Extraliga dorostu

Titul se Svítkovem a účast na mistrovství světa? Byla by to sezóna snů, přiznává Jiří Šťovíček

V době kdy, má hokejbal povinnou pauzu, jsme měli čas vyzpovídat strážce svítkovské svatyně a člena kádru reprezentace do 18 let, Jiřího Šťovíčka. Jirka prožívá skvělou sezónu, kdy se hvězdy ze Svítkova drží na prvním místě a v hlavách je pochopitelně myšlenka na titul.

Hrozně mi chybí týmové tréninky a zápasy

Celý svět postihla nelítostná pandemie COVID-19 a s ní přišlo i hromadné rušení všech sportovních soutěží. Hokejbalová sezóna je ale zatím jen pozastavená a čeká se na vývoj situace. Hráči se tak musí zaměřit na nelehké udržení formy a kondice v domácím prostředí. „Každý den chodím běhat, dále doma cvičím a snažím se nějak trénovat i postřeh,“ nechává nakouknout pod pokličku své domácí přípravy Jiří Šťovíček. „Těch možností ale moc není. Hrozně mi chybí týmové tréninky a zápasy, ale je důležité se udržet v kondici,“ uvědomuje si člen širšího kádru národního týmu do 18 let.

Pro brankáře je zajisté velmi těžké připravovat se individuálně. Vždyť strážci hokejbalových svatyň potřebují hlavně chytat míčky a čelit stovkám střel, které na ně chodí při týmových trénincích. Jak se s tím vyrovnává svítkovský talent? „Střely mi samozřejmě chybí, pro brankáře je to asi to nejdůležitější. Je to velice těžké, protože hokejbal je kolektivní sport. A teď najednou musíte trénovat sám. Je to veliká změna,“ smutní Šťovíček.

Letos chceme dosáhnout na titul!

Brankář svítkovských dorostenců, kteří pevnou rukou vládli do přerušení sezony divizi Východ v Extralize dorostu, na svůj věk 16 let svědomitě vnímá celosvětovou situaci. Více než reálně hrozí to, že se letošní sezona nedohraje. „Myslím si, že se asi nedohraje, protože se koronavirus stále šíří, ale uvidíme. Kdyby se soutěže rozjely, tak bych byl jedině rád,“ nezastírá Jiří Šťovíček.

V aktuální situaci nezbývá než se poctivě připravovat na rozjezd soutěží, dodržovat nařízení vlády a věřit, že se sezona dohraje. Svítkov se navíc v Extralize dorostu prezentuje dominantními výkony a jasně ukazuje, že touží po jediném, po titulu! „S aktuálním postavením v tabulce jsem velice spokojen. Myslím si, že tento rok bychom mohli dosáhnout titulu, akorát to chce víc potrénovat ještě,“ praví skromně Šťovíček.



Pověrčivost? Kontrola brankoviště a písničky

Teprve šestnáctiletý brankář Svítkova Jiří Šťovíček je současně členem výběru reprezentace do 18 let, jež musela pozastavit průběh příprav na mistrovství světa ve Vispu a Raronu (24. – 28.6.2020). Jak vidí své šance na závěrečném turnaji samotný Šťovíček? „Je těžké říct svoje šance, když víte, že je tu spousta dobrých brankářů. Takže svoje šance asi nedokážu říct, ale byl bych strašně rád, kdybych se probojoval na závěrečný turnaj. Doufám, že se do týmu dostanu,“ přeje si.

Brankáři mají většinou své rituály, bez kterých by do brankoviště ani nevstoupili. Pohltila pověrčivost i Jiřího Šťovíčka? „Vždy si musím jít před zápasem zkontrolovat brankoviště. Taky si před zápasem pouštím písničky. To je asi tak vše,“ netrpí psychickými kocovinami sebevědomý gólman Jiří Šťovíček.



Tabulka Extraliga dorostu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
Elba DDM Ústí nad...
15 114:26 45
2.
HBC Plzeň
16 122:28 41
3.
SK Kelti 2008
14 113:22 31
4.
TGB Swietelsky...
13 66:36 26
5.
HBC Kladno
14 80:44 23
6.
TJ Blatná Datels
14 58:70 21
7.
SK Suchdol nad...
13 39:85 18
8.
HBC Prachatice
14 33:85 11
9.
HbC Zliv
14 28:87 8
10.
TJ Tatran...
16 29:93 8
11.
TJ HBC Olymp...
15 39:145 5