CROSSDOCK Extraliga

Chtěl bych extraligový titul co nejdříve, abych mohl zakončit kariéru, usmívá se Ondřej Lux

Restart Extraligy má zelenou a boje o titul mohou vypuknout. Parta kolem Petra Nováka by si v Hradci Králové ráda sáhla na vytoužený titul, který uniká také Ondřeji Luxovi, který patří každoročně mezi největší hvězdy Extraligy.

Tento mnohonásobný reprezentant se snaží skloubit rodinu a hokejbal, proto ho zpráva o restartu Extraligy překvapila. Jak se připravoval na případný restart, jak se dá zvládat hokejbal na nejvyšší úrovni společně s rodinou a prací, se dozvíte v rozhovoru, který jsme si „ulovili“ u Ondřeje Luxe.

Hodně jsem se věnoval rodině

Ondro, nakonec jste se dočkali restartu Extraligy, co na to říkáte?

Popravdě řečeno, moc jsem tomu nevěřil, že se ještě tato sezóna bude dohrávat. Na druhou stranu, je to dobře. Byla to dlouhá pauza a každý mi dá za pravdu, že už ho to doma nebavilo a chtěl jít na hřiště. Snad už nás to nechají dohrát a nebudou to za nějaký čas opět zavírat.

Jak jste se připravoval v době pandemie?

Nechci lhát, moc jsem té fyzické přípravě nedal. Mám sice dosti náročnou práci, kde se taky čas od času zapotím, ale že bych chodil běhat, to ne. Takže uvidíme, jak na tom budu a zda mně trenér dá prostor na hřišti. Věnoval jsem se hodně rodině, a teď si zas budou muset chvíli zvyknout, že budu hrát. Je to změna pro manželku, která byla zvyklá, že jsem se večer staral o dcerku a ona si mohla udělat ostatní věci, které během dne nestihla kvůli našemu čertíkovi (smích).


Cíle jsou vždy ty nejvyšší

Jaké budou mít hradečtí hokejbalisté cíle v dohrávajícím se ročníku?

Cíle jsou vždy ty nejvyšší, jinak bychom to snad ani nehráli, kdybychom nechtěli vyhrát. Bude to samozřejmě hodně náročné, ztratili jsme na podzim zbytečně body, ale musíme se s tím poprat a jít zápas od zápasu a uvidíme, kam až se dostaneme.

Jak je těžké skloubit hokejbal a rodinný život?

Jak už jsem říkal v předešlých odpovědích, rodina si zvykla, že jsem každý den po práci přijel domů, teď ve dnech tréninku jezdím přímo z práce na hřiště a domů se dostanu až po 21. hodině. Takže to manželce moc nepomůžu. Navíc dcerka vyžaduje dosti pozornosti, takže si člověk s ní neodpočne. A víkendy jsme také s rodinou už malinko plánovali jinak, že konečně budeme moci na nějaký výlet po tom lockdownu. Je otázkou, jak dlouho mě tento způsob života bude bavit, hokejbal mam rád, ale také chci něco zažít s rodinou a ne ji vidět jen z fotek a videí.

Jaká je pro Vás největší motivace v hokejbale? Je to extraligový titul nebo znovu obléct reprezentační dres?

Určitě je to titul v klubových barvách, na který bych chtěl dosáhnout, nejlépe co nejdřív, abych mohl ukončit kariéru (smích). Na reprezentaci už nemám výkonnostně a ani časově bych to nezvládal. Po sezóně mít ještě další měsíc soustředění a poté šampionát, to bych už nedal.


Letohradský odchovanec Ondřej Lux zapsal v 6 podzimních duelech za Hradec 6 kanadských bodů za 2 góly a 4 asistence. Autor fotky: Iva Janoušková ml.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9