1. liga

Návrat 1. Ligy ve velkém stylu! Přestřelka ve Svítkově, Brno potvrdilo roli favorita a Plzeň zaskočila Horaly

I druhá nejvyšší soutěž se dočkala dohrávky základní části, po které bude následovat zkrácené play off. Do dohrávky nastoupilo pouze 7 týmů z osmi. Kometa Polička dohrávat soutěž nebude z důvodu nedostačujícího kádru mužstva. Výsledky zápasů byly velmi zajímavé, více v podrobné reportáži.


Plzeňské „béčko“ zaskočilo prachatické Horaly!

HBC Prachatice vs. HBC Plzeň B 2:4 (1:1, 1:0, 0:3)

Branky a nahrávky: 13. Paule (Sitter, Švácha), 26. Sitter – 12. Poláček (Chramosta), 31. Poláček (Chramosta), 32. Banýr (Poláček), 45. Chramosta (Zika, Banýr).

Střely: 30:27, vyloučení: 6:5, využití přesilovek: 1:1, v oslabení: 0:0, bez diváků

Na jih Čech zajížděli mladící plzeňského rezervního týmu, kteří se nechtěli nechat zahanbit. Prachatický celek se v podzimní části trápil s velkou marodkou, kterou snad přes dlouho pauzu zúžil. Hráči si na úvod zápasu nejdříve znovu zvykali na tempo a samotnou hru. Od hry se očekávalo mnoho nepřesností. Akce se začala dít až ve 12. minutě, kdy skóre otevřeli Plzeňští, konkrétně se trefil Poláček po nahrávce Chramosty. Horalové se nechtěli před mladými Plzeňáky nechat zahanbit a na rychlý gól ve 13. minutě reagoval Paule.

Druhá třetina zápasu byla velmi vyrovnaná a hra se přelévala ze strany na stranu, i když více ze hry měli domácí. Ti tuto skutečnost přetavili v gól ve 26. minutě, kdy do plzeňské branky spadla rána Sittera. Avšak druhá přestávka Horaly uspala, čehož hosté využili. Ihned v úvodu třetí části duelu znovu úřadovalo duo Poláček – Chramosta, které vyrovnalo skóre na 2:2. Minutu po vyrovnání přišla pro domácí další horká sprcha. Do vedení Mečouny poslal Banýr a znovu u toho byl Roman Poláček. Poté se domácí snažili vyrovnat, ale marně. První plzeňskou výhru pečetil Chramosta.

Komentář k zápasu:

Tomáš Semera (hlavní trenér Plzně): „Minulý týden nám přátelské utkání s Kertem ukázalo, na čem je potřeba zapracovat. Do zápasu jsme tak nastoupili s vědomím, že proti zkušenému soupeři s mezomorfním somatotypem bude potřeba hýřit pohybem, protože jinak to bude hodně bolet. Plán nám v první třetině vycházel a díky využité přesilovce jsme šli do vedení. Bohužel jsme hned zanedlouho udělali triviální chybu při rozehrávce a nabídli soupeři vyrovnání. V polovině utkání došlo k dalšímu ataku na našeho brankáře Libora Kojzara, který to bohužel neustál a zapojil se do rvačky, za což byl poslán do šaten. Do brány si tak musel jít odbít premiéru Vašek Šubrt, který čelil hned dlouhé přesilové hře soupeře. Inkasovali jsme jen jednou a do třetí třetiny jsme šli s tím, že zkusíme s výsledkem něco udělat. A to se povedlo. Hned v prvním střídání vyrovnal druhou brankou Roman Poláček. Postupně nás Prachatice dostávaly pod tlak a my hrozili z brejků. Jeden z nich proměnil Lukáš Banýr. Díky obětavému týmovému výkonu si odvážíme tři body.“


Velkou přestřelku zvládli lépe svítkovské Hvězdy 

HBC Svítkov Stars Pardubice vs. HBC Malenovice 6:5 (3:1, 1:3, 2:1)

Branky a nahrávky: 1. Černický (Macháček), 4. Paukrt (Kábr), 8. Macenauer (Doležal, Král), 24. Novotný (Bláha, Čech), 34. Korbel (Bláha), 42. Král (Bláha, Menc) – 13. Nohál (Huťka), 16. Ševčík (Kužílek), 23. Brázdil (Hradil), 24. Huťka (Hruboš), 32. Medřický (Kužílek, Zlámal).

Střely: 30:30, vyloučení: 6:5, využití přesilovek: 1:1, v oslabení: 0:0, bez diváků.

Natěšený Svítkov, který si brousí zuby na Extraligu, do zápasu vlítl s plnou vervou. Na pardubických hráčích byla vidět poctivá příprava během pauzy. Té využil hned v 1. minutě Černický, který po zaváhání malenovické obrany a brankáře otevřel skóre. O pár chvil déle navyšoval svítkovský náskok Paukrt. V 8. minutě to již bylo 3:0 pro domácí a vypadlo to, že je po zápase. Čamlíci však nic nevzdávali a před koncem 1. sirény se jim podařilo snížit z hole Nohála.

Uspané Hvězdy podcenily vstup do druhého dějství zápasu, což se jim velmi vymstilo. Malenovicím se totiž povedla gólová smršť, která je dostala do vedení. Góly zaznamenali Ševčík, Brázdil a Huťka. Opařený Svítkov však náhle dokázal reagovat a vyrovnaný stav vystřelil Novotný po spolupráci s Bláhou a Čechem. Vstup do třetí části opět vyšel lépe hostům, kteří šli ve 32. minutě do vedení po trefě Medřického. Malenovicím se vedení nepodařilo udržet dlouho, když za Svítkov stav korigoval Korbel. Na konci duelu navíc Čamlíci domácím poskytli přesilovou hru, kterou využil Král a Svítkov mohl slavit tři body.

Komentář k zápasu:

Adam Kovařík (hlavní trenér HBC Malenovice): „Začátek zápasu byl jak ze špatného snu. Po sedmi minutách být mínus tři góly, to bylo velice špatné. Povedlo se nám však do pauzy ještě snížit a stejný nástup, jaký měl Svítkov do první části, jsme měli my do té druhé, bohužel soupeř krátce na to srovnával. Utkání mělo dobré tempo a bylo maximálně vyrovnané. Na začátku poslední periody se nám povedlo využít přesilovku a jít znovu do vedení. Nedůraz a chvilková nesoustředěnost zapříčinila, že jsme soupeři dovolili opět srovnat stav. Ve druhé půli poslední periody jsme Svítkovu dali dlouho přesilovku a ten ji využil těsně před koncem. V závěrečném tlaku se nám už srovnat nepodařilo. Zápas byl pěkný a soupeři gratuluji k výhře.“

Úspěšný restart pro Buldoky! Pardubice na Brno nestačily!

HBK Bulldogs Brno vs. HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice B 4:1 (1:0, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 11. Toman (Fišar), 19. Baláč (Skřivánek, Klíma), 19. Emmer (Klíma), 33. Emmer (Nazad, Hynek) - 38. Hálek (Blažek, Moravec).

Motor 1. Ligy znovu nabírá své otáčky a do Brna přicestovala záloha Pardubic, která se v průběhu podzimu semknula a začala podávat úctyhodné výkony. Obě družstva se snažila nepodcenit začátek klání a vletěla do něj svižně, útoky se v prvních třech minutách střídaly na obou stranách. Až v jedenácté minutě se při rychlém kontru odrazil Fišarův pokus do běhu juniorovi Tomanovi, který už pouze dorážel do prázdné branky.

Dvě minuty po přestávce se o vzrušení postaral před pardubickou bránou David Hruška, jehož faul na domácího útočníka vyústil v potyčky. Důsledkem byla přesilová hra 4 na 3 pro Brno, která slavila dokonce dva úspěchy. Klímův projektil z dálky vyrazil Foršt na Skřivánka, jenž posunul míček doprava na volného kapitána Baláče a ten zakončoval do poodkrytého zařízení. A za dalších 44 sekund pálila od modré lajny do černého brněnská hvězda, Filip Emmer. Po třetím obdrženém gólu Pardubičtí zintenzivnili svoji aktivitu a přišla fáze, kdy tlačili soupeře pro změnu oni. Největší možnost prováhal Kouba, jenž zůstal nepokrytý těsně před Sterenčákem. Pár chvil před druhým hvizdem se však Buldoci znovu oklepali, a to částečně i díky tomu, že jejich brankář byl vždy na svém místě.

Třetí třetinu lépe pojali domácí hráči, kteří měli možnost přesilové hry. Ta byla zúročena opět z hole Emmera, jehož točená střela zaplula do šibenice. Ještě ale teoreticky mohlo dojít ke zvratu, neboť zakrátko se Nazad provinil nebezpečným faulem u mantinelu na hostujícího Langra. Domácí bek vyfasoval trest do konce utkání a poslal své mužstvo na celých pět minut do čtyř. Necelou minutu před vypršením brněnského trestu se postaral o snížení Hálek, jenž od modré prostřelil všechny překážky.

Zdroj: buldoci.cz


Komentář k zápasu:

Jan Emmer (hlavní trenér HBK Bulldogs Brno): „K vidění byl svižný a běhavý hokejbal, kdy na obou týmech byla znát určitá nerozehranost, ale především natěšení, že se opět hraje. Nakonec paradoxně rozhodly fauly hostů, které pramenily z dobrého pohybu domácích. Z následných přesilovek domácí 3 proměnili, a proto zaslouženě vyhráli. Nakonec musím poděkovat rozhodčím, kteří dobře zvládli celé utkání i hostujícímu týmu za pěkné a korektní klání.“

Jiří Doležal st. (hlavní trenér HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice B): „Z naší strany se asi jednalo o nejméně povedený zápas v celé sezóně. Náš výkon byl až na některé okamžiky nevýrazný a ospalý. Všude jsme byli poslední a dopouštěli jsme se zbytečných faulů, které soupeř trestal. Navíc se nám vůbec nedařilo na delší čas usadit v útočném pásmu, takže se soupeř v pohodě bránil našim výpadům. I když bych rád pochválil aspoň některé hráče, kteří na hřišti nechali všechno, musím hodnotit náš celkový projev, který však byl špatný. Do příštího týdne máme co napravovat. Naše hra ale musí být lepší ve všech parametrech, jinak opět bodovat nebudeme. Soupeři k zasloužené výhře gratulujeme.“


Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
TJ Blatná Datels
18 94:52 42
2.
SK Suchdol nad...
18 78:49 37
3.
TJ KOVO Praha
18 73:57 37
4.
Vlčí smečka...
18 64:50 36
5.
Ježci Heřmanův...
18 85:52 34
6.
HBK Bulldogs Brno
18 66:51 33
7.
SK Kometa Polička
18 69:49 31
8.
SK Kelti 2008
18 65:63 24
9.
HBC Tygři Mladá...
18 69:84 21
10.
TGB Swietelsky...
18 53:73 19
11.
TJ Lokomotiva...
18 43:88 16
12.
HBC Nové Strašecí
18 62:82 15
13.
HBC Malenovice
18 43:114 6