1. liga

Ještěři a Kometa poprvé padli! Pedagog nastřílel za víkend 14 gólů

Druhá nejvyšší soutěž nabídla 7 nesmírně zajímavých duelů. Na východě republiky se podařilo bodovat Hodonínu proti Poličce. Sílu také ukázali Buldoci a Čamlíci. Na západě Čech zase úřadoval Pedagog. Ještěři nestačili na Horaly. Dobřanské „béčko“ stále nulové a Nové Strašecí si vyšláplo na Suchdol.


Divize Východ

Urputnou asfaltovou bitvu ovládl domácí Hodonín!

HBC Hodonín vs. SK Kometa Polička 2:1 (0:0, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 39. Tóth (Hübl, Švagerka), 42. Tóth (Navrátil, Randis) – 23. Tobiáš J. (Tobiáš O.).

Střely: 19:20, vyloučení: 4:9, přesilovky: 8:3, využití přesilovek: 1:0, v oslabení: 0:0, diváků: 50.

Východočeská Kometa zajížděla ke známému soupeři z Hodonína, se kterým se v 1. Lize setkávala celkem často. Poličku čekal asfaltový povrch. Zápas místy nepřipomínal hokejbal, protože asfaltový povrch tomuto sportu nepřidává na kráse. První půlka zápasu patřila spíše hostům, kteří se dokázali na povrch dobře naladit. Hosté měli mnoho šancí, ale uchytila se pouze nenápadná střela Jiřího Tobiáše.

Domácí začali dělat Kometě problém až ve 3. třetině, kdy hokejbalistům začali docházet síly z mnoha trestů. Rozhodčí rozdali celkem 13 trestů, přičemž Kometa na trestné lavici odpočívala devětkrát. Téměř na konci zápasu dvěma góly zařídil těsnou výhru Hodonína Tóth, jenž se po šťastném odrazu od zadního mantinelu během přesilovky prosadil ze vzduchu. Nejlepší hráč Hodonína přidal další gól z dorážky, na nějž Kometa nezareagovala.

Ohlas Jaroslava Zbořila (trenér HBC Hodonín): "Tak konečně po třech zápasech venku jsme přivítali na domácím hřišti Kometu Polička, která byla na prvním místě v tabulce. Byl to pro nás těžký zápas od začátku až do konce. Byl to rychlý, pohledný hokejbalový zápas z obou stran. V 1.tretině gól žádný nepadl. Obě mužstva měla přesilovky, které nevyužila. Divákům se utkání muselo líbit. Oba brankáři doslova čarovali. Druhá třetina měla velké bojovné tempo také. Šance měli hosté i my. Nedařily se nám ovšem přesilovky. Několikrát jsme nastřelili tyč a nemohli jsme dát gól. Brankáři se překonávali. Staré pravidlo – „nedáš dostaneš“. Ke konci druhé třetiny jsme dostali gól při ztrátě míčku v našem obranném pásmu, který byl navíc tečovaný naším obráncem. Trochu nás to psychicky srazilo. V kabině jsme se povzbudili, pořádně naštvali a věřili, že aspoň vyrovnáme. Soupeř odolával, ale postupně více fauloval a byl nervózní, takže jsme opět hráli přesilovku, kterou jsme srovnali na 1:1. Konečně mužstvo bojovalo a dřelo dál. Vynikající diváci nám fandili neustále. Měli jsme místy obrovský tlak a soupeř nevěděl, co hrát. Zhruba 3 minuty před koncem zápasu jsme dali gól na 2:1.Obrovská radost a výsledek jsme statečně bojovně udrželi. Vynikající utkání, kterému nechybělo nic. Celému mužstvu chci poděkovat za bojovný super výkon. Doufám, že to v dalších zápasech zopakujeme.“

Ohlas Pavla Štefky (trenér SK Kometa Polička): „Myslím, že jsme bojovali a dělali v dané sestavě, co mohli. Kluky jsme s „Vácou" (Ivo Vackem – vedoucím mužstva) pochválili za bojovnost a nasazení. My už na asfaltu téměř nehrajeme a moc nám to nesedí, potřebujeme hrát rychleji. První polovinu zápasu jsme asi měli více ze hry my, ale ve druhé půlce jsme hráli často v oslabení a soupeř se dostal do hry. V přesilovce vyrovnal a nakonec dal i vítězný gól. Bylo to podle mě vyrovnané utkání, přišli i diváci, takže nás mrzí jen to, že jsme si neodvezli nějaký bod. Skvělý výkon podali oba gólmani a ještě zmíním, že u nás si premiéru v mužích zažili dva 15letí junioři, Tadeáš Kantor a Adam Havlík.“

Brno potvrdilo roli favorita proti Pardubicím!

HBC Pardubice "B" vs. HBK Bulldogs Brno 1:6 (1:3, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 10. Kohoutek – 3. Valko (Toman, Hynek), 6. Klíma (Nazad), 11. Skřivánek (Vodvárka, Emmer), 21. Šír (Skřivánek, Hudec), 21. Vodvárka (Hynek), 45. Hynek (Šír, Klíma).

Střely: 17:32, vyloučení: 5:3, přesilovky: 3:5, využití přesilovek: 0:2, v oslabení: 0:0, diváků: 30.

Buldoci zavzpomínali na loňské play off, ve kterém Pardubice vyřadili. Ihned z počátku duelu vedli o dvě branky, na což domácí reagovali pouze snížením na 1:2. Ve zbytku duelu si vedení Brňané jasně hlídali, přičemž k tomu přidali další 4 branky. Brno se tak dostává do velké formy, což v tomto duelu potvrdilo mnoho brněnských hráčů.

Ohlas Jana Emmera (trenér HBK Bulldogs Brno): "Mohli jsme střídat tři kompletní pětky. Díky tomu jsme vydrželi s nastavenou taktikou po celý zápas a domácí jsme do něj skoro nepustili. Musím říct, že domácí nehráli špatně. Bojovali, snažili se stále s utkáním něco udělat, i vyvolat nějakou šarvátku. Přesto jsme zůstali koncentrovaní a de facto jsme je nepustili do souvislejšího tlaku, naopak sami jsme dovedli využít jejich zaváhání. A dnes i efektivně.“

Malenovice využily domácího prostředí!

HBC Malenovice vs. Ježci Heřmanův Městec 4:2 (2:1, 0:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 6. Nohál (Havlík, Brázdil J.), 14. Nohál (Vingárek, Novák), 31. Foltýn (Hruboš, Havlík), 35. Nohál (Hruboš, Hradil O.) – 1. Běloušek (Böhm, Šmíd), 34. Macháček (Jošt).

Střely: 36:36, vyloučení: 11:10, přesilovky: 6:7, využití přesilovek: 1:1, v oslabení: 1:0.

Ježci z Heřmanova Městce odjeli do dalekých Malenovic, kde je čekal asfaltový povrch. V první minutě to vypadalo, že to pro hosty nebude problém. První patnáctiminutovka však lépe skončila pro Čamlíky, kteří přebrali otěže zápasu a Ježky zatlačili. Druhá perioda se nesla ve vyrovnaném a bojovném duchu a o finálním výsledku rozhodla až poslední část. V ní malenovický Nohál dokonal hattrick, jenž přinesl jeho týmu 3 body.

Ohlas Adama Kovaříka (trenér HBC Malenovice): „Brzo jsme inkasovali smolnou branku, ale dokázali jsme se otřepat poměrně brzy a skóre ještě do přestávky otočit. Soupeři byli hodně rozladěni z naší hry u hrazení, což nám vyhovovalo a hrálo se nám dobře. Dokázali jsme využít přesilovku a poté, co soupeř snížil, jsme dokázali ve vlastním oslabení udeřit a znovu odskočit na dva góly. Od druhé třetiny jsme vedli, takže jsme hráli v pohodě vzadu a snažili se využívat brejkových situací. Oproti minulému zápasu jsme zlepšili přechod do útočného pásma a celkově hru zjednodušili. Za tři body jsme nesmírně rádi, protože utkání bylo velice náročné a my ho zvládli, takže jsme spokojení a chceme na tento výkon navázat v následujícím utkání.“

Divize Západ

Pedagog podruhé porazil Nové Strašecí!

SK Pedagog České Budějovice vs. HBC Nové Strašecí 7:0 (2:0, 3:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 4. Nýdl, 12. Bárta A. (Zelenka), 24. Malecha (Zábranský), 29. Chudomel (Bárta A., Nýdl), 30. Kovařík (Malecha), 32. Malecha (Kovařík, Grossmann), 42. Chudomel (Kovařík, Malecha).

Střely: 43:27, vyloučení: 2:2, přesilovky: 2:2, využití přesilovek: 1:0, v oslabení: 0:0, diváků: 50.

Po týdnu se utkaly České Budějovice s Novým Strašecím, tentokrát však na jihu Čech. Průběh zápasu byl podobný jako minulý víkend. Favoritem zápasu byli domácí, kteří šli po první třetině do dvoubrankového vedení. Nové Strašecí nedokázalo vstřelit ani jednu branku. Duo Chudomel – Malecha se podílelo na dalších 4 brankách, které Pedagogu přinesly 3 body.

Ohlas Josefa Vachulky (trenér SK Pedagog České Budějovice): „Téměř celý zápas jsme měli pod kontrolou a postupně navyšovali skóre. Opět jsme se nevyhnuli hluchému místu. A to začátkem druhé třetiny, kdy nás soupeř sedm až osm minut přehrával. Poté jsme se navrátili ke své hře a zápas dotáhli do vítězného konce.

Ohlas Václava Pavlíka (trenér HBC Nové Strašecí): „První třetina jasně v režii domácích, za stavu 2:0 jsme měli několik gólových šancí, bohužel jsme žádnou neproměnili a soupeř nás potrestal. Ve třetí třetině nám došly síly, na zápasy na jihu Čech jsme se z důvodů marodky a zranění dali sotva dohromady.“

Horalové se postarali o překvapení v Ústí nad Labem!

HBC Ještěři Ústí nad Labem vs. HBC Prachatice 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 32. Myška (Haken, Tůma) – 10. Zimandl (Bárta), 22. Valenta (Zimandl, Sitter), 45. Sitter.

Střely: 16:32, vyloučení: 4:3, přesilovky: 3:3, využití přesilovek: 1:1, v oslabení: 0:1, diváků: 37.

Velké překvapení se zrodilo na severu Čech, kam mířili jihočeští Horalové. Ti proti Ještěrům ukázali svoji sílu a po dvou dobrých třetinách svého soupeře jasně přestříleli, což se také odrazilo ve výsledku 0:2. Ve třetí části domácí snížili z přesilové hry a Prachatice ještě čekalo drama. Hosté všechno zvládli a svou výhru navíc potvrdili gólem Sittera.

Ohlas Víta Čapka (trenér HBC Prachatice): „Dneska jsme od první minuty plnili to, co jsme si řekli v šatně a výsledek se dostavil. Už poslední tři zápasy jsme odehráli dobře, ale chybělo tomu bodové ohodnocení. Jsem rád, že si hráči dokázali, že se nechá hrát s každým. A tak i bodovat. Myslím, že jsme si vytvořili v utkání více brankových příležitostí a výhra mohla být výraznější, ale i tak jsme spokojeni s výhrou. Hráči za dnešek zaslouží pochválit.“

Středočeši zaskočili mistra ze Suchdola!

SK Suchdol nad Lužnicí vs. HBC Nové Strašecí 4:5 (2:0, 0:4, 2:1)

Branky a nahrávky: 6. Fical (Apfelthaler), 8. Tácha (Bednář), 33. Sládek (Dlugoš, Bednář), 41. Kalát (Sup) – 18. De Fin (Čadek, Duchoň), 18. Slabý (Lev L., Kmeť), 23. Kmeť (Slabý), 26. Lev L. (Lev Š., Kmeť), 43. Patera (Duchoň).

Střely: 23:21, vyloučení: 5:5, přesilovky: 4:5, využití přesilovek: 2:1, v oslabení: 0:0, diváků: 57.

Zajímavé utkání se odehrálo v Suchdole nad Lužnicí, kam zajíždělo Nové Strašecí. Po 8 minutách vypadalo utkání jasně, a to ve prospěch domácího mistra z loňské sezóny. Navzdory tomu se hosté ale ve druhé třetině zázrakem vzchopili a vstřelili 4 góly a stav utkání byl rázem 2:4. Poslední patnáctiminutovky přinesla vyrovnání, ale 2 a půl minuty před koncem tříbodový zisk pro Středočechy vystřelil Patera.

Ohlas Jana Falaře (trenér HBC Nové Strašecí): „Do branky se nám po dovolené a nemoci vrátila stabilní jednička, Lukáš Dvořák, a toto vítězství jde hlavně za ním. První část zápasu kopírovala poslední nezdařené duely. Jen díky Lukášovi jsme šli do kabin za stavu dva nula. O přestávce jsme trochu proházeli sestavu, kontaktní gól nás nakopl a na hřišti jsme pak byli v podstatě jen my. Třetí třetina byla opět už o našich silách, soupeř srovnal z přesilovek, ale kluci ukázali obrovskou soudržnost a silou vůle vstřelili vítězný gól. Kdo ho viděl, musí uznat, že nebyl z nejkrásnějších, ale platí stejně jako kterýkoli hezký. Ukázali jsme si, že pokud se budeme držet nastaveného herního plánu a budeme se soustředit jen sami na sebe, pak se dá hrát s každým v jakékoli sestavě. Velký dík také patří dvěma juniorům De Finovi a Slabému, kteří s námi absolvovali celý víkend, druhý jmenovaný dokonce dnes vstřelil první branku v kategorii mužů a tak ho zápisné nemine. Dobře jsme se naladili na další víkend, v Dobřanech toto vítězství budeme muset potvrdit. Pokud ne, pak jako by tato výhra nebyla.“

Dobřany opět ztratily, z čehož profitoval Pedagog!

SK Pedagog České Budějovice vs. TJ Snack Dobřany "B" 7:2 (1:0, 4:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 10. Bárta O. (Bárta A.), 17. Zayml (Malecha), 25. Zelenka (Bárta O., Bárta A.), 26. Kovařík (Malecha, Procházka), 27. Mráz (Malecha, Bárta A.), 35. Moser (Hronek), 38. Moser (Fríd) – 22. Mikoláš (Kůrka, Matoušek), 44. Ulm (Neumaier).

Střely: 31:17, vyloučení: 3:5, přesilovky: 5:3, využití přesilovek: 1:1, v oslabení: 0:0, diváků: 60.

Druhé víkendové utkání také čekalo českobudějovický Pedagog. Tentokrát proti Dobřanům, které okupují poslední místo v západní divizi. Šneci se ze začátku duelu drželi, když po 1. třetině prohrávali pouze o jednu branku. Prostřední polovina byla již z dobřanského pohledu horší. Pedagogové do hostující klece nasázeli 4 góly, což celý zápas rozhodlo. Třetí třetina byla spíše formální a domácí si výsledek pohlídali.

Ohlas Josefa Vachulky (trenér SK Pedagog České Budějovice): „Začali jsme velkým náporem, ovšem nepodařilo se nám proměnit několik šancí, proto skóre narůstalo velmi pomalu. Soupeři se dařilo eliminovat naši přesilovou hru, s čímž se naše první formace nedokázala vyrovnat. Jsem potěšen, že se konečně dokázala střelecky prosadit naše třetí pětka. Závěrem chci ocenit rytířskou hru soupeře, kdy se ani za nepříznivého stavu neuchýlil k záludným zákrokům.“

Vyjádření předsedy SK Pedagog České Budějovice k průběhu sezóny!

„Hokejbal vznikl právě v Českých Budějovicích, na Pedagogu. Nyní jsem rád, že jsme udělali maximum, aby právě českobudějovický klub hrál 1. Ligu a dále se posunoval. Oslovili jsme zkušené hokejové hráče a trenéry - Milana Kupku (trenér HC Motor ČB) a Josefa Vachulku (hráč, trenér a výborný chlap). Oba nám nesmírně pomohli při konci sezony dát mužstvo dohromady. Spolupráce se rozšířila právě s trenérem Pepou Vachulkou, který má za sebou velké zkušenosti z hokeje po boku slavných spoluhráčů Václava Prospala, Standy Neckáře, Milana Gulaše nebo Rudy Suchánka. Zahrát si vyšší soutěž bylo pro všechny naše hráče snem a nebýt spolupráce našich odchovanců Ondřeje Bárty a Matyáše Malechy a dalších srdcařů, tak bychom pořád hráli regionální soutěž. Jsem rád, že jsme se posunuli. Rozhodčí a celá organizace je opravdu jiná a vše funguje. Děkuji ČMSHb, že jsme měli možnost to zkusit.“

Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
TJ Blatná Datels
18 94:52 42
2.
SK Suchdol nad...
18 78:49 37
3.
TJ KOVO Praha
18 73:57 37
4.
Vlčí smečka...
18 64:50 36
5.
Ježci Heřmanův...
18 85:52 34
6.
HBK Bulldogs Brno
18 66:51 33
7.
SK Kometa Polička
18 69:49 31
8.
SK Kelti 2008
18 65:63 24
9.
HBC Tygři Mladá...
18 69:84 21
10.
TGB Swietelsky...
18 53:73 19
11.
TJ Lokomotiva...
18 43:88 16
12.
HBC Nové Strašecí
18 62:82 15
13.
HBC Malenovice
18 43:114 6