Reprezentace

První zápas vyhrály i české juniorky! Jak se vítězství zrodilo?

Od zápasu juniorek do 21 let všichni čekali hodně. Tyto dvojzápasy jsou jejich posledním vystoupením v reprezentaci. První duel byl velmi vyrovnán, ale střelecky se lépe prosadily Češky. Druhá část naopak patřila Slovenkám, které snížily na rozdíl jednoho gólu. Procházková 3. gólem však rozhodla.

Česká republika juniorky U21 – Slovenská republika juniorky U21 3:1 (2:0,0:1,1:0)

Střely: 27:23, Vyloučení: 3:1, Využití přesilových her: 1:0

Branky a nahrávky: 4. Měchurová (Držmíšková), 15. Kubínová (Červíková), 42. Procházková (Ištoková) – 26. Hájniková

FOTO: Autor Kristyna Butašová. České juniorky v zápase proti slovenským soupeřkám.

Vyrovnaná první třetina vyšla lépe Česku!

Juniorky vstoupily do svého prvního utkání stejně dobře jako čeští dorostenci. Nejdříve se ve druhé minutě dostala do velké šance Natálie Pangerlová, která běžela sama na slovenskou branku, bohužel se jí ale střela nepovedla. O chvíli později Slovenky faulovaly, konkrétně za podražení byla na trestné Huňadyová. Češky svoji první početní převahu využily. Střelu Držmíškové slovenská brankářka vyrazila, ale na dorážku Měchurové už Dzurlová nedosáhla. I slovenský výběr se dočkal přesilové hry, když uprostřed hřiště podrážela Kubínová. Český tým oslabení s přehledem přežil. V 8. minutě měly Slovenky další možnost přesilové hry. Šmajdová tvrdě dohrála slovenskou bekyni a musela si jít odpočinout. Ihned z úvodu Kučerková kolmicí našla Cagáňovou, která z první minula. Tato hráčka Češkám hrozila nejvíce, a to z levého kruhu. Juniorky Česka se ale ubránily. Opařené Češky pocítily slovenský tlak, který se zmáhal k vyrovnání. Ve zbytku první třetiny se hra přelévala ze strany na stranu a český celek se Slovenkám opět vyrovnal, dokonce si vytvořil také gólovou šanci, kterou využil. Půl minuty před hvizdem signalizujícím pauzu se po střele Červíkové dostala k balónku Kubínová. Ta střelu pohotově ve skrumáži dorazila a české juniorky tak šly do vedení o dvě branky. Výběr trenéra Davídka ukázal, co je jeho silou.

Slovenky zabraly a ve druhé části dýchají Češkám na paty!

První minuty druhé třetiny patřily juniorkám z Čech, ale žádnou větší šanci si nevypracovaly. Obě mužstva se v druhé třetině rvala o každý metr hřiště, přičemž Slovenky se natahovaly po vyrovnání, ale česká brankářka Teplá byla proti a zázrakem tlak přestála. Na druhé straně hrozily Češky protiútoky 3 na 1, ale obránkyně situaci skvěle zvládla. V polovině zápasu střídala slovenská brankářka Dzurilová za Sumegovou, což slovenskému týmu vlilo novou krev do žil. To se potvrdilo v čase 25:03, kdy se Slovenky dotáhly na naše svěřenkyně na dostřel jedné branky. Nenápadnou ranou se prosadila Hájniková. Slovenské juniorky po tomto gólu do toho šláply a Češky zamkly v jejich obranném pásmu. Výběr juniorek trenéra Davídka se však mohl spolehnout na gólmanku Teplou. Do konce 2. třetiny se však nic závažného nestalo. Pouze na české straně došlo k vyloučení Pangerlové za podražení.

FOTO: Autor Kristyna Butašová. České juniorky se radují z gólu proti Slovensku!

České juniorky bránily, co to šlo! Teplá udržela těsnou výhru!

Slovenský celek vstoupil do 3. třetiny v početní výhodě, což bylo hodně znát. Slovenky hodně střílely, ale na Teplou si nepřišly. Hostující hráčky zůstaly i v dalších minutách ve varu a českému týmu hrozily nebezpečnými akcemi. Jedna ze slovenských svěřenkyň dokonce netrefila odkrytou branku. Třetí perioda jasně patřila Slovenkám, které si čím dál více hnaly za vyrovnáním, akorát jim vždy ve finální fázi chyběla přesnost. V polovině třetí třetiny hra stagnovala ve středním pásmu, kde se ani jeden z týmů nemohl dostat do střelecké pozice. Od 40. minuty se však české hokejbalistky vzchopily a hrozily naopak Slovenkám. Na těch bylo vidět menší znavení po velké snaze vyrovnat. V čase 41:37 se z velkého tlaku zrodil český gól na 3:1. Po střele Ištokové se k pohotové dorážce dostala Procházková, která český tým uklidnila. V posledních minutách klání se již nic zásadního nestalo a Češky si výsledek pohlídaly.

Měli bychom hodně věcí do druhé zápasu zlepšit, ví asistent trenéra Tůma

Ohlas asistenta trenéra juniorek U21, Václava Tůmy:

„Na dnešní zápas sem do Svitav jsme přijeli s tím, že chceme uspět a zakončit cyklus, který jsme měli s holkama započatý. Kvůli pandemii jsme ho prostě nemohli dokončit v Žilině. Holky zápas, nechci říct podcenily, ale prostě tomu nedaly takovou váhu, jakou by ten zápas měl mít. Protože Slovenky přijely s hodně mladým a nezkušeným týmem a my jsme jim měli ukázat víc. Holky u nás jsou zvyklé v klubech trénovat, ale na některých bylo vidět, že se v té pauze nevěnovaly přípravě tolik. Naštěstí nám zápas vyšel výsledkově, vyhráli jsme 3:1. S výsledkem můžeme být spokojení, ale s tím výkonem ne. Měli bychom tam hodně věcí zlepšit. Holkám to do druhého zápasu řekneme a snad to bude lepší.“

FOTO: Autor Kristyna Butašová. Kateřina Teplá, nejlepší hráčka 1. utkání proti Slovensku, přebírá svoji cenu.