Reprezentace

Národní tým mužů má za sebou soustředění v Plzni. Užil jsem si ho moc, netají Leoš Gerlich

Mezi nominovanými muži nemohl na plzeňském srazu chybět nejlepší brankář Extraligy Leoš Gerlich. Ten v nejvyšší soutěži odchytal 7 zápasů s úspěšností zákroků 94,4 %. Svými výkony tak potvrdil svou formu. V jakém světle se ukázal v reprezentaci? Nejen o tom se rozpovídal v rozhovoru.

Všichni si uvědomují, kvůli čemu tam jsme

Leoši, jak jste si to v Plzni užil? Jaká se na seniorském srazu vytvořila parta v kabině a jaká byla nálada?

Musím říct, že jsem si to užil moc. Byl jsem nominovaný po dlouhé době a hrát za reprezentaci jsem si vždycky užíval. Co je v našem sportu více? V posledních pár letech to vzhledem k týmům, ve kterých jsem působil (to není nic proti nim, to je prostě fakt), bylo jenom velké přání, které bylo nereálné. To se s příchodem do Mostu změnilo. Jsem hlavně rád, že mě mohou vidět naše tři děti. Oba kluci hrají hokej a jsem rád, že jim můžu jít příkladem. Když budu mluvit za sebe, tak na repre byla vždycky super parta. Všichni si uvědomují, kvůli čemu tam jsme a táhneme za jeden provaz, i když vlastně soupeříme mezi sebou o nominaci. Celkově byla nálada podle mě skvělá. Tak jako vždycky se makalo na 150 % a k tomu jsme si užili spoustu srandy.

Kemp probíhal tři dny. Na co jste se v jednotlivých dnech zaměřovali? Jak náročné soustředění bylo?

No pro nás starší si troufám tvrdit, že náročné bylo hodně a to ještě můžeme děkovat sněhové nadílce, že jsme se nedostali i ven na nějaké to běhání na oválu. Důraz byl kladen na dvě věci. Na koncovku a také jsme hodně hráli proti sobě. Za sebe musím říct, že sobotní střelecký trénink byl pro brankáře vyloženě za “odměnu”.


Most před sezónou značně posílil zkušenými plejery. Hned 7 hráčů mosteckého celku se navíc představilo na soustředění národního týmu v Plzni včetně nejlepšího brankáře podzimní části Extraligy hokejbalu Leoše Gerlicha! Zdroj fotky: fcb HBC Most.

Reprezentace? Pocta za dobře odvedenou práci v klubu

Jste s tím, co jste v Plzni předvedl spokojen? Myslíte si, že jste reprezentační trenéry oslovil natolik, že byste se mohl podívat na červnové mistrovství světa v Kanadě?

Vždycky to může být lepší! Byly tam věci, které vyšly podle mých představ a zároveň tam bylo dost věcí, které mohly dopadnout lépe. Nyní se už dívám směrem dopředu. Nejdůležitější je pohled trenérů. To, jestli jsem je oslovil, poznáme na další nominaci. Věřím tomu, že soustředění bylo důležité, ale zároveň se trenéři budou rozhodovat i podle našich výkonů v lize. Ať už teď na podzim, možná ale bude ještě důležitější jaro a play off.

Nastupujete za extraligový Most, se kterým se Vám v Extralize nesmírně daří. Čím to je? Jak jste se dostal z KOVA do Mostu?

Daří se nám, ale zatím jsme pouze v půlce. Jak jsem říkal v minulé otázce, rozhodující bude jaro a vyřazovací část. Podle mě v našem úspěchu hrají roli dva faktory. Velice zkušený tým a Sláva jako trenér (Slavomír Švancar pozn. red.). Zároveň musím přiznat, že jsme v některých zápasech měli štěstí, ale to přeje připraveným a v našem případě zkušeným. Do Mostu jsem se dostal tak, že mi zavolal Sláva a společně s Pospou (Jan Pospíšil) a Sykym (Milan Sýkora ml.) jsme do toho šli.

Byla tato akce poslední tečkou za uplynulou podzimní částí hokejbalu? Bylo pro Vás potěšení jet na reprezentační sraz?

Co se týče hokejbalu, tak nejspíš ano, pokud nepočítám “benďák” v Rakovníku, který si určitě půjdeme pro radost párkrát zahrát, i když bude třeba sněžit. Jelikož jsem si prošel všemi reprezentacemi od Sudoměřic, kde to všechno začalo, až po zlaté MS v Bratislavě, tak reprezentace byla a ještě snad nějakou dobu bude pro mě osobně velkým potěšením a poctou za dobře odvedenou práci v klubu.


Bylo o nás skvěle postaráno! 

Jak byste celý kemp zhodnotil? V Plzni určitě bylo mnoho kvalitních hráčů. Kdo nejvíce vyčníval?

Kromě toho, že byl dost náročný, což je vlastně samozřejmost, tak bych celý kemp viděl hodně pozitivně. Chtěl bych hlavně poděkovat za to, jak o nás bylo postaráno. Servis byl na skvělé úrovni. I přes celkem dost omluvenek se sešlo hodně kvalitních hráčů. Za sebe bych kromě stálic, které všichni známe, vyzdvihl dravé mládí zastoupené především Lukášem Lhotou a Honzou Čejkou. Ti na mě osobně zanechali velký dojem a pevně věřím tomu, že o nich ještě hodně uslyšíme. Jinak typově je mi nejbližší styl hry Paliče (Martin Pala). Na jeho přehled a smysl pro nahrávku bych se mohl dívat celý den.

Teď přichází čas zimy a také zimní přípravy. Máte nějaký tréninkový plán? Určitě se budete chtít na jaře opět ukázat.

Prosinec bude určitě ve volnějším režimu. Kromě hokejbalu a hokeje to bude především regenerace a čas s rodinou. Když to situace dovolí, tak si zajdeme zahrát florbal. Jinak se nejvíce chci věnovat ramenu, které bych rád dal do takového stavu, abych od ledna mohl začít naplno trénovat. Co se týče plánu od ledna, tak věřím tomu, že Pospa vymyslí něco výživného. Přes kruháče, běhání až po posilovnu a další. A vzhledem k tomu, že máme halu, tak půjdeme na hřiště o něco dříve, než jsem zvyklý. Jak jsem říkal, jsme s Mostem v půlce a rádi bychom to na jaře potvrdili a ukázali, že nešlo o náhodu.


Národní tým podstoupil první víkend v prosinci třídenní soustředění. Teď už budou trenéři reprezentace mužů nominaci zužovat. Času na přípravu na červnové mistrovství světa v Kanadě mnoho nezbývá.