CROSSDOCK Extraliga

Letohrad se trápí, ale jeho obránce Lukáš Anýž vzkvétá! Jaký na to našel recept?

Letohradští Jeleni v dohrávce Extraligy příliš štěstím nezáří. Ze 4 zápasů Východočeši získali pouze bod za remízu s Hostivaří. Letohrad má v dohrávce také omezený kádr a tím pádem hrající borci dostávají více prostoru. Toho také využil rodák ze Svitav, Lukáš Anýž, který je nyní velkou tváří Jelenů.

Lukáši, dohrávka neprobíhá podle Vašich představ. Zatím jste získali pouze bod a vaše hra nevede k úspěchům, kde to vázne?

Ani nevím, trénujeme a snažíme se do každého zápasu jít naplno, ale v každém zápase se něco zlomí v náš neprospěch a my už s tím nedokážeme nic dělat. Je to také o zkušenostech, zaučujeme dost mladších kluků, a to je také znát. V neposlední řadě nám také nehrají klíčoví kluci, kteří by normálně hráli první lajnu, ať už kvůli zranění nebo jiným důvodům.

Ještě máte teoretické šance na play-off, ale museli byste vyhrát všechny zbylé zápasy, bude vaše hra k tomu směrovat?

Tak jasně, že naše hra k tomu bude směřovat. Všechny zápasy budeme hrát naplno a budeme je chtít vyhrát, pak se uvidí, jestli to bude stačit na play-off nebo ne. Šance je ale spíše teoretická a my už se pomalu smiřujeme s tím, že se po pár letech zase za brány základní části nepodíváme.

Kádr máte velmi omezený. Hrajete na dvě obrany, a to je v Extralize lehce náročné. Myslíte si, že se situace s hráči zlepší, až nastane klasická sezóna?

Jak jsem již zmiňoval, někteří kluci nehrají a je to znát. Bylo náročné znovu naskočit do zápasového tempa a ještě v omezeném počtu lidí. V další sezóně, která, jak už říkáš, by měla být klasická, tak doufejme, že to tak bude. To by nás už mělo být více a mělo by to vypadat jinak a pro nás v tabulce rozhodně hezčeji než teď.

Dostáváte více prostoru a trenérovi to vracíte. Začal jste pravidelně bodovat, a dokonce jste asistentem kapitána, jak jste se k tomu dostal?

Všechno souvisí s těma klukama, co nehrajou. Je to škoda, na druhou stranu teď jsem se dostal do první lajny, hraju přesilovku i oslabení, a to se body sbírají lépe. (smích) Každopádně bych byl radši za body do tabulky než za ty individuální. Dostal jsem se k tomu tak, že pravidelně trénuji a kluci, co měli tyto funkce, se zranili nebo nemohli na zápas. V Hostivaři nás bylo málo, a to především kluci z juniorky, a já byl jedním z nejstarších, tak sem dostal „Áčko“. Každopádně si toho vážím a snažím se to trenérům v zápasech vracet.

Jaké jsou vaše cíle s Letohradem? Budete se při normálních okolnostech snažit dostat co nejdále?

Cíle jsou už několik let ty nejvyšší. Jiné cíle snad mít ani nelze. Bohužel v letošní dohrávce nám pár kluků chybí a spíše zaučujeme mladší kluky a dáváme jim tzv. čuchnout Extraligy. V další sezóně samozřejmě nastoupíme v lepším rozpoložení i lepším složení týmu a budeme se zase chtít prát o vyšší příčky, kdy jsme si v minulých sezónách ukázali, že na to máme a můžeme se rovnat každému soupeři.

Jak to vidíte s Vaším mateřským klubem? Stále Vaše srdce bije pro Svitavy nebo jste spíše letohradský?

Samozřejmě, že mi bije srdce pro Svitavy, stejně tak mi ale bije srdce pro Letohrad. V každé volné chvilce, kterou jsem měl a byla možnost hrát, tak jsem neváhal a šel jsem si s klukama zahrát. Situace bohužel nedovolila letošní sezónu dohrát, ale jakmile začne nová sezóna a Svitavy budou hrát, tak si s nimi velice rád půjdu zase zahrát.

Neplánujete po několika letech také naskočit zpátky do 1. Ligy? S Poličkou jste jednou navíc dosáhl až na titul, jak na to vzpomínáte?

Zatím neplánuji, tehdy jsem byl ještě zapálený a oddaný jen hokejbalu a celé víkendy jsem trávil po zápasech. Popravdě mi to ani moc nechybí, jsem rád za jeden zápas za víkend a zbytek volna. Člověk je rád, že stíhá také jiné věci. Samozřejmě uznávám lidi, kteří toto zvládají a dávají hokejbalu více než musejí, díky nim náš sport tak hezky vzkvétá a já jim touto cestou děkuji. Na titul vzpomínám velice rád. Byla to úžasná sezóna, kde se nám dařilo vyhrávat a měli jsme skvělou partu lidí. Nejvíce vzpomínám na zápas s Karvinou, kdy jsme vedli 7:2 v pátém rozhodujícím zápase a kluci z Karviné to nevzdali a ještě dokázali vyrovnat na 7:7, kde jsme se nakonec ještě v prodloužení báli o výsledek, ale díky skvělému Míšovi Novákovi jsme to zvládli a vyhráli na nájezdy.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
19 94:42 51
2.
HC Kert Park Praha
19 92:41 44
3.
Elba DDM Ústí nad...
19 68:35 44
4.
HBC Kladno
20 69:44 40
5.
HBC Svítkov Stars...
20 67:57 34
6.
SK Hokejbal Letohrad
19 55:58 28
7.
HBC Pardubice
19 64:63 25
8.
HbK Karviná
18 54:74 21
9.
HBC Hradec...
18 37:57 17
10.
TJ Snack Dobřany
19 36:68 16
11.
HBC Plzeň
19 41:67 15
12.
HBC Prachatice
17 29:100 4