Historie hokejbalu

Litoměřice se nesmazatelně zapsaly do historie hokejbalu! Češi slavili první titul mistrů světa

Historicky druhý světový šampionát v hokejbale zamířil do České republiky, hostitelským městem se staly Litoměřice. Na domácím turnaji dosáhl český výběr fantastického výsledku a poprvé v historii se ze zisku zlatých medailí radovali Češi.

V roce, kdy se český hokej radoval z památného úspěchu na Olympijských hrách v Naganu, se v Litoměřicích sešel hokejbalový výběr trenérů Peka a Raka, jenž prošel turnajem pouze s jednou porážkou a v červnu roku 1998 si na krk pověsil medaile zlatavé barvy! Vskutku úspěšný rok. Zajímavostí je, že ústecký rodák Jan Čaloun slavil v jednom roce hokejový úspěch na Olympiádě v Naganu a následně hokejbalový veleúspěch v Litoměřicích.


Po premiérovém mistrovství světa, které v roce 1996 hostila Bratislava, přišel na řadu český šampionát. Osm mužských týmů se sjelo do Litoměřic, kde si to ve dvou základních skupinách rozdaly o čtyři místenky v semifinále. Česká republika v základní skupině zvládla povinná vítězství s Rakouskem (8:1), nováčkovi z Maďarska nasázela dokonce osmnáct gólů! Jediné klopýtnutí v tabulkové části turnaje přišlo proti největšímu favoritovi na zisk zlatých medailí, Slováci v základní skupině nedali českým hokejbalistům příliš možností a v poklidu je zdolali poměrem 4:0.

Dvojnásobná vendeta Čechů vedla k historickému úspěchu!

Při své premiérové účasti na světovém šampionátu se do semifinále prokousaly Spojené státy americké, které následně podlehly českému přemožiteli ze Slovenska. Český tým se v repríze finálového utkání z roku 1996 dokonale pomstil Kanadě, hokejbalisty javorových listů udolal v poměru 5:2 a znovu si tak zajistil místo v závěrečném střetnutí turnaje. Odveta za porážku ve skupině vyšla dokonale, ve finále se trefil dvakrát Kaňkovský, jednou Kejmar, a nakonec tak mohla propuknout domácí radost po výhře 3:1. Zlatá medaile z prvního mistrovství světa v České republice tak patřila po zásluze našim barvám. Stříbro bralo Slovensko, bronz si odvezla do zámoří Kanada.


Stejně jako na úplně prvním šampionátu se v českém dresu objevila řada vynikajících hokejistů. Jmenovitě v brance znovu zářil Dušan Salfický, v poli se následně v dobrém světle ukázal František Ptáček, Vladimír Kameš či Richard Král. Úspěch se však dostavil hlavně díky skvělému týmovému výkonu.





Z tehdejší doby se nám podařilo dohledat vyjádření útočníka Pavla Kormundy: „Na MS 1998 v Litoměřicích se nám podařilo získat zlaté medaile hlavně díky výborné partě. Měli jsme ve svých řadách skvělé hokejbalové i hokejové hráče, mezi kterými byly výrazné individuality typu Franty Ptáčka, zkušeného Vládi Kameše, Richarda Krále, z kterého měla respekt všechna mužstva, včetně sebevědomých Kanaďanů. Dále pak střelce Petra Kaňkovského a šoumena jak v kabině, tak na hřišti Dušana Salfického, který toho do branky moc nepouštěl. A jelikož všechny tyto hráče dokázali trenéři dát dohromady a ukočírovat je, úspěch se dostavil. Samozřejmě k tomu patřilo i potřebné štěstí a um například Petra Kaňkovského, který dal gól ve finále, když trefil míček ze vzduchu po vyhrané buly.“


Realizační tým ukočíroval tým nabitý hvězdami!


Konečné pořadí turnaje:
1. Česko
2. Slovensko
3. Kanada

4. USA
5. Rakousko
6. Německo
7. Švýcarsko
8. Maďarsko.


Sestava ČR: Salfický, Lucák, J. Vorel – Vršanský, Malinský, Jůn, Beseda, Háva, Pavlík – Hossinger, Čaloun, Král, Vlach, Mašík, F. Ptáček, V. Kameš, P. Vorel, Kormunda, P. Kaňkovský, Kurz, Hart, Kejmar. Hlavní trenér: M. Pek, asistent: L. Rak.  

Fotogalerie:

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9