1. liga

Nedělní zápasy 1. Ligy: Přelouč si komplikuje boj o play off, Brno setřáslo dalšího soupeře a slaví posun na čelo!

Druhý hrací den minulého víkendu přinesl skvělé zápletky a výsledky, jež zamíchaly celou tabulkou. Přelouč nedokázala na svém hřišti porazit ani Malenovice. Kometa proti Horalům ztrácela, ale skvělý závěr jí zaručil bod. Brno udolalo Pražany a může se slunit na čele a Jihlava jasně přehrála Litice.



Přelouč podruhé za víkend v domácím prostředí padla!


HC Jestřábi Přelouč vs. HBC Malenovice 2:6 (1:3, 1:1, 0:2)
Branky a nahrávky: Čapek, Příhoda - 1. Nohal (Huťka), 7. Havlík, 12. Březík (Hruboš, Vingárek), 28. Hruboš (Nohal), 39. Nohal (Huťka), 45. Nohal (Havlík, Hruboš).

Jestřábi museli sebrat veškeré síly a vlétnout do dalšího zápasu proti Zlíňanům. Přelouč se nadále trápí a také to tak dopadlo i v dalším domácím zápase. Malenovice začaly velmi aktivně a již od 1. minuty zápasu vedly 1:0, když gól vstřelil Nohal po asistenci Huťka. Zanedlouho přidal další gól malenovický Havlík a po stejném časovém intervalu Březík. V první třetině se podařilo Přelouči snížit, ale výsledek 1:3 pro ni nevypadal moc dobře. 


Prostřední část utkání byla vyrovnanější a Přelouč si vytvářela mnoho střeleckých pozic, ale většinou to k ničemu nevedlo. Jestřábi dokázali snížit náskok svého soka, ale ve 28. minutě dvougólový náskok zařídil Hruboš. V závěrečné třetině byl vidět nezmar domácích hokejbalistů a Čamlíci si lehce dokráčeli pro 3 body. Navíc k tomu se do listiny střelců zapsal ještě dvakrát Nohal, čímž zkompletoval svůj hattrick. Malenovice se lehce vyhouply v tabulce výše a Přelouč musí řešit velkou krizi.


Ohlas:


Libor Komůrka (manažer HC Jestřábi Přelouč): „Pokud budeme hrát tak jako tento víkend, tak tady budou taková mužstva, která tady byla teď, vyhrávat vcelku bez problémů. Chyby na úrovni základní školy, to prostě soupeř musí využívat. Lahůdkově jsme oběma soupeřům body předali a ti toho ani nemuseli moc předvést a v podstatě ani nepředvedli, co si budeme povídat. Je potřeba se hodně zamyslet a každý bude muset sám u sebe, tahle to nejde… Většina našich hráčů odehrála oba zápasy hluboko pod své současné možnosti!“


Kometa urvala z nepříznivého stavu alespoň bod!


SK Kometa Polička vs. HBC Prachatice 4:5 sn (1:1, 1:3, 2:0 – 0:1)
Branky a nahrávky: 6. Geba, 26. Kyncl (Tobiáš J.), 40. Tobiáš J. (Kyncl), 41. Šír (Tobiáš J.) – 3. Štěpánek (Švácha, Valek), 20. Zavřel (Turek, Valek), 21.Bárta (Šimůnek), 28. Turek, 50. rozhodující nájezd Štěpánek.


Po sobotní prohře v Suchdolu si chtěly Prachatice zlepšit náladu zápasem v Poličce, a to se jim hned ze začátku utkání dařilo. Nastřelily dokonce horní tyč. V prvních minutách se dostala Kometa pod lehký tlak, což se promítlo ve 3. minutě, kdy se přes poličského obránce dostal prachatický Štěpánek až do samostatného úniku, v němž se nemýlil a prostřelil Nováka pod lapačku. „Poličáci“ cítili, že mají na víc a začali hrát mnohem aktivněji a zanedlouho bylo vyrovnáno. Holec skvěle stínil prachatickému Pixovi, který nic neviděl, a střela od červené čáry zapadla do branky hostů. Od tohoto gólu na hosty padla menší „psychická deka“ a domácí jim hrozili zajímavými šancemi, ale žádnou nevyužili. První třetina skončila remízou 1:1, ale mnohem zajímavější věci se děly až v dalších minutách duelu.


Do druhé patnáctiminutovky naskočili lépe Jihočeši, kteří domácí Kometu znovu zavřeli v obranném pásmu. Beci Komety neměli jinou možnost než ometat balónky podél mantinelů, ale ty výborně zavírali hokejbalisté Prachatic, z čehož těžili. Ve 20. minutě se dostal Zavřel za Novákovu bránu, kde se mu podařilo obtočit a dorvat míček za jeho záda. V tu minutu byla Kometa absolutně opařená a ihned za 60 vteřin znovu inkasovala. Poličce se nepodařilo vyhodit balónek z pásma, který na červené čáře zachytil Šimůnek a nastřelil ho na branku. Na správném místě byl Bárta, který balónek se štěstím tečoval do pravé šibenice. Prachatice tato branka velice uklidnila, čehož domácí dokázali ještě využít do konce druhé části zápasu. Ve 26. minutě se vhazovalo před Novákem. Domácí vyhráli buly a poslali do úniku Jiřího Tobiáše, jenž nedokázal prachatického strážce branky překonat. Naštěstí pro Poličku přiběhl z druhé vlny Kyncl a dorazil balónek do prázdné kasy. Kometa se mocně dotahovala na svého soka, ale rázem na to přišla laciná chyba. Poličský bek Ondřej Nespěšný se snažil vyhodit balónek ze svého obranného pásma. Jeho lob se ale nezdařil a míček zachytil Turek, jenž napřáhl a vymetl Novákovi pavučinku u pravé tyče.


V posledních 15 minutách se Prachatice uchýlily spíše k obranné činnosti a bylo vidět, že chtějí domácí hráči vyrovnat. Pixa musel likvidovat jednu střelu za druhou, přičemž Novák na druhé straně se ani nezpotil. V posledních 5 minutách přišel čas domácích. Nejdříve se trefil Jiří Tobiáš po nahrávce Kyncla a za pár vteřin déle vyrovnal po pohotové střele z buly Šír. Horalové přišli o jasné 3 body a málem neměli ani bod. Polička si vytvořila mnoho gólových šancí na konci utkání, ale ani jednu se jim nezdařilo proměnit, a tak došlo na prodloužení, v němž znovu dominovali domácí hokejbalisté. Hosté si vypracovali jednu velkou šanci, ale poličská obrana ji zlikvidovala. Poté se domácí dostali do přečíslení 2 na 1, ale ani tato situace neskončila brankou. Kometa 3 minuty do konce prodloužení dostala možnost čtyřminutové přesilovky, protože poličský kapitán dostal zásah vysokou holí, kde navíc tekla krev. Přesilovka 4 na 3 byla velká výhoda, ale Prachatice ji ubránily. V nájezdech uspěl jako jediný prachatický Štěpánek.


Ohlasy trenérů:


Pavel Štefka (hlavní trenér SK Kometa Polička): „Utkání s Prachaticemi jsou vždy zajímavá a vyrovnaná. Stejně tomu bylo v neděli na našem hřišti. My jsme měli dobrý začátek, a i když jsme prohrávali, tak se nám podařilo vyrovnat a v první třetině jsme byli myslím lepším týmem. Za to ve druhé třetině se karta otočila, soupeř zlepšil pohyb a aktivitou nás donutil k chybám, které potrestal a dostal se do dvoubrankového vedení. My jsme se dokázali vzpamatovat a ve třetí třetině si postupně vypracovat šance a vyrovnat. S utkáním jsme spokojeni, i když se nám spoustu věcí nepodařilo, tak bojovnost a vyrovnání ve třetí třetině bereme pozitivně.“


Vít Čapek (hlavní trenér HBC Prachatice): „V neděli v Poličce jsme chtěli odčinit sobotní debakl a naše hra byla o poznání lepší. Brzy jsme se ujali vedení a vytvářeli jsme si šance, ale ani domácí nezaostávali za svojí pověstí útočného týmu a nás držel Pixa. Vedli jsme 3:1 a 4:2, ale jako několikrát v sezoně jsme nedokázali toto vedení udržet, a tak jsme byli rádi za bod navíc v nájezdech. Naše hra nemá lehkost vzadu, děláme hrozné chyby, ale doufám, že to zlepšíme. Dnešní výkon je tomu příslibem.“


Buldoci přejeli Hostivař a dostali se do čela tabulky!


HBK Bulldogs Brno vs. HBC Hostivař 5:2 (1:0, 1:2, 3:0)
Branky a nahrávky: 12. Klíma (Šíp, Fišar), 25. Skřivánek (Baláč, Nazad), 32. Jelínek, 33. Klíma, 37. Vysloužil (Zapletal) – 16. Urbanec (Vaniš J., Malina), 22. Kubeš (Vaniš J.).


Druhé víkendové utkání Buldoků mělo již od úvodu vysoké tempo, kdy se ale oba celky oťukávaly. Oba týmy měly okamžitou možnost využít přesilovou hru. Hostivař se svojí výhodou pohrdala, ale Buldoci ne. Jako první se mezi střelce zapsal Klíma, který z velkého úhlu prostřelil Štourala. Hosté po inkasované brance zvýšili snahu a pohyb, ale nic jim to nepřineslo. Velkou oporou pro Brno byl Sterenčák. Pražané navázali na aktivní hru z konce první třetiny, což se jim vyplatilo. Okamžitě z prvního přečíslení vstřelil vyrovnávací branku, konkrétně se trefil Urbanec, jemuž asistoval Jiří Vaniš. Buldoci se zmáhali na další gól, ale jako další znovu udeřili hosté. Při přesilové hře pokazil Sterenčák rozehrávku. Balónek skončil na holi hostivařského Kubeše, který jen střelu umístil do brněnské sítě a bylo to 1:2. Buldokům se však dařilo zvyšovat jejich tlak, z čehož vytěžili početní výhodu po faulu Luxe. Tu využil premiérovým gólem Skřivánek.


Na závěr druhé třetiny Buldoci zajeli do pražského brankáře, jenž musel být ošetřen, a to ho nejspíše rozhodilo do zbytku zápasu. V posledním dějství se hrálo o vše. Ve 32. minutě vyrobil chybu hostivařský Štoural a vypadený míček lehce zametl Jelínek. O minutu později se dostal do samostatného nájezdu Klíma, jenž se nemýlil. Po čtvrtém gólu domácích se hosté uchýlili k výměně brankářů. To Pražanům dodalo impuls do útoku. Nebezpečnou ránu Jiřího Vaniše zastavila tyčka a po chvíli proti třem nebezpečným dorážkám zasáhl Sterenčák. Poté po výpadu domácích do otevřené obrany soupeře zpečetil vítězství Brna Vysloužil. Hostivař na konci ještě zkusila odvolat brankáře, ale marně.


Ohlas:


Lukáš Sterenčák (brankář HBK Bulldogs Brno): „Čekal nás dravý a mladý tým z Hostivaře, což je soupeř, kterému jsme měli co vracet. Očekávali jsme od něj rychlou běhavou hru, kterou se nám ale dařilo poctivou obrannou hrou eliminovat. Soupeř vyrovnal stav, když po úniku 2 na 1 přišlo přesné zakončení od vzdálenější tyče do brány. Pak v našem oslabení mi utekl míček a soupeř šel lehce do vedení. Jak už to ale bývá zvykem, obdržený gól s námi nijak nehne, spíše naopak začneme makat ještě víc. To se ukázalo a po druhém inkasovaném gólu nás začalo být plné hřiště, zaslouženě jsme srovnali skóre a následně jsme pro změnu po chybě hostujícího brankáře šli do vedení. To jsme ještě navýšili a zbytek utkání si pohlídali a prodloužili tak letošní domácí neporazitelnost."


Jihlava si spravila chuť z předchozího dne!


SK Jihlava vs. HBC Plzeň-Litice 6:0 (2:0, 3:0, 1:0)
Branky: Růžička, Bohatý, Koudelka, Vávrů, Policar, Král.


Namlsaní plzeňští hráči přejížděli z Přelouče na stadión borců z Vysočiny, kteří prohráli v sobotu v Brně. Toho mohly Litice využít, ale nevyužily. Na hosty padla nejspíše únava, protože Jihlava byl mnohem aktivnější. Plzni se v tomto klání nepodařilo vstřelil ani jednu branku, za což mohla Jihlava děkovat svému brankáři, Lukáši Čárovi. Vítěznou branku Jihlavy vstřelil Růžička, dále branky přidali Bohatý, Koudelka, Vávrů, Policar a jihlavský kapitán Král. Jihlava tak alespoň z jednoho víkendového utkání brala 3 body, což je dostalo do pozice, v níž mohou bojovat o čtyři nejlepší startovací pozice do play off!


Ohlasy:


Lukáš Staněk (hlavní trenér SK Jihlava)„Zápas rozhodl náš důraz a chuť být na balónku. Jsem rád, že o branky se rozdělilo 6 hráčů, nikoliv klasicky dva (smích). Docela se nám dařila hra v přesilovkách. Velice dobrý výkon podal při své premiéře gólman Lukáš Čára.“

Václav Tůma (trenér HBC Plzeň-Litice): "O osudu utkání rozhodla opět naše špatná první třetina, branky v první půlminutě obou úvodních třetin a naprostá střelecká nemohoucnost. Naší nejpovedenější částí byla druhá třetina, kdy jsme se trochu herně zvedli a domácí dokonce výrazně přestříleli, ale zároveň jsme paradoxně tuto část prohráli 0:3 po laciných chybách, kterými jsme soupeři góly doslova darovali. Když k tomu připočteme velké množství vyloučených, v mnoha případech úplně zbytečných, tak jsme zaslouženě prohráli a pokud v tomto nastavení budeme pokračovat, tak prohrajeme i příště."

Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
TJ Blatná Datels
17 87:48 39
2.
SK Suchdol nad...
17 72:46 34
3.
TJ KOVO Praha
17 67:52 34
4.
Vlčí smečka...
16 53:41 33
5.
Ježci Heřmanův...
17 66:50 31
6.
HBK Bulldogs Brno
17 54:50 30
7.
SK Kometa Polička
16 58:38 28
8.
SK Kelti 2008
18 65:63 24
9.
HBC Tygři Mladá...
17 66:78 21
10.
TGB Swietelsky...
17 49:66 19
11.
TJ Lokomotiva...
17 42:76 16
12.
HBC Nové Strašecí
17 59:76 15
13.
HBC Malenovice
17 41:95 6