1. liga

Dominantní Suchdol se stal mistrem ALPA 1. Ligy! I Svítkov a Brno se dočkaly medaile

Během prvního červencového víkendu šlo v 1. Lize do tuhého. Čtyři nejlepší celky dohrávky v sobotu hrály o postup do finále. Suchdol nad Lužnicí ukázal svoji dominanci a lehce přešel přes pardubické juniory. Druhý souboj lépe ustál pardubický Svítkov, jenž brněnským Buldokům zavřel cestu do finále.

V bojích o medaili šlo už o hodně. Víte, kdo dosáhl na cenné kovy? Podrobný rozbor zápasů naleznete níže. V utkání o třetí pozici si roli favorita Brňané dokázali pohlídat, ale junioři Autoskla předvedli bojovný výkon. Ve finálovém duelu byl jihočeský Suchdol poháněn svými fanoušky. Svítkov se zdál být více než vyrovnaným soupeřem, ale na zlato to nestačilo. Jihočeši tak potvrdili roli favorita a naprostého vládce letošní ALPA 1. Ligy, kterou prošli bez jediné porážky či remízy.


Semifinálové boje

Autosklo se pustilo do přestřelky se Suchdolem, bylo to marné!

SK Suchdol nad Lužnicí vs. HBC Autosklo H.A.K. Pardubice B 6:3 (2:0, 2:0, 2:3)

Branky na nahrávky: 6. Kalát (Bárta, Sup), 15. Bárta (Blafka), 19. Tácha (Dlugoš, Mátl), 27. Hadrava (Kalát, Sup), 32. Kalát (Bárta, Škarda), 45. Hadrava (Bárta) – 39. Moravec (Blažek, Licek), 41. Novák (Socha), 43. Kunc (Deml, Blažek).

Střely: 31:10, vyloučení: 8:6, využití přesilovek: 1:3, v oslabení: 0:0, diváků: 120.

I přes týdenní pauzu ukázal Suchdol svoji sílu. Jihočeši do semifinále vstoupili lépe než Pardubice. V tom jim určitě pomohlo jejich domácí hřiště a také skvělí fanoušci, kterých přišlo okolo 120. Fanoušci domácích se radovali hned v 6. minutě, kdy šel Suchdol do vedení po gólu Kaláta. Hosté se snažili držet krok s domácími hokejbalisty. Ti ale byli ve většině soubojů silnější a rychlejší, což jim přineslo 30 vteřin před koncem 1. třetiny další branku. Ani první pauza Autosklu nepomohla, protože v 19. minutě opět inkasovalo z hole domácího Táchy.

Pardubice se ve druhé části utkání nemohly dostat do soupeřovy třetiny. Suchdolu se hosty podařilo zamknout, z čehož si vybojoval přesilovou hru. Tu v čase 26:35 proměnil Hadrava a bylo to již 4:0. Poté se podobná písnička odehrála i na úvod závěrečného dějství, kdy po minutě a 20 vteřinách suchdolský Hadrava zvyšoval na 5:0. Zdálo se, že je po zápase. Ve 39. minutě však Suchdolští několikrát faulovali a ještě se báli o výsledek. Autosklo totiž třikrát za sebou využilo přesilovou hru. Nejdříve snižoval Moravec. Vzápětí na Moravce sehráli přesilovku Novák se Sochou a ve 43. minutě svítilo na tabuli skóre 5:3. Pardubice se natahovaly po vyrovnání. Domácí si však výsledek pohlídali a poslední hřebík do rakve Autoskla zasadil Hadrava.

Dva odhodlané týmy, ale pouze jedno volné místo ve finále! Svítkov ukázal svoji sílu!

HBK Bulldogs Brno vs. HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice 2:3 (0:0, 0:2, 2:1)

Branky a nahrávky: 35. Šír (Baláč, Hudec), 45. Skřivánek (Jelínek) – 27. Kábrt (Malý, Paukrt), 29. Král (Běloušek), 42. Král (Kubal, Bureš).

Střely: 28:19, vyloučení: 2:1, využití přesilovek: 0:2, v oslabení: 0:0, diváků: 53.

Sobotní semifinále mezi Brnem a Svítkovem bezpochyby splnilo parametry play off, ačkoli padlo na každé straně pouze jediné vyloučení. Hra se v první třetině neustále přesypávala z jednoho pásma do druhého, ale gólmani byli dlouho stoprocentní. Otevřít střelecký účet se podařilo až po polovině utkání Východočechům. Po křídle zavezl balónek do útočné třetiny Malý a přesným pasem našel před bránou sbíhajícího Matěje Kábrta, který bez váhání poslal svůj celek do vedení. Za minutu a půl bylo ve svítkovském táboře ještě veseleji. Běloušek nejprve ztroskotal na dobře postaveném Sterenčákovi, ale míček neztratil a po následném pasu jej poslal do mezikruží Královi, který se napodruhé trefil do sítě.

Do třetí periody si tedy Stars odnesly pohodlný náskok. Branky se v čase 34:46 dočkali také Bulldogs. Svoje střelecké kvality znovu ukázal Ondřej Šír, jenž od modré čáry nachytal Synka rychlou střelou do šibenice. Od této chvíle jako by pardubičtí hráči lehce znervózněli a Brňané je soustavně mačkali. Jenže vyrovnávací gól vsítit nedokázali a nakonec se fatální chybou sami připravili o šanci poslat zápas do prodloužení. Jandourek chtěl z obranné třetiny před dotírajícím Králem odehrát míček rychle do bezpečí, ovšem namazal jej přímo do jízdy Kubalovi. A ten následně přihrál před odkrytou bránu vyčkávajícímu Jakubu Královi, pro nějž nebyl problém vrátit Hvězdám dvougólové vedení.

Buldoci v posledních dvou minutách zkoušeli hru bez brankáře. Ve velmi komfortní pozici nezamířil do opuštěné klece svítkovský kapitán Paukrt, čehož mohl teoreticky ještě litovat. To by však musel Hudec proměnit trestné střílení, které sudí nařídili po Burešově úmyslném posunutí brány. Pak už pouze upravoval na konečných 2:3 Skřivánek. Hokejbalisté Svítkova, kteří mají s Brnem výrazně zápornou bilanci vzájemných zápasů, dokázali téměř po čtyřech letech tohoto soupeře v 1. Lize zdolat a zajistit si postup do finále.

Zdroj: buldoci.cz


Svítkov předvedl na Final Four ALPA 1. Ligy perfektní výkony, které mu vynesly titul vicemistrů druhé nejvyšší soutěže v ČR! Autor fotky: Martin Halíř.

Buldoci předvedli juniorům z Polabin, jak se hraje o medaili! 

HBC Autosklo H.A.K. Pardubice „B“ vs. HBK Bulldogs Brno 1:3 (0:2, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 40. Kopřiva (Kouba) – 13. Emmer (Klíma, Toman), 14. Skřivánek (Klíma, Emmer), 22. Klíma (Emmer, Nazad).

Střely: 18:34, vyloučení: 6:4, využití přesilovek: 0:1, v oslabení: 1:0, diváků: 65.

Od prvních minut bylo Brno aktivnějším týmem a o změnu bezgólového stavu se postaralo až ke konci prvního dějství. Po dobře sehraném protiútoku vybídl Klíma nahrávkou mezi kruhy Filipa Emmera, který přesně umístěnou střelou na vzdálenější tyč nedal Forštovi šanci. Do přestávky ještě přidali Bulldogs druhou branku v přesilové hře, kdy Klímovo nahození úspěšně dorazil za čáru Skřivánek. Posádka Jana Emmera šla za vítězstvím o poznání více, zatímco Autosklo bylo ve druhé periodě téměř bez pohybu a v útočné zóně se ocitalo jen sporadicky. Proto se gólový rozdíl ve 22. minutě ještě navýšil z hole Jakuba Klímy, jehož projektil od modré čáry skončil se štěstím za zády pardubického brankáře.

Do poslední fáze hry šla mladá východočeská družina naplno a ještě se jí podařilo lehce znepříjemnit Buldokům cestu za bronzem. V početní nevýhodě vypálil po Koubově čistě vyhraném buly Vojtěch Kopřiva a jeho rána šla přesně nad Sterenčákovo rameno. Vzápětí fauloval brněnský kapitán Baláč a Pardubičtí se mohli dostat do kontaktu, jenže to jim překazil zbytečným zákrokem vysokou holí Licek, po čemž se objevila krev v obličeji Hudce a pochopitelně nastal čtyřminutový trest. Skóre se ale do konce hracího času již nezměnilo a hokejbalisté Buldoků Brno se mohli radovat z konečného 3. místa.

Zdroj: buldoci.cz


Brněnští Buldoci si po semifinálové porážce spravili chuť a získali bronz z ALPA 1. Ligy. Autor fotky: Martin Halíř. 

Svítkov se rval ze všech sil, Suchdol si však suverénně došel pro zlato!

SK Suchdol nad Lužnicí vs. HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice 4:2 (0:0, 2:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 21. Tácha (Bárta, Mátl), 27. Škarda (Hadrava), 39. Sup (Kalát), 40. Hadrava – 16. Kubal (Běloušek, Pelikán), 32. Malý (Kábrt).

Střely: 25:22, vyloučení: 3:5, využití přesilovek: 2:0, v oslabení: 0:0.

Finále druhé nejvyšší hokejbalové ligy v Česku začalo tak, jak mělo. Oba celky šláply do tempa a hra se přelévala z jedné strany hřiště na druhou, přičemž se příliš šancí nevidělo. Když ano, tak skvěle zasáhli oba gólmani. Finálová 1. třetina tak byla bezbranková. Po první přestávce si však domácí Suchdol nepohlídal zcela nenápadnou situaci ve svém obranném pásmu. Suchdolskému obránci se totiž v 16. minutě zápasu nepodařilo vyhodit balónek ze suchdolského pásma, který zachytil Běloušek. Ten citovou nahrávkou našel hůl Kubala, který jednoručně nahrávku tečoval pod horní tyč Janáka. Kubala za svými zády naprosto zapomněl Mátl.

O pár minut později Svítkov nabídl domácímu celku přesilovou hru. Ten nikam nespěchal a přehrával si balónek na modré čáře. Zdálo se, že se nic nemůže stát. Tácha napřáhl z pravé strany hřiště a nekompromisně trefil levou šibenici. Velkou zásluhu na tomto gólu měli dva hráči domácích, kteří znemožnili pardubickému brankáři výhled. Svítkov byl i nadále opařen, protože ve 27. minutě zvyšoval na 2:1 Škarda. Hadrava vybojoval uprostřed hřiště míček a poslal ho Škardovi, který ani ne tak prudkou ranou trefil přesně do pravé šibenice. Svítkovský brankář nejspíše zpytoval svědomí, protože měl naprosto čistý výhled.

Do posledních 15 minut v sezóně vstupoval Suchdol s jednobrankovým náskokem, to si však neudržel a ve 32. minutě bylo vyrovnáno z hole Malého. Suchdolský obránce si pro rozehrávku z levého rohu obranného pásma zvolil nahrávku křížem přes celé pásmo. Zásadní chybu zachytil mladík Malý a téměř ze dvou metrů prostřelil Janáka na dřevěnou nohu. Poté se dlouho nic nedělo. Rozhodující byl konec zápasu, a to 39. a 40. minuta. Ještě ne tolik zkušení borci Svítkova poznali, jak to chodí v play-off. Hvězdy musely na konci duelu bránit přesilovou hru, ta ale pro ně nedopadla dobře. Byl to Sup, který střelou od červené čáry prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Největší roli opět hráli stínící hráči. O minutu později opět Svítkov chyboval. Svítkovský obránce si nechal lehce sebrat balónek na modré čáře a pustil Hadravu do samostatného úniku z pravé strany. Suchdolský hokejbalista vystřelil po zemi mezi nohy pardubického gólmana, ten však tuto lehkou střelu propustil a bylo po duelu. Suchdol se tak raduje z excelentní jízdy v ALPA 1. Lize.


Suchdol za mohutné podpory domácích fanoušků ovládl Final Four ALPA 1. Ligy! Autor fotky: Martin Halíř.

Zhodnocení víkendu:

Jan Emmer (hlavní trenér Brna): „Do sobotního utkání jsme vstoupili ospale a ustrašeně. Trvalo nám více jak dvě třetiny, než jsme začali hrát to, co jsme chtěli, a to už bylo pozdě. Přesto musím klukům vyseknout poklonu, jak utkání nakonec zdramatizovali. Do nedělního utkání jsme vstoupili aktivněji než do sobotního. Dokonce si myslím, že aktivněji než soupeř a také jsme se ujali vedení, které jsme postupně navyšovali. Pardubice se snažily, ale myslím, že po celé utkání jsme jim nedovolili nás výrazněji zatlačit. Utkání jsme dovedli zaslouženě do vítězného konce. Rozhodně ale nešlo o nic lehkého a soupeř se celou dobu snažil a bojoval. Děkuji mu za výborný zápas! Všechna utkání, která jsme po znovunastartování sezóny hráli, byla kvalitní. Nakonec musím celou sezónu, kterou jsme dohrávali prakticky jen se dvěma či třemi obránci, hodnotit jako úspěšnou! Celému týmu děkuji a věřím, že toto není poslední „placka", na kterou tento tým dosáhl a dosáhne!“

Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
TJ Blatná Datels
18 94:52 42
2.
SK Suchdol nad...
18 78:49 37
3.
TJ KOVO Praha
18 73:57 37
4.
Vlčí smečka...
18 64:50 36
5.
Ježci Heřmanův...
18 85:52 34
6.
HBK Bulldogs Brno
18 66:51 33
7.
SK Kometa Polička
18 69:49 31
8.
SK Kelti 2008
18 65:63 24
9.
HBC Tygři Mladá...
18 69:84 21
10.
TGB Swietelsky...
18 53:73 19
11.
TJ Lokomotiva...
18 43:88 16
12.
HBC Nové Strašecí
18 62:82 15
13.
HBC Malenovice
18 43:114 6