CROSSDOCK Extraliga

Derby pro Hradec Králové! Vítězný gól si Pardubice vstřelily samy

Nesmírně zajímavé a emotivní utkání se odehrálo v předehrávce 5. kola Extraligy hokejbalu. Urputně hrající Hradec Králové se i díky vlastnímu gólu Pardubic, v jejich signalizované výhodě, dostal do dvoubrankového vedení. To nakonec udržel a raduje se z cenného vítězství.


Piráti šli do vedení, navíc ubránili čtyřminutové oslabení!

Utkání začalo ve vysokém tempu, pardubičtí hokejbalisté se hned tlačili do útoku, ale byli to Hradečtí, kteří udeřili po necelých pěti minutách od úvodního vhazování. Březina se od mantinelu hezky natlačil mezi kruhy obranného pásma Pardubic, vystřelil tahem a balónek vypadl Stárkovi z výstroje do brankoviště, kde se nejlépe zorientoval Jakub Svoboda, který jen dorazil kus oranžového plastu za brankovou čáru domácích – 0:1. Pardubice působily rázem trochu opařeně, navíc když se Bílý provinil nebezpečnou hrou vysokou holí a Hradec měl možnost přesilové hry.

Početní převahu ale hostující Hradec Králové nevyužil a Pardubice se vrátily zpátky do zápasu. Velká aktivita domácích přinesla nešťastné zranění pardubického útočníka Kohoutka, jemuž se v obličeji objevil krvavý šrám a Zeman mířil na trestnou lavici na 4 minuty. Královéhradečtí Piráti perfektně bránili, pardubické hráče prakticky k ničemu nepustili a po úvodní patnáctiminutovce se těšili z jednobrankového vedení.

Hradec zvýšil vedení kuriózním vlastencem Pardubic! 

Hráči Hradce od začátku druhé části perfektně bránili střední pásmo, vystupovali pardubické hokejbalisty hluboko v jejich obranném pásmu a hosté navíc mířili v první minutách druhé části do několika nebezpečně vypadajících brejků! Jako v případě Tesaře, který se z pravé strany hnal zcela osamocený, ale Stárek byl pozorný. Hradec do toho šlapal čím dál více, dokonce si vynutil další početní převahu, ale paradoxně v ní se Pardubice vracely díky své aktivitě do hry. Vylučovalo se nakonec i na druhé straně. Domácí ostřelovali Bryknerovu svatyni, ale gól nevsítili.

Ve druhé polovině prostřední části se schylovalo k dalšímu vyloučení na hradecké straně, Pardubice svého soka doslova uzamkli v šesti při signalizované výhodě v jeho obranném pásmu, po nepřesné nahrávce zpoza branky ale došlo k velmi kurióznímu momentu, protože míček z pardubické hole putoval přes celé hřiště až do odkryté klece Davida Stárka a domácí si tak vstřelili regulérní vlastní gól, který byl připsán gólmanovi Petrovi Bryknerovi, jenž se míčku při střele Pardubic dotknul jako poslední – 0:2.

Pardubice ale nešťastně obdržená branka vůbec nezlomila, ba naopak se svěřenci trenéra Mašíka opticky ještě více „nahněvali“ a tlačili se střemhlav do útoku, co jim síly stačily. Hradec aktivitu domácích nestíhal a jeho hráči faulovali. Hosté se ale ubránili dlouhé přesilovce Pardubic 5 na 3. Domácí byli i tak nadále aktivnější, jejich lauf ale utnul těsně před koncem druhé třetiny zbytečný útočný faul Kubeše a na Hradec čekala před závěrečnou části přesilová hra.

Pardubické snížení a neuznaný gól

Závěrečná část se od začátku nesla ve velmi emotivním duchu. Pardubice ubránily oslabení a zahrály si také v početní převaze, ale bez efektu. Dusno bylo na hřišti čím dál více, hlavně když byl opět dvakrát po sobě vyloučený Hradec Králové a Pardubice těsně před koncem dvojnásobné početní výhody snížily, když si Pavel Kubeš na pravé straně krásně počkal a propasíroval střelou příklepem míček mezi levou rukou Bryknera – 1:2. V tu chvíli ukazoval čas na světelné tabuli 5 minut do konce utkání.

Trenér Mašík prakticky od snižující branky nestřídal svoji elitní lajnu ve složení Bílý – Kubeš – Langr – Filip – Zajíček. Tato pětice doslova uzavřela bránící hráče Hradce Králové, ti několikrát vyhodili na zakázané uvolnění a vůbec si neodpočinuli. Necelé dvě minuty před koncem navíc Šimůnek podrazil agilního Langra a Pardubice se vrhly do početní převahy. 28 vteřin před koncem utkání to opět jiskřilo, když se Zajíček už už radoval z vyrovnávací trefy, ale balónek poslal za záda Bryknera ze vzduchu v brankovišti a rozhodčí posoudili situaci tak, že hůl byla nad břevnem hradecké svatyně a gól neuznali! Hradec nakonec těsné vedení udržel a radoval se z cenného skalpu v letošní sezóně dosud neporažených Pardubic.

Sestřih utkání


Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9