2. liga

Hokejbalem se bavím v rodných Okříškách a jsem za to rád, usmívá se David Fiala

Na jihu Moravy najdeme spoustu výborných hokejbalistů, jedním z nich je bezesporu David Fiala z Okříšek, který je bývalým mládežnickým reprezentantem a v 2. Lize na Moravě vévodí kanadskému bodování. Uvidíme Davida ještě ve vyšší lize?

1. Liga? Není to na pořadu dne

Davide, se Slzou jste zatím na druhém místě druholigové tabulky na jihu Moravy. Jste spokojeni?

Vstup do letošní sezóny se nám povedl. Ze čtyř domácích utkání jsme tři vyhráli, na našem hřišti se nám vcelku daří. Mrzí mě však výkon proti Sudoměřicím. V něm jsme nehráli svoji hru a Sudoměřice naopak ukázaly svoje zkušenosti. I v posledním zápase v Jihlavě jsme předvedli kvalitní výkon, tentokrát byl však o gól lepší soupeř. Celkově jsem spokojen i s přístupem hráčů k zápasům, neboť často hrajeme na tři kompletní formace, což zde nebylo zvykem.

Máte ambice postoupit do 1. Ligy a absolvovat větší cestování?

O tomto jsme se vůbec nebavili a myslím, že to není ani na pořadu dne. Rozdíl mezi 1. a 2. Ligou je značný a náš tým patří věkově k těm starším, takže jsme rádi, že můžeme hrát důstojnou roli v 2. Lize. Druhým aspektem je pak zmíněné větší cestování. Myslím, že na venkovní zápasy bychom jezdili v daleko nižším počtu než nyní. Chtěli bychom zde udržet tým tak, jak je nyní poskládaný, a postupně ho doplňovat mladšími hráči.

Vám osobně se daří i v individuálních statistikách, neměl jste nabídku z vyšších lig před sezónou?

Před minulou sezónou nějaká nabídka přišla, ale nyní ne. Zde na Vysočině není aktuálně tým, který by hrál vyšší soutěž, než je 2. Liga, kterou hrajeme s Okříškami. V dřívějších letech jsem jezdil řadu sezón do Jihlavy a také do Hradce Králové, ale nyní se kromě hraní starám i o trénování a chod klubu tady v mateřském oddíle v Okříškách a paradoxně jsem na hřišti víc než dříve.


JVSK SLZA Okříšky aktuálně okupuje průběžné 2. místo v tabulce v 2. Lize na jihu Moravy. Zdroj fotky: osobní archiv Davida Fialy.

Na jihlavské období vzpomínám rád

V mládežnických kategoriích jste hrál za Jihlavu a patřili jste mezi špičku v republice, vídáte se ještě s některými spoluhráči?

Na tohle období vzpomínám velmi rád. V Jihlavě se utvořila tenkrát v mládeži super parta složená z nejlepších hráčů z celého regionu. S některými spoluhráči se stále vídám na hokejbalových hřištích v rámci ligových zápasů nebo na různých akcích a vždy je rád vidím a popovídám s nimi. Nezapomenutelné jsou pak výlety našich rodičů a fanoušků po všech zápasech, na které s námi jezdili.

V Extralize jste se objevoval v dresu Hradce Králové a Jihlavy, je ještě šance, že Vás uvidíme v nejvyšší soutěži?

Nemyslím si, že je to úplně reálné. Jak jsem zmínil už v předchozí odpovědi, kdyby zde na Vysočině byl tým, který vyšší soutěž hraje, uvažoval bych o tom, ale dojíždět velké vzdálenosti už nyní nechci. Další věcí je součet mých zranění, kterých bylo za dobu mého hraní opravdu hodně a s postupujícím věkem člověk cítí, že některé věci už nezvládá tak rychle, jak před deseti lety. No a taky by o mě musel být zájem (smích). Každopádně hokejbalem se nyní bavím v rodných Okříškách a jsem rád, že jsme zde utvořili konkurenceschopný tým.


David Fiala (vlevo) si naposledy zahrál za Jihlavu v roce 2020 na ALPA poháru mužů, který vynahradil anulovaný ročník z důvodů covid pandemie. David Fiala byl vyhlášen jedním ze tří nejlepších hráčů Jihlavy. Nyní se ale plně věnuje Okříškám, kde v 5 zápasech letošní sezóny posbíral 11 kanadských bodů za 2 góly a 9 asistencí. Autor fotky: Hokejbal tým ČMSHb.


Tabulka 2. Liga - Morava Sever

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
SK IHC Jaselská...
15 82:34 39
2.
HBC Enviform Třinec
15 69:45 31
3.
HbK Karviná B
15 57:60 24
4.
TJ Sokol Poruba
15 82:57 21
5.
HBK Vsetín
15 57:67 17
6.
HC Warriors...
15 27:111 3