Reprezentace

Od mladých nováčků očekáváme dravost a nasazení, má jasno trenér reprezentace mužů Jiří Mašík

Plzeň přivítá na začátku prosince další reprezentační kemp mužů, kteří se připravují na budoucí mistrovství světa v Kanadě. Nominace trenéra Mašíka sčítá známé mazáky, mladé hráče, ale také nové tváře! Co bude od hráčů vyžadovat a na co se bude trenérský štáb zaměřovat?

Věříme, že nám hráči zamotají hlavu

Trenére, blíží se konec podzimní části hokejbalu a s tím i reprezentační soustředění. Jak se tvořila nominace na plzeňský kemp?

O nominaci se s kolegou Slávou (asistent trenéra Slavomír Švancar pozn. red.) bavíme od srpnového soustředění. Dávali jsme si dohromady jména, která nás zaujala. Každý týden jsme spolu komunikovali o různých hráčích, které jsme viděli, nebo proti kterým o víkendu budeme hrát, abychom se na ně třeba zaměřili. Takže jsme si nakonec vytipovali těch 39 hráčů. Pak ještě přišel na všechny nemilý, ale bohužel povinný dotaz, jestli jsou hráči ochotni se v případě nominace nechat očkovat, protože v Kanadě je to povinné. Jsme rádi, že s tím nikdo větší problém neměl. Snad se všem vyhne zranění a nemoc, abychom se sešli kompletní.

V nominaci se objevilo hned několik borců, kteří hrají i v 1. Lize, a také juniorští nováčci. Co od nich budete očekávat?

Samozřejmě je základ, že hrají i v Extralize mužů. To tempo je přeci jen vyšší a hráči musí mít celoroční konfrontaci s těmi nejlepšími. A tam se musí prosazovat. Každého hráče bereme pro jeho schopnosti. Někdo je rychlý, někdo dokáže víc přitvrdit. To od nich budeme očekávat, nechceme, aby se v reprezentaci měnili. Od mladých nováčků očekáváme dravost a nasazení. Kvalitu mají a věříme, že nám hlavu zamotají, koho vybrat do konečné nominace.


Také proběhnou fyzické testy

Co jste si se svým trenérským štábem připravil na třídenní soustředění? Na co se budete zaměřovat?

Převážně budeme chtít hráče vidět ve hře. Proběhnou tam nějaké tréninky, nácviky, aby i tady hráči ukázali, jak dokáží plnit pokyny. A také proběhnou fyzické testy. Svaz dolaďuje spolupráci s jednou firmou a hráči by měli mít sporttestry, které nám ukáží jejich výkonnost. Mělo by se v tom pokračovat přes turnaj v Plzni, a hlavně na MS. Ale jak říkám, hlavní náplň bude herní prověrka.

Co na druhé straně budete od hráčů očekávat? Všichni by měli být po konci podzimní části fyzicky vybaveni. Budete chtít spíše vidět herní projevy jednotlivců?

Jak už jsem odpovídal v předešlé otázce, chceme hráče vidět ve hře. Škoda, že není k dispozici větší hřiště, ale hala v Plzni nám poskytuje komfortní zázemí v zimním období. A fyzickou připravenost v reprezentaci bereme jako samozřejmost. Budeme na to klást důraz, na MS je 6 utkání v sedmi dnech a na to musí být hráči připraveni.

Co bude výstupem tohoto kempu? Rozkryje tento kemp také skládačku finální nominace na nadcházející mistrovství světa?

Času je dost málo, takže je to velmi důležité soustředění. Výstup bude takový, že do Plzně na turnaj by měli jet z 99 % hráči z užší nominace. Do Kanady se musí nahlásit soupiska 30 jmen třeba v dubnu až květnu kvůli letenkám a vízům. Takže pak už by musel opravdu někdo neskutečně vylétnout v jarní části, aby si řekl o místo.


Národní tým mužů navazuje na srpnové přátelské zápasy se Slovenskem. V sestavě se například udržel i obránce Tomáš Zajíček (vlevo), který v roce 2018 vedl jako kapitán juniorskou reprezentaci U20 na zlatém šampionátu v Kanadě. Autor fotky: Lucie Toušová.

Zápasy budeme hrát jen mezi sebou

Jaký bude program celého kempu? Bude v něm zahrnuto například nějaké modelové utkání?

Program jsem už nastínil. V pátek bude tréninková jednotka, v sobotu budou tři testy a v neděli poslední delší jednotka. Zápasy budeme hrát jen mezi sebou, je nás 7 pětek a chceme vidět všechny hráče hodně hrát. Proto jsme i odmítli možnost hrát s U20.

Plánujete sraz reprezentace ještě jednou v zimní přestávce nebo bude toto soustředění jediné?

Soustředění bude jediné. V únoru by měl v Plzni proběhnout mezinárodní turnaj minimálně za účasti nás, Slovenska a Švýcarska. Řeší se i nějaké další varianty. Doufám, že soustředění i turnaj proběhne a nezhatí ho situace v ČR. Moc se na kluky těšíme, že budeme pokračovat v přípravě na MS.


Jiřího Mašíka nečeká v přípravě a na MS v Kanadě jednoduchá práce. Podaří se mu domů přivést medaili? Autor fotky: Hanka Poskočilová.