CROSSDOCK Extraliga

KOVO rozšíří trenérský tým! Mám nějakou vizi, a když to skloubíme, nemůže to dopadnout špatně, věří Manhart

Aktuální trenér juniorského týmu Kert Parku nejspíše bude měnit působiště. Reprezentační trenér žen a trenér mistryň světa z roku 2017, Karel Manhart, doplní trenérský tým pražského KOVA. Od příští sezóny totiž bude spolupracovat na růstu hráčů z Palmovky.

Na Kert Parku příští sezónu nepostavíme juniorku

Pane Manharte, jak vůbec vznikl tento nápad jít trénovat extraligové KOVO? Kdo Vás oslovil?

Nápad to byl určitě, ale nebyl můj. Hokejbalové pole není tak velké a asi nebylo tajemstvím, že na Kert Parku příští sezónu nepostavíme juniorku. Končí mi tam víc jak polovina kluků ročníku 2001. Oslovil mě Marek Skramužský, jestli bych neměl zájem trénovat na KOVU. Bylo to v době, kdy jsem zvažoval, jestli si nedám pauzu. Jsem v tom kolotoči docela dlouho, a to každým rokem v několika kategoriích, ať v hokeji anebo v hokejbalu. Říkal jsem si, že bych dostal trochu času anebo odstup a měl bych prostor si odpočinout a zhodnotit, co a jak jsem v trenérské kariéře udělal. No a do toho přišla tato nabídka.

Jak dlouho jste nad nabídkou přemýšlel a proč jste na ni kývl? Co Vás přesvědčilo jít k rivalovi na Palmovku?

Nevím, jestli bych řekl, že jdu trénovat k rivalovi. Takto já to nevnímám. KOVO pro mě byl soupeř jako každý jiný. Jsem v Kert Parku tři sezóny, a to byla vlastně moje první hokejbalová klubová práce. Kert Park mi tu šanci dal a já ji přijal. A byla to dobrá zkušenost. Jen je škoda, že byla bohužel pro nás všechny ty dvě sezóny narušena a nemohli jsme hrát, a tím tu práci s týmem zúročit. Trochu jsem si s tou nabídkou hrál, než padlo konečné rozhodnutí, ale je to nejvyšší soutěž, a to rozhodlo.


Odcházení? Ale kdeže, Karel Manhart dokončí sezónu v juniorce Kert Parku a od příští sezóny přesedlá k mužskému hokejbalu do KOVA. Autor fotky: Martin Voltr.

Dohoda je taková, že se k týmu připojím až na letní přípravu

Jak to dále bude s juniory Kert Parku? Budete působit paralelně v obou týmech nebo se juniorky Kert Parku vzdáte?

To byla jedna z věcí, co jsme řešili na KOVU. Dohoda je taková, že se k týmu připojím až na letní přípravu. Neumím odejít od rozdělané práce a do konce sezóny zůstávám na Kertu na plný úvazek. Tak jsem to i prezentoval vedení a myslím, že to David s Tomášem přijali, a že mé rozhodnutí pochopili. Budu a vlastně jsem už začal nakoukávat utkání, a to jak KOVA, tak dalších týmů Extraligy mužů. Díky tomu, že se soutěž rozjíždí už tento víkend, mám dostatek prostoru se na tu práci připravit.

V trenérské dvojici doplníte Michala Krčka, který již v KOVU působí. Jak si rozdělíte role? Bude se řešit hlavní trenér a jeho asistent?

Jdu do KOVA jako hlavní trenér, ale je to jen podpis na zápise z utkání. S Michalem jsme v úzkém kontaktu a můžu říct, že se na tu spolupráci těším. Už po pár setkáních jsem dostal pocit, že to musí fungovat a jdeme do toho tak, že jsme na stejné rovině. On ty kluky zná a ví, co jsou schopni zahrát. Já mám nějakou vizi, a když to skloubíme, nemůže to dopadnout špatně. Vnímám to i tak, že to sice bude restart, ale dobře řízený a hlavně úspěšný.


Aktuální tabulka nejvyšší soutěže po 1. kole restartu Extraligy.

Budu chtít vytvořit v týmu maximální konkurenci

Jestli jste tuto výzvu přijal, určitě již máte nějakou vizi. Co budete chtít na KOVU zlepšit?

Všude je co zlepšovat. V této chvíli ještě neproběhlo setkání s hráči. Máme to naplánované, ale bude to hodně krátké povídání. Zásadní věci přijdou, až se ukončí letošní sezóna. Když nás to má bavit, tak je potřeba nastavit pravidla a na těch se dohodnout. Každý má svou volbu a je ji potřeba respektovat. Pak ta práce má úroveň a dostaví se výsledky. Já si to nejdu jen užít. Já jdu na KOVO pracovat a vyhrávat. Určitě budu chtít vytvořit v týmu maximální konkurenci. Přijdou nové tváře, o tom už jednáme a doufám, že se nám to povede. A pak už je to jen na hráčích, jestli to přijmou, a jak se k tomu postaví. Na nás s Michalem bude ten tým poskládat a dát mu tvář.

Máte nějaké cíle do příštích sezón, čeho byste s KOVEM chtěli dosáhnout? Zapracovat na pravidelném postupování do play off?

Jak jsem již říkal. Jdu do KOVA pracovat a kdo mě zná, tak ví, o čem mluvím. Na druhou stranu víme, že to všechno nepřijde hned. Čeká nás všechny strašně moc práce. Budeš dřít celou sezonu a ono to nemusí přijít. Tak to ale je. Konkurence je ohromná a porazit úřadujícího mistra nebude lehké. Ale proč ne, všechno jde. Cíle jsou tedy jasné. Já jsem vítězný typ a play off vnímám jako první krok a pak se uvidí.

Jak to vypadá s reprezentačními celky? U nich budete chtít ještě nějaký ten čas strávit?

U nároďáku žen máme prodlouženou smlouvu do MS 2022. Takže teď té práce bude asi hodně. S Michalem Broulíkem pracujeme nepřetržitě a sledujeme, jak na tom holky jsou. Je to v této době celkem složité. MS by mělo být za rok. Nikdo v této chvíli neví, jak bude vypadat příprava, četnost kempů a jak říkám, není to lehké. Máme připravený program, ale to není ještě otázka těchto měsíců. Tak doufáme, že bude čas na to, abychom se dobře připravili. A jak dlouho ještě budu u nároďáku? To si můžeme říct až po MS. Teď mám v hlavě odčinit Košice.


Karel Manhart pokračuje v národním týmu žen a společně se svým asistentem Michalem Broulíkem chce odčinit "jen" bronz z MS v Košicích z roku 2019. Autor fotky: Daniel Souček.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
17 81:38 45
2.
Elba DDM Ústí nad...
18 65:35 41
3.
HC Kert Park Praha
17 76:39 38
4.
HBC Kladno
18 66:41 37
5.
HBC Svítkov Stars...
18 64:50 34
6.
HBC Pardubice
18 63:59 25
7.
SK Hokejbal Letohrad
18 52:58 25
8.
HbK Karviná
17 53:62 21
9.
HBC Hradec...
17 35:50 17
10.
TJ Snack Dobřany
18 36:65 16
11.
HBC Plzeň
18 34:65 12
12.
HBC Prachatice
16 28:91 4