1. liga

Jsem rád za každou formu dohrání soutěže, popisuje situaci brankář Brna Lukáš Sterenčák

Svou soutěž dostaly možnost dohrát týmy z 1. Ligy. Hned v prvním kole po restartu navázali na své výkony z podzimu brněnští hokejbalisté. Na domácí půdě si poradili s pardubickým „béčkem“ a míří k nejvyšším příčkám.

Hlavním pilířem brněnského úspěchu byl muž s maskou Lukáš Sterenčák, který v zápase inkasoval pouze jednou. Lukáš Sterenčák patřil k nejlepším brankářům v podzimní části, a i nadále podává skvělé výkony. O tom, jak se připravoval během pandemie, jaký byl první zápas na jaře nebo jaký je jeho názor na Extraligu v Brně, se dozvíte v rozhovoru, který nám poskytl pro web hokejbal.cz

Na pivo dříve než na hokejbal, to mě mrzí

Lukáši, svoji zelenou dostala i 1. Liga. Co říkáte na možnost dohrání soutěže?

Možnost dohrání vítám v jakékoliv formě. Hodně jsem se těšil na návrat do výstroje, to už ale je nějaký ten pátek zpět a zápas je zápas, takže už se moc těším na soutěžní utkání. Na druhou stranu mě mrzí, že se začíná takto pozdě, kdy se bohužel naplnilo to, co jsem říkal, že dřív budou lidi sedět v hospodě na zahrádce u piva, než nás pořádně pustí na hřiště. Vzhledem k tomu, co málo se bude dohrávat, a ještě s ohledem na to, že ne všichni, tak beru dohrání spíše jako takový prodloužený turnaj a přípravu na další sezónu.

Ve svém prvním utkání po restartu jste zvítězili 4:1 nad Pardubicemi. Jak se zápas vyvíjel?

Na první zápas jsme hostili na podzim sympaticky hrající mladou rezervu extraligového Autoskla Pardubic. Úvod zápasu přinesl očekávaný aktivní nástup hostů, kdy si vytvořili nějakou tu šanci, nicméně postupem času se nám podařilo ustálit naši hru a soupeř pořádně nevěděl, jak a kudy zaútočit a hra se postupně odehrávala spíše v našem útočném pásmu, což vedlo k vítězství v 1. třetině - 1:0. Ve druhé třetině hosté začali opět aktivně a důrazně, z toho ale plynula vyloučení a naše přesilovky, které nakonec rozhodly zápas. Podařilo se nám využít hned 3 z nich a navýšit naše skóre na pohodlných 4:0. Soupeř se nevzdával, aktivní hrou se mu podařilo nás rozlétat a rozbít naši hru, chvíli se na hřišti hrálo nahoru a dolů, útočně a důrazně, což vyústilo v naše pětiminutové oslabení, kde jsme sice zkušeně nepustili soupeře prakticky do žádné vážné šance, nakonec ale pohotovou střelou z první od tyče soupeř vsítil branku, tím ale zápas prakticky skončil a další 3 body zůstaly v Brně.


Lukáš Sterenčák vychytal téměř všechny pardubické střelce. Autor fotky: Jana Nekolová. 

Snažím se udržovat fyzicky i psychicky

Doufal jste vůbec ještě v nějakou aktivitu v této sezóně nebo jste se už připravoval na začátek nové?

Určitě jsem doufal a věřil v nějakou aktivitu, ať už nějaké dohrání soutěže, nebo letní turnaje, přeci jen minulá sezona byla poměrně rychle ukončena a letos se hodně mluvilo o snaze cokoliv, jakkoliv dohrát. Ve hře bylo několik variant, ale sport stále ne a ne rozvolnit, tak už jsem pomalu očekával pouze maximálně nějaký turnaj. Za začátek přípravy na novou sezónu se dá v podstatě označit první letošní trénink na hřišti ve výstroji. Nevím, jak jinak se jde připravovat na začátek sezony, když se člověk půl roku nedostane ani na hřiště, ani na led, může se maximálně udržet v dobré kondici, ale na první zápas, si troufnu říct, nemohl být pořádně připraven nikdo z nás.

Jak se udržuje brankář během tak dlouhé pauzy?

Řekl bych, že těžko. Každý brankář to má vše jinak, když to ale vezmu za sebe, snažím se teď udržet hlavně sebe jako člověka, ať už fyzicky nebo psychicky. Brankářem jsem až ve výstroji a pokud tam půl roku nejsem, je prakticky nemožné plnohodnotně se udržet jako brankář. Všelijaké nové moderní metody a brankářské techniky přípravy mi nic neříkají, pro mě bude vždy nejlepší a nejdůležitější příprava to, když na mě bude co nejčastěji létat co nejvíce míčků nebo puků a pak se budu s každým dalším tréninkem a zápasem cítit na hřišti nejlépe a nejjistěji.

Lukáš Sterenčák si po 5 odchytaných zápasech drží úspěšnost zákroků nad 86 %. Autor fotky: Jana Nekolová. 

Extraliga? Je to na delší cestu

Před pauzou jste zakotvili na 2. místě. S tímto umístěním asi v Brně panuje spokojenost, nebo máte nějaké výhrady?

Spokojenost určitě panuje s tím, že jsme tam tak nějak zakotvení už třetí rok, což dokazuje určitou kvalitu současného týmu, který hraje ve stabilní sestavě a stabilně předvádí poctivé a bojovné výkony. Výhrady můžou být tedy spíše k některým zápasům, které kdybychom odehráli lépe, mohlo z toho být v základní části i umístění nejvyšší. Takže v tomto ohledu s druhým místem nepanuje úplně spokojenost, jak se říká, s jídlem roste chuť a my bychom se rádi porvali o titul, ale v plnohodnotné sezoně s klasickým play off, což nám bohužel druhým rokem není umožněno, tak snad do třetice. Nakonec se sezóna hodnotí stejně až podle výsledku play off, takže poslední roky se hodnotí těžko.

Při pohledu na tabulku se nabízí otázka postupu do Extraligy. Je toto aktuální téma u Buldoků?

Osobně si nemyslím, že je to aktuální téma, nehledě na to, že letošní sezóna je nepostupová. Pokud by se podařilo 1. Ligu vyhrát, otázka by to zřejmě byla k debatě, nebo alespoň logicky měla být. Ono je ale něco jiného porazit extraligový tým na Alpa Cupu, nebo porážet extraligové týmy pravidelně a hrát v nejvyšší soutěži důstojnou roli. Řekl bych, že Brno je ale na dobré, nicméně trochu delší cestě, o něčem takovém uvažovat. K myšlence postupu je určitě potřeba se pravidelně držet na vrcholu tabulky a mít stabilní a širokou sestavu doplňovanou mladými odchovanci, jak není jedno bez druhého, pak nemůžou být ambice. První podmínku se poslední roky daří plnit, na druhé se určitě poctivě pracuje, určité rezervy zde ale ještě určitě jsou. Nicméně chuť některých hráčů ze zkušeného jádra týmu okusit někdy v Brně Extraligu tam určitě je.


Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
TJ Blatná Datels
18 94:52 42
2.
SK Suchdol nad...
18 78:49 37
3.
TJ KOVO Praha
18 73:57 37
4.
Vlčí smečka...
18 64:50 36
5.
Ježci Heřmanův...
18 85:52 34
6.
HBK Bulldogs Brno
18 66:51 33
7.
SK Kometa Polička
18 69:49 31
8.
SK Kelti 2008
18 65:63 24
9.
HBC Tygři Mladá...
18 69:84 21
10.
TGB Swietelsky...
18 53:73 19
11.
TJ Lokomotiva...
18 43:88 16
12.
HBC Nové Strašecí
18 62:82 15
13.
HBC Malenovice
18 43:114 6