. Dostalo prostor více juniorů a myslím si, že někteří ukázali, že mohou hrát stabilně a mohou nám pomoct v lepších výkonech. Ty zatím máme jako na houpačce. Je mnoho věcí, co musíme zlepšit a stále na nich pracovat. Věřím, že jsme schopni dobré výkony zopakovat nebo i zlepšit a udržet se v horní části tabulky.