1. liga

Pedagog se otřepal a teď v 1. Lize exceluje! Jak tým vycepoval zkušený hokejista Josef Vachulka?

O klubu českobudějovického Pedagogu nebylo příliš slyšet, až doposud. Pedagog se přihlásil do 1. Ligy, kde se snaží držet krok se špičkou. Tým vede a drží pospolu zkušený bývalý hokejista Josef Vachulka. Jak celek poskládal a co stojí za výzvou přihlásit 1. Ligu? A jak se vůbec dostal k hokejbalu?

Pane Vachulko, Vaše hokejová kariéra byla bohatá. Jak jste se ale dostal k hokejbalu? A kdo Vás oslovil s trénováním Pedagogu v 1. Lize? Váhal jste s touto nabídkou?

O hokejbalu na Pedagogu jsem povědomí měl, protože jsme sem chodili hrát tenis. Zhruba před patnácti lety jsem byl dvakrát osloven, zda bych chtěl zkusit i tento sport, což jsem tenkrát odmítl, neboť jsem se v tu dobu věnoval hokeji a časově bych to nezvládal. S trénováním mě letos na jaře oslovilo vedení klubu s tím, že bychom trénovali společně s Milanem Kupkou. Vzal jsem si čas na rozmyšlenou, trenér Kupka nabídku odmítl a já se rozhodl ji přijmout. Pedagog je jeden ze zakládajících týmů hokejbalové soutěže a hrát až třetí nejvyšší soutěž bylo na klub z krajského města málo, proto jsme se rozhodli přihlásit 1. Ligu, na což tu potenciál rozhodně je.

Máte velké zkušenosti s ledním hokejem. To jako hráč, ale i trenér. Když porovnáte tyto dva sporty. Myslíte si, že má tento sport šanci prorazit s tím, jak se zrychluje?

Myslím si, že zrychlení hry je jediná cesta, jak udělat tento sport divácky atraktivnějším.

Na jaké hokejové či hokejbalové zážitky vzpomínáte ze své kariéry? Můžete nám nějaké přiblížit? Zůstal jste stále blízko hokeji nebo se teď věnujete pouze hokejbalu?

Na hokeji mě vždy bavila strategie a taktika, takže každý zápas byl v tomto směru zážitkem. Trenérsky se momentálně věnuji pouze hokejbalu, hráčsky se účastním hokejových turnajů IZS a Unitop.


Josef Vachulka je bývalým profesionálním hokejistou. Nyní se naplno věnuje hokejbalu v českobudějovickém Pedagogu.

České Budějovice se zatím drží na 3. místě v divizi!

Po 6 duelech jste nasbírali 12 bodů se skórem 32 ku 17. Počítal jste s takovým úvodem do sezóny? Jaká panuje v klubu nálada a s čím jste do 1. Ligy šli? 

Na začátku sezóny jsme si stanovili jediný cíl a tím bylo jednoznačně neustále zlepšovat herní projev až na hranice maxima možností našeho týmu. Pokud se nám toto bude dařit, výsledky se dostaví. Proto neřeším, kolik máme bodů a jaké skóre, ale to, kam jsme se po každém tréninku nebo zápase posunuli. Každopádně mezi dlouhodobé cíle patří zabydlet se v 1. Lize a nadchnout co největší počet dětí a mladých hráčů pro tuto hru.

Jak těžké bylo poskládat tým, který přecházel o ligu výše? Kdo tvoří jádro Vašeho celku?

Nejdůležitější byla chuť hráčů hrát vyšší soutěž. Jádro tvoří hráči se zkušenostmi z Extraligy a silná skupina hráčů mezi třiceti a pětatřiceti lety, od kterých mladší hráči mohou získávat zkušenosti.


Uvidíme v týmu Pedagogu známé hokejisty?

České Budějovice jsou stejně jako Plzeň městem piva a hokeje. Můžou se fanoušci těšit na příchod jarních posil v podobě známých hokejistů?

Vzhledem k tomu, že naše perspektiva je dlouhodobá, cílem je tedy stabilní tým, který budou tvořit hráči s dlouhodobou vizí. Krátkodobé posílení kádru není pro tým přínosem, což ovšem nevylučuje posílení hráčem s hokejovou zkušeností, který by se stal trvalým členem našeho týmu.


Pedagog se stal velice milým překvapením v 1. Lize. Okamžitě se zařadil mezi nejlepší celky druhé nejvyšší soutěže i díky mnoha hráčům s extraligovými zkušenostmi. 

Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
TJ Blatná Datels
17 87:48 39
2.
SK Suchdol nad...
17 72:46 34
3.
TJ KOVO Praha
17 67:52 34
4.
Vlčí smečka...
16 53:41 33
5.
Ježci Heřmanův...
17 66:50 31
6.
HBK Bulldogs Brno
17 54:50 30
7.
SK Kometa Polička
16 58:38 28
8.
SK Kelti 2008
18 65:63 24
9.
HBC Tygři Mladá...
17 66:78 21
10.
TGB Swietelsky...
17 49:66 19
11.
TJ Lokomotiva...
17 42:76 16
12.
HBC Nové Strašecí
17 59:76 15
13.
HBC Malenovice
17 41:95 6