Reprezentace

Druhé utkání juniorek šlo do nájezdů! Lépe technicky vybaveny byly Češky!

České hráčky zvládly i druhé utkání a slaví po nájezdech. Poslední utkání této mezinárodní akce mělo velmi napínavý konec. Ještě půl minuty před koncem Češky prohrávaly o jeden gól. V 6 hráčkách nakonec duel vyrovnaly a v nájezdech ukázaly zlaté české ručičky.

Česká republika juniorky U21 – Slovenská republika juniorky U21 5:4 (1:0,1:1,2:3 – 1:0)

Střely: 39:28, Vyloučení: 2:0, Využití přesilových her: 0:1

Branky a nahrávky: 14. Kubínová (Červíková), 28. Kubínová (Šmajdová), 33. Krásová (Šmajdová), 45. Halbrštátová (Šmajdová, Kubínová), 45. rozhodující nájezd Kubínová – 28. Čorňáková (Šimnová), 33. Rybárová (Čillíková), 43. Šimnová (Cagáňová, Čorňáková) 44. Šuliková (Hájniková)

FOTO: Autor Kristyna Butašová. České juniorky do 21 let se i ve druhém zápase hnaly za vítězstvím.

Slovenky se nezmohly k odporu! Češkám scházela produktivita!

Zápas začal ve velkém tempu, a to hlavně pro české hráčky, které si vybojovaly po dvou minutách velkou šanci, ale gól z toho nebyl. České juniorky se chtěly hned v úvodu zápasu dostat do vedení. Po levém mantinelu se dostala až před slovenskou brankářku Kábrtová, ale její dorážce chyběla razance. Slovensko se po úvodních 5 minutách nedostalo ze své obranné třetiny. Zajímavou příležitost si v 7. minutě vypracovala Ištoková, ale brankářka Sumegová byla připravena. Z našich hráček byla opět blízko skórování Ištoková, která se v 10. minutě obtočila kolem slovenské branky, ale nepodařilo se jí dostat balónek do slovenské branky. Dorážela Procházková, bohužel vedle. O pár momentů později byla v šanci Ištoková, které nahrávala Procházková do brankoviště. Tuto situaci si znovu pohlídala slovenská brankářka. První třetina skončila českým zámkem ve slovenské třetině. Slovenky si za celých 15 minut nevytvořily jedinou šanci. Na druhé straně Češky odskočily díky Kubínové s Červíkovou, která nahrávala. Finální šanci první třetiny měly opět české juniorky. Souhra Procházková – Ištoková fungovala skvěle. Ištoková byla po nahrávce Procházkové sama před brankou, ale opět ji zastavila zeď jménem Sumegová.

Slovensko vyrovnalo, Kubínová odpověděla stavem 2:1!

Ve druhé části zápasu se tempo ani vývoj nezměnily. Češky Slovensko velmi tlačí a Slovenky se těžce dostávaly do útoku. Rozhodčí Česku odpustili faul za podražení a Slovenky byly mírně frustrované. Češky sice Slovenky přehrávají, ale jejich střelecká aktivita se od první třetiny velmi snížila. V 6. minutě se konečně udála akce. Hasíková se od modré čáry se štěstím dostala před Sumegovou, ale poté vystřelila přímo doprostřed branky. Druhá třetina přinesla hokejbal dosti bojovný a ne příliš atraktivní. Neustále se bojovalo okolo slovenské či české branky, avšak ani jeden tým si nevybojoval velkou možnost ke skórování. Téměř na konci druhé třetiny Slovenky vyrovnaly. Z nenápadné šance padl nádherný gól. Čorňáková proběhla téměř celé hřiště po levém mantinelu. Od modré čáry začala svůj běh směřovat k české brance a z bodu pro vhazování vymetla pavučinku Jiráčkové v levém horním rohu. Češky ale na nic nečekaly. Po 12 vteřinách šlo Česko znovu do vedení, střelou z mezikruží navyšovala na 2:1 Kubínová. Slovensko chtělo za každou cenu vyrovnat. Jiráčková však Češky zachránila téměř fotbalovým skokem k tyči. Češky tak mohou být rády, že si své vedení udržely.

FOTO: Autor Kristyna Butašová. Češky ještě minutu před koncem prohrávaly 3:4, pár vteřin před koncem vyrovnaly!

Slovenské hráčky vedly před koncem zápasu o gól, Česky srovnaly!

Do poslední třetiny aktivněji vstoupily Česky. Rychlou kombinací přes celé hřiště zakončovala Kubínová, ale mimo. Šance měly i Slovenky, ale skvělá Jiráčková zasáhla. Slovensko udeřilo ve 33. minutě. Naše juniorky neustály velký tlak před naší brankou a se štěstím se míček dokutálel do branky po střele Rybárové. Česky ale svoji půdu brání, jak to jde. Po devíti vteřinách šly Češky opět do vedení. Po nahrávce Šmajdové se napřáhla Krásová, která mířila přesně a vrátila Češky do sedla. Výsledek hrál pro českou stranou, ale tempo zápasu držely ve své moci Slovenky, které se rvaly za vyrovnání. Češky mnohokrát situace řešily zakázaným uvolněním a bylo zřejmé, kdo je na koni. Ve 38. minutě nahrávala Hájniková přes české brankoviště Klimantové, ta z ložené šance trefila pouze beton Jiráčkové. Slovenky dostaly 5 minut do konce velkou šanci. Měly možnost přesilové hry za faul Štěpkové za vražení na hrazení. Slovensko si připravovalo střeleckou pozici tak dlouho, až ji promeškalo. Jedná rána se mohla ujmout, ale slovenská hokejbalistka vystřelila příliš pozdě a Jiráčková se stačila přesunout. Češky oslabení zvládly. Ale následovalo další, za podražení si šla sednout Pangerlová ve 43. minutě. Toto oslabení se stalo pro Češky osudným. Střelu Čorňákové česká gólmanka nezachytila. Poté se snažila dorážet Cagáňová, ale vyšlo to až Šimnové. O půl minuty déle přišel pro české fanoušky šok. Po střele Šulikové Slovensko vedlo 4:3. Čeští trenéři na nic nečekali a odvolali brankářku plus si vzali oddechový čas. Následně od červené čáry všechno před sebou propálila Halbrštátová. Utkání tak šlo do závěrečných nájezdů, kterých bylo pět na každé straně. Tuto loterii vyhrálo Česko. Rozhodující nájezd proměnila Kubínová.

Holky to braly jako rozlučku se svojí věkovou kategorií a odmakaly to na 200 %, chválí trenér Tůma

Ohlas asistenta trenéra dívek do 21 let, Václava Tůmy:

„Do druhého zápasu jsme chtěli vstoupit lépe, než do toho prvního. Myslím si, že se nám to povedlo. Holky k tomu přistoupily s pokorou a daly tomu všechno. Braly to jako rozlučku se svojí věkovou kategorií a odmakaly to na 200 %. Byl to hezkej zápas, dalo se na to koukat. A konečně, co jsme holkám řekly, tak se to snažily dodržovat. Kombinovaly, zjednodušily přechody do pásma, bylo to prostě hezký. Na konci to bylo menší drama, dostali jsme góly, ale to asi pramenilo z únavy. Holky toho už měly dost, některý přijely z daleka a musely se prostě s tím srovnat. Ale jak říkám, bylo to hezký. Užily si oba zápasy, opravdu dnes dvě vítězství, škoda, že to bylo na nájezdy. Ale jsem rád, že jsme to takhle dotáhli.“

FOTO: Autor Kristyna Butašová. Výběr českých juniorek do 21 let.