CROSSDOCK Extraliga

Dostane se Hradec do play-off? Nebo po dlouhé době vynechá? Co na to Josef Šimůnek?

Hradec Králové potkala v dohrávce základní části špatná forma. Ani jeden ze zápasů se Pirátům nepodařilo vyhrát, ale teď je čeká ten nejdůležitější. Hradec Králové bude na svém hřišti čelit rivalovi z Pardubic, se kterým musí alespoň remizovat, aby se dostal do play-off. Jak to vidí Josef Šimůnek?

Mít v těchto posledních čtyřech utkáních průměr jedné vstřelené branky na zápas je hrozně málo!

Josefe, v dohrávce jste odehráli 4 zápasy, ale ani v jednom jste nebodovali. Kde vidíte tu chybu?

Těch chyb by se dalo najít poměrně hodně. Když bych však měl vypíchnout jednu zásadní, určitě to bude neproměňování brankových příležitostí. Ve všech čtyřech zápasech jsme byli střelecky hodně aktivní, ale celkově jsme se prosadili pouze čtyřikrát. Mít v těchto posledních čtyřech utkáních průměr jedné vstřelené branky na zápas je hrozně málo a touto cestou prostě vyhrávat nejde. V posledním zápase jsme navíc neproměnili ani jednu ze tří přesilovek pět na tři. Opravdu se tedy nedá říct, že jsme v nějaké střelecké pohodě. Na druhou stranu bych neřekl, že je předváděná hra na nějaké katastrofální úrovni. V některých momentech zápasu jsme schopni soupeře přehrávat a do šancí se dostáváme. Věřím tedy, že pokud zlepšíme zakončení a začneme proměňovat šance v góly, tak se může vše otočit k lepšímu.

Teď Vás čeká nejdůležitější zápas sezóny, a to proti pardubickému Autosklu, jak si na tento duel věříte?

Rozhodně zůstáváme pozitivní a věříme si hodně. Je to pro nás poslední šance, abychom ukázali, že do play-off patříme. Navíc skvělá příležitost k tomu sehrát povedené utkání s týmem z horní poloviny tabulky. To, že nám v cestě stojí právě rival z Pardubic, nám může jedině pomoci. O motivaci postoupit, a navíc porazit v derby Pardubice, se tedy nemusíme vůbec bavit.

Jak se na svého rivala z nedalekých Pardubic budete připravovat? Teď je to „buď, anebo“.

Situace není ideální, ale snažíme se na to nemyslet. Připravujeme se standardně jako na každého jiného soupeře. To, že jsme po covid pauze ještě nevyhráli nás teď nesmí vůbec svazovat. V sériích play-off je to neustále buď anebo a jste neustále pod tlakem. Můžete mít skvělou základní část, postoupit z prvních dvou příček a ve čtvrtfinále máte po sezoně. Úspěšný tým musí tyto zápasy o všechno zvládat a nám začínají vyřazovací boje už tímhle zápasem. Teď právě můžeme ukázat, že v play-off ještě můžeme zamíchat kartami.


Napomůže Josef Šimůnek hradeckým Pirátům do play-off? Bude se takto radovat i proti Pardubicím? Zdroj: HBC Plzeň (Milan Podpera)

Nikdo z nás nepočítá s tím, že nám do vyřazovací části sezóny pomůže pražské Kovo

Potřebujete získat alespoň bod nebo musí Hostivař prohrát. Myslíte si, že může Kovo Hostivař porazit?

Za mě jednoznačně utkání zvládne Hostivař za plný počet bodů. V týmu má několik mládežnických reprezentantů a k tomu ještě po covid pauze výrazně posílila. Navíc se na to můžeme podívat i z hlediska tabulky. Hostivař si výhrou může zajistit postup do play-off, oproti tomu Kovu už v uvozovkách o nic nejde. Větší chuť zvítězit a řekl bych, že i herní kvalita je tedy jednoznačně na straně Hostivaře.

Stále máte postup ve svých rukou, ale bude to těžké. Co myslíte? Budete chtít zápas vyhrát?

Pokud chceme do play-off, musíme tento zápas už bezpodmínečně zvládnout. Předešlá utkání jsme se mohli uklidňovat tím, že prohra nevadí, a hlavně se připravme na další zápas. Teď už uhnout nejde a rozhodně nikdo z nás nepočítá s tím, že nám do vyřazovací části sezony pomůže pražské Kovo.

Kdo myslíte, že má největší šanci získat extraligový titul této sezóny?

Myslím si, že hlavním favoritem je každoročně pražský Kert. Dlouhodobě předvádí stabilní výkony a umí si výkonnost přenést i do play-off. Vyhráli Extraligu třikrát v řadě, takže papírově jsou u mě favoritem oni. Na druhou stranu nerad tipuji vítěze Extraligy, pokud jsme s Hradcem stále ve hře. I když máme už před vyřazovací částí nůž na krku, tak věřím, že všechno zvládneme a o extraligový titul se porveme také.


Jak se nakonec uzavře postupující osmička?

Stále věřím, že jedním zápasem se může všechno otočit a začneme vyhrávat!

Jak by Vás mrzelo, kdybyste se nepodívali do play-off? To by pro Hradec byla velká rána, že?

Mě osobně by to mrzelo hodně. Stále věřím, že jedním zápasem se může všechno otočit a začneme vyhrávat. Ve finále do teď nám o nic nešlo a o úspěchu rozhodnou až nadcházející zápasy. Až teď to začíná být teprve důležité a play-off pro nás začíná tímhle zápasem. A abych řekl pravdu, pokud vypadnete ve čtvrtfinále nebo skončíte devátí, není to z mého pohledu nějaký extrémní rozdíl. Jasně, všichni chceme hrát vyřazovací část, ale ve finále se všichni chtějí poprat především o medailové příčky. Není tedy důvod k uvažovaní o nějaké velké ráně a jednoduše se tou situací nesmíme nechat vůbec svazovat.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9