Zahraničí

Z Malenovic do Švýcarska! Musel jsem si zvyknout na jiný styl hokejbalu, prozrazuje Jaroslav Medřický

Jednadvacetiletý útočník z Malenovic odešel před letošním ročníkem do Švýcarska, kde nastupuje za Grenchen-Limpachatl. Před nabídkou v české Extralize dal přednost druhé nejvyšší soutěži ve Švýcarsku a velké osobní zkušenosti. Nejen o tom se rozpovídal v rozhovoru Jaroslav Medřický.

Zaměstnání ve skladě s květinami

V letošním ročníku působíte ve švýcarské druhé nejvyšší soutěži v týmu SHC Grenchen-Limpachtal. V kanadském bodování se Vám daří náramně, aktuálně se nacházíte na druhé pozici s 19 body ze sedmi zápasů za 9 gólů a 10 asistencí. Panuje s osobními výkony spokojenost?

Abych pravdu řekl, ze začátku jsem úplně spokojený nebyl. Od toho se také odrážel můj individuální výkon. Asi první dva zápasy jsem si musel rychle zvyknout na úplně jiný styl hokejbalu, než na který jsem byl zvyklý v Česku. Jinou tvrdost zákroků u mantinelů i kdekoliv jinde, ale myslím, že se to časem lepší. Už jsem si zvykl, jak to tady chodí. Vím, co můžu čekat, takže téměř spokojený jsem.

A co život ve Švýcarsku? Kde bydlíte a co vůbec děláte, abyste se uživil?

Život zde ve Švýcarsku je velice odlišný než ten u nás už jen tím, jak místní zde tráví volný čas, jak jsou ohromně pracovití a milí. Bydlím přímo v Grenchenu. Z mého bytu je to zhruba 5 minut od hřiště a do centra města asi 10 minut pěšky, což je super. Co se práce týče, začátky byly velice náročné, jelikož jsem zde začínal jako pomocník na stavbě. Momentálně jsem zaměstnaný ve skladě s květinami, což je příjemná změna.

S Grenchenem se nacházíte na 3. místě šestičlenné tabulky. Zde by to mohlo být lepší? A proč vás fanoušci vlastně nevidí v NLA – nejvyšší švýcarské soutěži?

Ano, momentálně jsme na 3. pozici. Oba dny z předešlého víkendu byly bez utkání, tudíž máme jeden zápas „k dobru“, díky kterému bychom se měli vrátit zpět na 1. místo, pokud se ovšem bude dařit. Zde ve švýcarské lize je to trošku jinak než v české. V každém týmu mohou nastoupit pouze 2 cizinci, a v NLA v Grenchenu už jsou 2 hráči, dokonce jsou to oba Češi, Jaroslav Pauer a Martin Kunzmann, takže momentálně to bohužel nejde. Pokud by se ale naskytla možnost, neváhal bych.


Jaroslav Medřický zářil do svého odchodu do Švýcarska v dresu prvoligových Malenovic. Teď si užívá nové zkušenosti daleko za hranicemi. 

Nabídka přišla z Letohradu, rozhodování bylo těžké

Jak se vlastně upekl přestup z Malenovic do Švýcarska? Měl jste i nabídky z domácí nejvyšší soutěže?

Celé to vzniklo tak, že jsem byl osloven týmem SHC Grenchen-Limpachtal, že by o mě měli zájem pro nadcházející hokejbalovou sezónu. Podmínkou bylo, že mi pomohou zařídit všechny potřebné věci, najdou práci, zajistí kurz němčiny a pojištění. Ano, nabídka z domácí nejvyšší soutěže dorazila od letohradských Jelenů, která mě nesmírně potěšila a velice jsem si jí vážil. Rozhodování bylo ohromně těžké, ale nakonec jsem zvolil tu zahraniční cestu, bral jsem to jako získání životních zkušeností.

Jak často s týmem trénujete a co Váš volný čas ve Švýcarsku, pokud se vůbec najde? (úsměv)

Momentálně navštěvuji kurzy němčiny, které jsou 3x týdně a bohužel ve stejný čas jsou i tréninky, takže jich tolik nemám, ale snažím se vše dohnat individuálně. Můj volný čas v týdnu je asi hodinu až dvě denně, který většinou trávím vařením, praním nebo uklízením (smích). O víkendu to bývá většinou jeden den, který se nehraje. To buď řeším výletem, nebo odpočinkem. Volného času už nemám tolik, jak jsem byl zvyklý.


Aktuálně se Medřický po 7 zápasech nachází na druhé pozici kanadského budování NLB s 19 kanadskými body. Z toho se z gólu radoval devětkrát. Zdroj: swiss-streethockey.ch 

Situace ve Švýcarsku ohledně covidu je daleko lepší

Jaká panuje vůbec ve Švýcarsku aktuálně situace kolem covidu? V Česku to nevypadá vůbec dobře a kdo ví, zdali se dohraje poslední kolo podzimní části…

Určitě tady panuje lepší situace ohledně covidu než v ČR, je tady denně okolo 3000 nakažených, což oproti číslům v Česku je málo. Ano, o nedohrání posledního kola podzimní části jsem zaslechl, snad tomu tak nebude a bude se moci bez nějakých problémů odehrát.

Plánujete se po sezóně vrátit zpátky do České republiky, nebo Vám tak Švýcarsko imponuje, že tam zůstanete déle?

Tahle otázka je mi pokládaná často. Jak už od přátel, tak od lidí zde ve Švýcarska. Abych pravdu řekl, vůbec ještě nevím, tohle bych chtěl řešit asi až někdy ke konci sezóny.

Jak budete trávit vánoční svátky a sledujete výkony vašich Malenovic v 1. Lize? Jsou zatím na předposledním 6. místě divize Východ. To Vám asi moc radost nedělá, že?

Na vánoční svátky pojedu do ČR, takže určitě je budu trávit s rodinou, přítelkyní a přáteli. Výsledky sleduji pečlivě, jsem s klukama denně v kontaktu, takže tuhle situaci jsme řešili často. Co vím, tak za A tým nastupuje dost mladších kluků z juniorky. Samozřejmě mě to mrzí, přeju klukům jenom to nejlepší a věřím, že přes zimní přípravu zaberou a jarní část bude vypadat úplně jinak.


Zatímco je v České republice dohrání podzimní části výrazně v ohrožení, ve Švýcarsku se jede dál a Grenchcen chce zpátky do čela tabulky. Zdroj: swiss-streethockey.ch 

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
19 94:42 51
2.
HC Kert Park Praha
19 92:41 44
3.
Elba DDM Ústí nad...
19 68:35 44
4.
HBC Kladno
20 69:44 40
5.
HBC Svítkov Stars...
20 67:57 34
6.
SK Hokejbal Letohrad
19 55:58 28
7.
HBC Pardubice
19 64:63 25
8.
HbK Karviná
18 54:74 21
9.
HBC Hradec...
18 37:57 17
10.
TJ Snack Dobřany
19 36:68 16
11.
HBC Plzeň
19 41:67 15
12.
HBC Prachatice
17 29:100 4