Reprezentace

Slováci se prezentovali lepším hokejbalem, ale produktivita byla na straně Čechů!

Naši odchovanci šli do druhého sobotního utkání s jasným cílem, a to vyhrát ho. Úvodní třetina byla velmi vyrovnaná a Slováci kladli našim hráčům odpor, avšak ve druhé třetině se roztrhl pytel s českými góly. Češi přidali ve třetí části zápasu branku a mohli tak slavit druhou výhru ve Svitavách.

Česká republika U15 – Slovenská republika U15 5:2 (1:0,3:1,1:1)

Střely: 33:25, Vyloučení: 1:2, Využití přesilových her: 0:0

Branky a nahrávky: 15. Kachlík (Šmídek, Mikšovský), 20. Šlechta (Vela), 28. Vela (Kachlík, Jedelský), 29. Stoulil (Král), 40. Svatoň (Slezák) – 19. Chrastina (Plučinský, Franek), 39. Chrastina (Franek, Hanák)

FOTO: Autor Kristyna Butašová. Čeští mladíci do 15 let vyhráli oba zápasy ve Svitavách. Češi přetlačili Slovensko 3:1 a 5:2.

Lítý boj o každý kousek hřiště! Kachlík se štěstím poslal Česko do vedení!

Do branky obou celků se na začátku zápasu postavili noví maskovaní muži. Za Česko nastoupil Patrik Štráberger a za Slovensko Jan Chmelík. Slováci nechali odpočinout Sebestyéna, který v prvním utkání předvedl skvělý výkon a převzal cenu pro nejlepšího hráče Slovenska. Do 5. minuty duelu se nedělo nic zásadního, ale na Češích byla vidět menší únava, protože jejich pohyb nebyl tak ladný jako v předchozím utkání. Naopak na Slovácích byla vidět touha zvítězit. Na Slovensku byl vidět lepší pohyb než v prvním utkání. Tím si také Slováci v 8. minutě vybojovali faul. Z přesilové hry však žádnou nebezpečnou možnost ke skórování nevytěžili. Avšak v mezibrankovém prostoru měli čeští obránci plné ruce práce. Faul Krále Česko přežilo. Poté, co se Češi dostali ze své třetiny, využil svoji rychlost Šmídek, který na sebe vybojoval faul za podražení. Kdyby slovenský Rokos v čase 10:02 nefauloval, šel by český borec sám na branku. Češi v této přesilovce ostřelovali slovenskou branku, trefili tyč. Ve zbylých pěti minutách první části putoval balónek ze strany na stranu, ale až v poslední minutě první patnáctiminutovky, přesně 11 vteřin před hvizdem, se prosadil Václav Kachlík, který se prokličkoval přes slovenského obránce a se štěstím překonal soupeřova brankáře. Kachlík nejdříve vystřelil, Chmelík ránu vyrazil do vzduchu. Kachlík si balónek zpracoval ze vzduchu a pohotově skóroval. Češi tak šli do vedení 1:0.

Ve druhé třetině přišla gólová smršť Česka!

Do druhé třetiny nastoupil další český gólman Fleischman. Slovenští hráči se od prvního utkání hodně probrali, nejspíše na ně měla velký vliv cesta. Ve druhé třetině bylo vidět, že je to úplně jiný výběr, což ukázala 19. minuta zápasu. Slovenský útok v situaci 3 na 2 skončil gólem. Souhra Plučinský, Franek a Chrastina zafungovala skvěle. Hráči Slovenska stáli v takzvaném deštníku, přičemž Franek poslal balónek z levého kruhu na Plučinského, který míček ještě posunul na vrchol na střílejícího Chrastinu, ten se tvrdou střelou nemýlil. O 46 sekund později si však vedení vzali Češi zpět. Duo Šlechta - Vela přečíslilo slovenskou pětku. Vela nahrával Šlechtovi, který vsítil gól. Ve 21. minutě se prohřešku dopustil slovenský Filipeje za krosček, tento faul ale Češi nepotrestali. Poté si ani jeden tým nevypracoval větší šanci a následovala dlouhá šňůra zakázaných uvolnění ze slovenské strany. Čechům se podařilo párkrát vyhrát čistě buly na svého střelce, ale ten vždy minul klec slovenského brankáře. Češi přebrali otěže zápasu a jejich tlak se stupňoval. Ve 28. minutě se dostal do slovenské třetiny Jedelský, který se prokličkoval do středu třetiny. Z této pozice vystřelil, balónek se dále odrazil ke Kachlíkovi, jenž slovenského brankáře nepřekonal. Napodruhé to však vyšlo Velovi. O pár chvilek později přidal další gól Stoulil po krásném úniku. Slovenská lavička se tak za stavu 4:1 uchýlila k oddechovému času.

FOTO: Autor Kristyna Butašová. Slováci ve druhém zápase předvedli lepší výkon než v tom prvním.

Češi Slováky k ničemu nepustili! U15 tak slaví dvě výhry!

Začátek třetí třetiny byl velmi ostrý z české strany. Češi svého soka ihned zaskočili a brankář Slovenska měl co dělat. Později vyhrál sprinterský závod slovenský Marok Bartok, který se navíc prokličkoval přes dva hráče před našeho brankáře, na kterém ztroskotal. Slovenští hráči se těžko dostávali ze své obranné třetiny. Čeští útočníci se v ní uvelebili a slovenský gólman neměl klid ani za stavu 4:1. Slováci se v rozmezí 2. a 6. minuty nedostali ani k jedné střele na branku. V 38. minutě se do samostatného úniku uvolnil slovenský Harabin, ale míček mu utekl a ten poté zachytil český fantom v brance. Zanedlouho se Slováci dostali do české třetiny. Opět souhra Hanáka a Franka skončila u Chrastina. Franek jednoduše prohodil míček mezi nohama českého obránce a osamocený Chrastina nekompromisně zavěsil do levé šibenice. Český tým ihned odpověděl, konkrétně se mezi střelce zapsal Svatoň, jemuž nahrával Slezák. Zbylé minuty si Češi jasně uhlídali a mohou dnes slavit dvě výhry proti Slovensku.

Tohle utkání bylo o poznání těžší než to předchozí, hodnotí Kotek

Ohlas asistenta trenéra chlapců U15, Jakuba Kotka:

„Tohle utkání bylo o poznání těžší než to předchozí, i když výsledkově vypadá lépe, ale herně se nám úplně nedařilo. V prvním zápase nám vycházelo téměř vše, teď se Slováci hodně zvedli a dali nám pořádně zabrat. Kluci byli trošku frustrovaní, ale ve druhé třetině nám tam padly dva šťastné góly, což nás hodně uklidnilo. Ve třetí třetině se mi zdálo, že Slovensko odešlo fyzicky, i na nás byla znát únava, ale dotáhli jsme to do zdárného konce.“

FOTO: Autor Kristyna Butašová. Hokejbalový výběr České republiky do 15 let.