Český pohár

Možnost střetávat se s týmy z jiných lig vítáme, říká k Českému poháru opavský Grufík

Úvodní kola Českého poháru mohou po dohodě klubů započít již ve sváteční úterý. Prvního kola se účastní všechny druholigové celky a nejinak je tomu v případě týmu Jaselská Opava. Jak se na pohár těší a co od něj očekává někdejší výborný brankář a nyní útočná opora Opavy Jonáš Grufík?

Základem je uspět v 1. kole

Jonáši, letos se s Jaselskou Opavou opět zúčastníte Českého poháru. Jak tuto příležitost vítáte?

Docela nás mrzelo, že se Český pohár nedohrával už loni. Možnost střetávat se s týmy z jiných lig je skvělá a zajímá nás, jak bychom byli v konkurenci družstev z jiných regionů úspěšní.

Jistě se tedy těšíte na případnou konfrontaci zejména s celky z vyšších lig.

Určitě, zatím je však na pořadu první kolo, které sehrajeme s ostravským týmem F-D. Pokud bychom však postoupili do dalších částí poháru, tak se určitě na konfrontaci těšíme. V Opavě jsme v minulosti proti papírově silnějším mužstvům vždy hráli dobře.

HBC F-D OstravaSK IHC Jaselská Opava

Co od zmíněného zápasu s F-D Ostrava očekáváte?

Pro některé z nás bude složitý přechod na hřiště v Ostravě-Zábřehu (hřiště disponuje asfaltovým povrchem, pozn. red.). V první třetině bych tedy sázel na nějakou plichtu. (smích) Loni jsme proti F-D nastoupili v prosinci a co si pamatuji, jednalo se o velmi vyrovnaný zápas, který jsme rozhodli až v samotném závěru.

Jonáš Grufík (vlevo) se z branky přesunul do útoku, kde se přetvořil v obávaného střelce. Autor fotky: rajce.idnes.cz Hokejbal-Opava

Budete k úvodnímu pohárovému zápasu ve sváteční den připraveni v plné sestavě?

Sestava se tvoří dle aktuálních pracovních, resp. časových možností hráčů. Pokud to půjde, tak samozřejmě nastoupíme v co nejsilnější možné sestavě. Pokud nás trenér neposadí, tak naše lajna ve složení Volný-Málik-Grufík hrát určitě bude. (úsměv)

Zkušenosti s pohárem

Myslíte si, že v případě postupu do dalšího kola se mohou zúročit i bohaté zkušenosti členů vašeho týmu? Ti mají často četné zkušenosti i z vyšších soutěží.

Rozhodně. Na soupisce máme několik jmen, která by mohla zamíchat kartami proti téměř každému soupeři. Ale uvidíme, kam se dostaneme. Třeba ještě vytáhneme nějaké eso z rukávu. (úsměv)

Čím můžete soupeře nejvíce potrápit?

Loni ve finále 2. ligy se krásně ukázala vyrovnanost našeho mužstva. Hlavní ale je, že si v lajnách sedíme lidsky a z ničeho si neděláme hlavu, hrajeme to pro sebe a pro radost. Dalším rozdílem oproti loňské sezóně je to, že jsme doplnili kádr o Jardu Hanela a navrátilce Radka Vlašánka, kteří nám dodávají to správné načasování a zklidnění hry.

Máte v poháru vytyčený nějaký konkrétní cíl, nebo půjdete od zápasu k zápasu? Spoustu vašich hráčů pamatuje z poháru ještě z dob opavského SHC velké úspěchy.

Samozřejmě půjdeme zápas od zápasu, ale v hlavě mám osobně určitý cíl a tím je Final Four. Cesta z 2. ligy ještě bude k tomuto cíli trnitá a hodně dlouhá. Hlavně doufám, že budeme moci dohrát kompletní sezónu bez nějakých velkých omezení.

O formátu letošního Českého poháru informujeme v tomto příspěvku:

Herní systém Českého poháru 2021-2022