Ženy

Každá soutěž mi něco dává a já jsem ráda, že můžu hrát za dvě kategorie, nezastírá Ištoková

Hokejbalistkou, která nastupuje jak v Extralize dorostu, tak Extralize juniorů, je Tereza Ištoková z Kyjova, za který hraje také Ligu žen. Stále věřila, že pokud by se dostala do finální nominace, zúčastní se letos také Světového poháru juniorek U20, který však byl v úterý 20.4. zrušen.

Brno pro nás byla jasná volba

V letošním roce nastupujete v Extralize juniorů za Brno, jak se tato spolupráce zrodila?

V létě jsem odehrála přátelské zápasy za muže, a protože Kyjov mužskou soutěž nakonec nepřihlásil, domluvili jsme se ještě s jedním spoluhráčem – Nikolasem Randisem, že vyzkoušíme juniorku. A vzhledem k tomu, že Kyjov tuto soutěž nehraje, rozhodli jsme se pro Brno. Kluci z Brna s námi jezdili na výběry krajů, dobře jsme se s nimi znali, a proto to pro nás byla jasná volba.

Jak moc velký je rozdíl mezi Extraligou dorostu a Extraligou juniorů?

Rozdíl je obrovský. Celá soutěž je o hodně rychlejší a přesnější, na všechno je tam míň času. Hráči jsou fyzicky vyspělejší, což je pro mě, jako pro holku asi největší rozdíl.

Jaká soutěž Vám vyhovuje více?

Jak dorost, tak juniorka mě hodně baví. Nejde říct, že by mi jedna z nich vyhovovala víc, každá mi něco dává a já jsem ráda, že obě tyto kategorie můžu hrát. V dorostu jsem více na míčku, zatímco v juniorce se musím snažit jít co nejdřív do kombinace, vzhledem k rychlosti celé soutěže.

V Brně nehraje tolik dívek, máte tam tak jinou pozici než v Kyjově?

Je to pro mě nové, protože v Kyjově se mnou v týmu byla od začátku alespoň jedna holka. V Brně je ale skvělý tým, kluci mě mezi sebe hned vzali a vůbec mi nevadí, že jsem tam jediná holka. V dorostu strávím na hřišti více času i tím, že hraji přesilovky a oslabení, ale ani v juniorce si na herní vytížení nemůžu stěžovat.

Nastupujete také v Lize žen, vyhovují Vám tak více zápasy za kluky nebo za dívky?

Klučičí a ženská soutěž je velmi rozdílná. Každá soutěž má něco do sebe, u kluků je větší konkurence a tím i náročnější zápasy. Liga žen se sice nehraje tak často, ale o to víc se na ni těším. S holkami máme skvělý tým a každý turnaj si patřičně užijeme.


Tereza Ištoková se zúčastnila dosud posledního Světového poháry juniorek do 18 let v České Třebové a Litomyšli, kde na konci června v roce 2019 získala se svými spoluhráčkami historicky první zlato této kategorie! Autor fotky: Jiří Zaňát.

Největším snem je si zahrát na MS žen

Jaké jsou Vaše hokejbalové sny a cíle?

Mým cílem je se neustále zlepšovat, pracovat na tom, co mi nejde a být celkově lepší. Největším snem pro mě je zahrát si na mistrovství světa žen.

V letošním roce by se mělo konat MS juniorů, věříte, že se opravdu uskuteční?

V úterý 20.4. bylo federací ISBHF oznámeno, že se veškeré mezinárodní akce ruší, což mě velmi mrzí. V tomto ohledu jsem byla docela pesimistická, ale samozřejmě jsem doufala, že se SP uskuteční.

Jak těžké je pro Vás dostat se do reprezentačního výběru?

Těžké to je samozřejmě vždycky. V České republice je velká konkurence, máme hrozně moc šikovných hráček, které na sobě neustále pracují a snaží se do finální nominace dostat.

Co děláte individuálně pro to, abyste nevyšla z kondice?

Snažila jsem se pravidelně chodit běhat a do toho jsem posilovala. Na zahradě mám menší střelnici, takže jsem trénovala i s hokejkou, i když to nebylo úplně ideální.

Aktuálně mohou v omezené míře opět probíhat tréninky, jak moc Vám chyběly?

Tréninky mi chyběly hrozně moc. Přece jenom jsem na hřišti trávila skoro každý den. Jsem ráda, že se teď už může trénovat aspoň v omezené míře a můžu se tak zase vidět s týmem.


Růže mezi trním? Tereza Ištoková nastupuje v Extralize dorostu za Kyjov a v Extralize juniorů za Brno a rozhodně se neztrácí! Autor fotky: Jana Nekolová.

Tabulka Liga žen

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
TJ Sršni Svitavy
15 42:10 39
2.
HBC Prachatice
15 39:10 38
3.
HBC Svítkov Stars...
15 35:11 38
4.
Panthers Kadaň
15 36:31 26
5.
HBC Enviform Třinec
15 19:28 16
6.
HBC Plzeň-Litice
15 13:31 13
7.
SK Kelti 2008
15 13:39 7
8.
HBC Pardubice
15 3:40 3