Český pohár

První kolo Českého poháru zná své rozlosování! O vítězi rozhodne Final Four

Po loňském anulovaném ročníku z důvodu přerušení soutěží se kvapem blíží 1. kolo Českého poháru 2021-2022. Soutěže se ve staronovém formátu zúčastní celkem 83 týmů z 2. Ligy, 1. Ligy a Extraligy, přičemž vítěz by měl být znám po odehrání Final Four v červnu příštího roku.

V průběhu soutěže bude pro účastníky přichystáno několik zajímavých novinek, které budou postupně představovány, ať již se to bude týkat redakčního pokrytí, nového partnera soutěže a ocenění pro vítěze.

Systém soutěže je dán pro tento rok následovně:

1. kolo – 28. 9. 2021 (31 zápasů – 57 týmů 2. Ligy + 5 nových týmů 1. Ligy)

Po dohodě týmů lze utkání 1. kola odehrát i v termínovém období 25. 9. - 10. 10. 2021

2. kolo – 28. 10. 2021 (20 zápasů – 31 vítězů 1. kola + 2 nové týmy 1. Ligy s volným losem + 7 týmů 1. Ligy)

3. kolo – 17. 11. 2021 (16 zápasů – 20 vítězů 2. kola + 12 týmů Extraligy)

4. kolo – 27. 2. 2022 (8 zápasů - vítězové 3. kola)

5. kolo – 16. / 17. 4. 2022 (4 zápasy - vítězové 4. kola)

Finálový turnaj – 11. a 12. 6. 2022 nebo 18. a 19. 6. 2022 (dle termínové listiny finále ELM)

Do prvního kola se i s ohledem na další postupový klíč tedy zapojí kompletní počet 57 týmů z 2. Ligy, které doplní 5 ze 7 letošních nových týmů 1. Ligy. Zápasy úvodního kola jsou dány regionální příslušností.

Vítězové prvního kola (31 týmů) budou ve druhém kole 28.10. doplněni o 9 týmů 1. Ligy (2 týmy s volným losem a 7 účastníků 1. ligy z loňského ročníku), přičemž těchto 9 týmů bude nalosováno jako hosté. U zbylých dvojic bude bráno zřetel na to, zda v 1. kole nastoupily tyto týmy jako domácí nebo hosté (v případě losu dvojic, kde byly oba týmy domácí nebo hosté rozhodne o domácím prostředí los. Druhé kolo vygeneruje 20 postupujících do 3. kola.

Ve třetím kole se k 20 postupujícím připojí i 12 týmů z Extraligy jako hostující týmy, ve zbylých utkáních bude pro domácí prostředí platit stejný klíč jako ve 2. kole.

Čtvrté kolo pak přinese souboj 16 týmů v 8 zápasech, pokud hráli v předchozím utkání ve dvojici jedni doma a druzí venku - domácí prostředí mají ti, co hráli venku, u ostatních dvojic rozhodne los.

Páté kolo pak bude přímým soubojem 8 nejlepších týmů soutěže o postup na závěrečných turnaj, pro určení domácího týmu platí stejný klíč jako v předchozím kole.

Závěrečný turnaj se pak uskuteční ve dvou dnech - v sobotu nejprve semifinále a v neděli utkání o 3. místo a finále.


Los 1. kola

Jako první se tedy losovali přímí postupující z řad nových prvoligistů: TJ Snack Dobřany B, Ježci Heřmanův Městec, HBC Nové Strašecí, HBC Hodonín, Vlčí smečka Ústí nad Labem, HBC Ještěři Ústí nad Labem a SK Pedagog České Budějovice. Vlastní los pak dopřál přímý postup do 2. kola dvojici HBC Hodonín a Ježci Heřmanův Městec. Zbylé týmy pak byly zařazeny do svých regionálních skupin, pro které byly zvoleny různé klíče rozlosování soutěže.

Morava Sever

V rámci jednotlivých regionů se nejprve losovaly dvojice z regionu Morava Sever, ve které se jako jediném dohrála v minulé sezóně 2. Liga v rámci upravené základní části a play-off až do konce. Týmy byly rozdělené do dvou košů podle umístění, kde týmy z prvního koše (umístěné na 5. - 8. místě v loňském ročníku 2. Ligy) mají zajištěnou výhodu domácího prostředí.

Los pak pro 1. kolo přinesl tyto dvojice:

HC Warriors Havířov – TJ Sokol Poruba

HBC Přerov – HBK Vsetín

HBC F-D Ostrava – SK IHC Jaselská Opava

HbK Karviná B – HBC Enviform Třinec

Čechy Střed

V rámci středočeského regionu se v minulé sezóně dohrávala soutěž alespoň formou Letního Poháru, pro losovací klíč ale nebyla kvůli neúplné účasti zvolena žádná kritéria vyjma toho, že Nové Strašecí, jako letošní účastník 1. Ligy nastoupí ve venkovním prostředí a vzhledem k lichému počtu 11 týmů ze středních Čech pak nevylosovaný účastník 2. Ligy Čechy Střed nastoupí proti nevylosovanému účastníkovi 2. Ligy Čechy Sever (o domácím prostředí rozhodl los).

Los 1. kola:

TJ Kovo Praha B – SK Kelti 2008

HBC Kladno B – Rakovník

HBC Defekt Třebíz – HBC Nové Strašecí

HBC Hostivař B – Rafani Praha

SK Ďáblové Praha – HC Red Wings Hrdlořezy

Nevylosovaný tým – HBC Tygři Mladá Boleslav

Čechy Sever

Podobně jako ve středních Čechách se i zde přes turnajové zakončení sezóny zvolil volný los s tím, že oba letošní nové prvoligové týmy - HBC Ještěři Ústí nad Labem a Vlčí smečka Ústí nad Labem budou ve své dvojici hosté a s ohledem na lichý počet 9 týmů nastoupí nevylosovaný účastník proti nevylosovanému účastníkovi 2. Ligy Čechy Střed (o domácím prostředí pak rozhodl los).

Los 1. kola:

Panthers Kadaň – HBC Most B

HBC Bazzy Děčín – HBC Dandy Malé Březno

SC Dragons Ústí nad Labem – HBC Ještěři Ústí nad Labem

HSÚ Berani Ústí nad Labem – Vlčí smečka Ústí nad Labem

Nevylosovaným účastníkem do dvojice se středočeským týmem se stal tým SHC Killers Litoměřice, kterému následný los přinesl výhodu domácího prostředí:

SHC Killers Litoměřice – HBC Tygři Mladá Boleslav

Morava Jih

I zde byla loňská sezóna zakončená alespoň turnajovou formou, které se ale také nezúčastnily všechny týmy. Z důvodu přímému postupu do druhého kola pro tým HBC Hodonín pak bylo šest zbylých týmů rozlosováno volným losem do následujících dvojic:

J.V.S.K. SLZA Okříšky – HBC Flyers Jihlava

SK Jihlava – HBK Bulldogs Brno B

HBC Hodonín B – SK Sudoměřice

Čechy Jih

Letošním sloučením Regionální a 2. Ligy do jedné soutěže a přihlášením týmu Pedagogu České Budějovice do 1. Ligy byla nastavena i kritéria pro vlastní losování. Týmy z bývalé Regionální ligy Čechy Jih byly umístěny do 1. koše s výhodou domácího prostředí, týmy z loňské 2. Ligy do druhého koše, tým Pedagogu pak připadl na nevylosovaný tým z 2. koše s tím, že jako letošní účastník 1. Ligy nastoupí ve venkovním prostředí.

Vylosované dvojice 1. kola:

HBC Flames Volary – HC ŠD Písek

HBC Vikings České Budějovice – TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec

HC Dandreb City Nová Včelnice – SK Suchdol nad Lužnicí B

SK HC Rosa České Budějovice – HbC Zliv

SK Kalich Tábor – SK Beer Stars Pluhův Žďár

HBC Prachatice B – SK Pedagog České Budějovice

Čechy Západ

Deset týmů z tohoto regionu bylo do 1. kola nalosováno volným losem, kdy pouze v případě týmu TJ Snack Dobřany B, jakožto nováčka 1. Ligy, bylo zvoleno kritérium hostujícího týmu při losu 1. kola. Vlastní los úvodní části pohárové soutěže pak v rámci západočeského regionu přinesl tyto dvojice:

HCB Fireball 99 Plzeň – HBC Rolling Balwans Plzeň

HBC Plzeň-Litice – HBC Plzeň B

HBC Taurus Plzeň – TJ Blatná Datels

SK Horní Bříza – TJ Tatran Třemošná

HC Buldoci Stříbro – TJ Snack Dobřany B

Čechy Východ

Jako poslední byl rozlosován Český pohár v regionu trojnásobných vítězů a obhájců trofeje z Hradce Králové. Díky volnému losu pro letos prvoligový tým Ježků z Heřmanova Městce se vlastní los týkal šestice týmů, které se účastní východočeské 2. Ligy. Podobně jako v některých jiných regionech byla kritéria pro los volná a přinesla tyto dvojice:

SK Hokejbal Žamberk – TJ Lokomotiva Česká Třebová

HBC Hradec Králové 1988 B – HC Jestřábi Přelouč

HBC Pardubice C – HBC Chlumec nad Cidlinou