1. liga

Přelouč musí najít vzpruhu! Nikdo z nás si nepřipouští možnost sestupu, zdůrazňuje Třináctý

Přelouč se topí v mizérii a neví, jak z ní. V posledních dvou zápasech nedokázali Jestřábi sebrat ani bod. Gólman Jakub Třináctý hájí barvy Přelouče a má skvělou úspěšnost zákroků 94,2 %. Proč ale nechytal proti Liticím a Malenovicím? Tento brankář se rozpovídal nejen na toto téma v rozhovoru!

Před sezonou bylo jasné, že se o post jedničky budeme prát tři


Na začátek by nás zajímalo, jak vůbec vznikla spolupráce s Přeloučí? Kde jste před tím chytal?
Spolupráce s Přeloučí se začala rodit někdy ke konci minulé sezony, kdy mě oslovil Michal Šimek s tím, že tam shání brankáře, který by doplnil Smekyho (Petr Smekal) a zároveň trochu zvedl konkurenci v brankovišti. Po určité době, kterou jsem si nechal na rozmyšlenou, a před začátkem letní přípravy jsme se domluvili. Předtím jsem tři roky působil v B týmu pardubického Autoskla ve 2. Lize, kde chytám i v letošním ročníku.


Co jste si od takového angažmá v Přelouči sliboval? A s jakou vidinou jste tam šel?
Do Přelouče jsem šel především z toho důvodu, že to vnímám jako krok kupředu. Navíc mi tato příležitost poskytla dobrou motivaci do další práce. Upřímně jsem byl rád za tuto šanci ukázat, co ve mně je. Před sezonou bylo jasné, že se o post jedničky budeme prát tři. Bylo domluveno, že každý z nás něco odchytá a pak se uvidí. Já to bral tedy hlavně jako možnost odchytat více kvalitních zápasů než doposud.


Takový start do jarní části si určitě nikdo z nás nepředstavoval


Na podzim se sezona Jestřábům moc nepovedla, kde byste Vy osobně hledal chybu? 
Celou sezonu nás trápí produktivita. Na gól se vždy strašně nadřeme, což nás určitě stojí body. Také není žádným tajemstvím, že se nám vůbec nedaří na hřištích soupeřů, kde jsme ještě neurvali ani bod. Myslím si, že jsme odehráli několik kvalitních venkovních utkání, ale bohužel jsme párkrát nezvládli závěr zápasu a ztratili pro nás důležité body.


Odchytal jste 5 duelů a máte úspěšnost zákroků větší než 90 %, což je senzační. Jaký na to máte recept? Dostáváte hodně prostoru?
Samozřejmě jsem rád, že se mi individuálně letos zatím dařilo, ale upřímně bych byl radši, kdyby se dařilo týmu jako celku a vyhrávalo se. Recept na to rozhodně nemám (smích). Zásluhu bych připisoval celému týmu, který směrem dozadu pracoval dobře a pomohl mi.


Začala jarní část a s Přeloučí jste prohráli všechny tři zápasy, které jste odehráli. Necítíte frustraci? Co se musí zlepšit, abyste začali vyhrávat?
Určitě jsme zklamaní. Takový start do jarní části si určitě nikdo z nás nepředstavoval. Bohužel jsme prohráli s týmy, které s námi bojují o místa zajišťující postup do play off, což zklamání ještě prohlubuje. Myslím si, že první dva zápasy jsme neodehráli vůbec špatně. Vypracovali jsme si hodně šancí, ve kterých jsme selhali. Málokdy vyhrajete na jeden vstřelený gól, takže musíme jednoznačně zlepšit produktivitu.




Stále máme osud ve vlastních rukách


Jaká teď panuje nálada v přeloučské kabině? Nechystají se v klubu nějaké změny nebo příchody?
Po posledním zápase nebyla nálada vůbec dobrá, ale rozhodně nebudu lhát, když řeknu, že neskládáme zbraně a budeme se rvát o každý bod až do konce sezony. Co se týče potenciálního příchodu nových akvizic, tak nejsem správná osoba, které se ptát. Já osobně o žádných nevím.


Hovořilo se v Přelouči o možnosti sestupu, nebo si toto riziko ještě nepřipouštíte? Jste v docela špatné situaci...
Nikdo z nás si nepřipouští možnost sestupu a dle mého názoru je předčasné začít se této možnosti obávat. Do konce sezony zbývá dost zápasů, které nás čekají. Pokud je zvládneme, nemáme se čeho bát. Samozřejmě naše výchozí pozice v současnosti není ideální, ale stále máme náš osud ve vlastních rukách.


V posledních dvou domácích duelech jste nechytal a dělal jste dvojku, proč? Vždyť máte ze všech brankářů nejlepší statistiky...
Já bych byl nerad stavěn do pozice jedničky pouze na základě statistik, protože nedokážou zachytit všechny faktory, které jsou významné pro volbu brankáře. Před startem jarní části jsme se s trenérem domluvili, že si první tři zápasy spravedlivě rozdělíme. Dle mého názoru je tento přístup správný. Myslím si, že jak Vargič (Lukáš Varga) v zápase s Liticemi, tak Smeky (Petr Smekal) v zápase s Malenovicemi předvedli dobré výkony. Ani jeden z nich nechyboval a působili velmi jistě.






Doufejme, že se sezona nezruší jako u hokejových soutěží


O dalším víkendu jsme se mohli těšit na další zápletky a výsledky. Celkem nás čekalo 6 zápasů. V sobotu měla Jihlava vyzvat zvedající se Rakovník. V neděli bylo naplánováno 5 utkání. Hostivař měla bojovat s pardubickým Svítkovem. Jihlavští měli podruhé za víkend hostit svého soupeře na svém hřišti. Konkrétně na Vysočinu měl přijet silný Suchdol. Brněnští Buldoci měli zajíždět na horkou půdu Prachatic, kteří určitě chtěli navázat na dobrý duel s Poličkou.


Velkou podívanou měl být zápas, jenž se měl uskutečnit na západě Čech, kam měli namířeno trápící se Jestřábi. V neposlední řadě se měly utkat týmy, které jsou zvyklé na asfalt. Na tyto duely si ale budeme muset počkat, kvůli nastávající situaci ohledně šíření viru Covid-19. Doufejme, že se sezona nezruší jako například u hokejových soutěží.

Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
TJ Blatná Datels
18 94:52 42
2.
SK Suchdol nad...
18 78:49 37
3.
TJ KOVO Praha
18 73:57 37
4.
Vlčí smečka...
18 64:50 36
5.
Ježci Heřmanův...
18 85:52 34
6.
HBK Bulldogs Brno
18 66:51 33
7.
SK Kometa Polička
18 69:49 31
8.
SK Kelti 2008
18 65:63 24
9.
HBC Tygři Mladá...
18 69:84 21
10.
TGB Swietelsky...
18 53:73 19
11.
TJ Lokomotiva...
18 43:88 16
12.
HBC Nové Strašecí
18 62:82 15
13.
HBC Malenovice
18 43:114 6