1. liga

Lukáš Synek dostal Svítkov až do finále ALPA 1. Ligy! Navíc získal cenu pro nejlepšího brankáře sezóny

Pardubický Svítkov se po dlouhé době dostal v play-off dále než do čtvrtfinále. Tentokrát trenér Kopečný namazal mladý stroj tak, aby dokráčel až do finále, a to se stalo. Svítkovské výkony podtrhnul skvěle chytající Lukáš Synek. Jak ho mrzí prohra v zápase o titul? Je i tak se stříbrem spokojený?

Víra v postup do Final Four pro nás byla silným hnacím motorem

Lukáši, nejdříve bych se chtěl zeptat, jak jste se na Svítkov vůbec dostal. Měl jsem za to, že chytáte v Heřmanově Městci.

Ano, do týmu Ježků jsem naskočil jako jedenáctiletý kluk v kategorii mladších žáků. Sezónu 2012/13 a sezónu následující jsem odchytal za TJ Paramo Svítkov Stars, a to z důvodu nepostavení dané kategorie v Heřmanové Městci. V 15 letech jsem již chytal znovu u Ježků, a to v mužských kategoriích. S ohledem na coronavirus, nedohrávku 2. Ligy - Čechy Východ a četná zranění brankářů svítkovských Stars jsem byl osloven Petrem Kopečným (hlavní trenér pozn. red.), zda bych si nechtěl zachytat v 1. Lize. Rozhodování bylo jednoduché, protože s většinou spoluhráčů jsem se již potkal, a to během působení v obou klubech.

Teď ale zpět do play off ALPA 1. Ligy, kde jste zažili skvělou sezónu. Nejdříve jste udolali Plzeň, jak těžká to byla série?

Zápasy to byly velmi náročné, obzvláště první duel s Plzní, kde jsme na hřiště soupeře vyráželi s okleštěnou sestavou bez juniorů. Daný zápas jsme ale dotáhli do vítězného konce a víra v postup do Final Four pro nás byla silným hnacím motorem.

Bylo ale vidět, že zrovna Vás tyto první zápasy nastartovaly, což se odrazilo v semifinále proti Brnu, kde jste svůj tým naprosto podržel. Jak jste se cítil?

V duelu s Brnem byl právě soupeř pasován do role favorita. U týmu Stars se díky nízkému věku některých z hráčů spekulovalo o síle naší mentality, soudržnosti. Ano, Brno je zkušeným týmem, ale v daném zápase naše chuť po vítězství byla větší.


Lukáš Synek si ve 4 zápasech play off ALPA 1. Ligy udržel procentuální úspěšnost zákroků nad 90%! Autor fotky: Martin Halíř.

Soupeř ze Suchdola trestal vstřelenými góly

Než přejdeme k finále ALPA 1. Ligy, jaké to je hrát semifinále a finále na jeden zápas? Byl jste z toho nervózní? Každá chyba může znamenat konec.

Ano, nervózní jsem byl (smích), avšak s prvním hvizdem píšťalky musela nervozita odejít a má mysl se soustředila pouze na daný duel. V takovýchto zápasech není prostor pro chyby, protože každá chyba znamená výhodu pro soupeře a bývá potrestána.

O titul jste si to rozdali s favoritem ze Suchdola, který ukázal svou kvalitu. Vy jste se však drželi zuby a nehty, kde se to zlomilo?

Zápas se hrál ve velkém tempu a velmi vyrovnaně, bohužel přišla smolná vyloučení ve 3. třetině a soupeř ze Suchdola trestal vstřelenými góly.


Za danou sezónu jsem velice vděčný

Jak moc Vás mrzí, že jste nedosáhli na zlaté medaile? Je stříbro alespoň malým uspokojením?

Mrzí to vždy a každého, neznám nikoho, koho by hned po prohraném duelu zaplavil pocit štěstí. S odstupem několika hodin jsme si ale jako tým uvědomili, že být vicemistry je vlastně skvělé a samozřejmě jsme to řádně oslavili. (smích) A mám-li být upřímný, když jsem na podzim naskočil do Svítkova, nečekal jsem, že bychom něčeho takového mohli dosáhnout. Za danou sezónu jsem velice vděčný a děkuji celému týmu za odvedenou práci.

Příští sezónu máte v plánu pokračovat u svítkovských Hvězd nebo zkusíte 1. Ligu s Ježky?

Na tuto otázku moc nechci odpovídat, jestli to nevadí. Ještě nevím, jak to bude dál.


Lukáš Synek byl vyhlášen na ALPA Final Four 1. Ligy nejlepším brankářem celé zkrácené sezóny. Bude pokračovat ve Svítkově i příští ročník? 

Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
TJ Blatná Datels
17 87:48 39
2.
SK Suchdol nad...
17 72:46 34
3.
TJ KOVO Praha
17 67:52 34
4.
Vlčí smečka...
16 53:41 33
5.
Ježci Heřmanův...
17 66:50 31
6.
HBK Bulldogs Brno
17 54:50 30
7.
SK Kometa Polička
16 58:38 28
8.
SK Kelti 2008
18 65:63 24
9.
HBC Tygři Mladá...
17 66:78 21
10.
TGB Swietelsky...
17 49:66 19
11.
TJ Lokomotiva...
17 42:76 16
12.
HBC Nové Strašecí
17 59:76 15
13.
HBC Malenovice
17 41:95 6