Reprezentace

Nemožnost pořádat jiné mezinárodní akce ovlivnilo nejen náš sport, má jasno Milan Maršner

Z důvodu pandemie všechny české ligy stojí, ale problémy řeší i mezinárodní federace ISBHF. Před pár dny zrušila juniorské šampionáty, jak to bude s kategorií Masters? Nejen na to hledal odpovědi v rozhovoru vedoucí úseku reprezentací - Milan Maršner a sekretář mezinárodní federace ISBHF David Tor.

Nejen zámořské celky mají problém s vycestováním

Pane Maršnere, spekulace se staly skutečností. Mezinárodní hokejbalová federace ISBHF potvrdila zrušení juniorských šampionátů, jak Vás to zasáhlo?

Je to nepříjemné jak pro hráče, tak realizační týmy. Všichni z nich se připravovali na MS již minulý rok a nyní i s vizí na MS v letošním roce. Co se týká mé osoby, o vývoji jednání jsem pravidelně informován, jsem realista, a i dle vývoje situace ve světě a s tím spojenými okolnostmi nebylo moc možností, jak letošní MS uskutečnit. Neuskutečnění vnímám jako nemožnost herního a výkonnostního růstu u hráčů v každé věkové kategorii. Mezinárodní konfrontace posouvá všechny hráče vpřed v mnoha aspektech a vychovává do dalších kategorií. O to hráči nyní přichází a my jako sport také.

Máte nějaké podrobnější informace, proč se ke zrušení akcí ISBHF rozhodla? Jak to podle Vás ovlivní aktuální hokejbalovou scénu?

Opět se na celou záležitost musíme dívat více ze široka. Situace všude ve světě zatím není ideální. Opatření v jednotlivých zemích pro vycestování ze země, pro pořádání akcí a pro návrat do země zpět je všude odlišná, pro hráče a všechny účastníky může být až limitující. Zámořské celky mají problém s vycestováním, a především s návratem zpět při dodržení podmínek. Nehledě na to, že v současné době jsou zámořské týmy zdrženlivé k cestě do Evropy. Jednoznačně se nevyjádřily ani ostatní evropské federace.

Nemožnost pořádat jiné mezinárodní akce ovlivnilo nejen náš sport. Důležité je nyní připravit jasný plán na další období, myslím tím roky 2022 a 2023.


Z pohledu výchovy je to problém při přechodu z juniorské reprezentace

Jaké aspekty hrály roli ve zrušení šampionátů? Bylo to nějak propojené s podmíněným očkováním výprav nebo cestovními omezeními?

Jak jsem naznačil v předešlé odpovědi. Jednoznačně podmínky pro cestování, omezení a podmínky při návratu zpět do země, a to ani nemluvíme o podmínkách země, ve kterém se akce organizuje. Otázek pro uskutečnění je zatím více nežli jasných odpovědí.

Mnoho juniorů a juniorek přišlo o vrchol své mládežnické kariéry. Přemýšlelo ISBHF o prodloužení věkové hranice nebo mají hráči a hráčky smůlu?

Jak jsem řekl, vůči hráčům a realizačním týmům je mi to líto. Co mně vadí v našem systému výchovy, je nemožnost startu na mezinárodní akci hráčů U20 a juniorek U20. Z pohledu výchovy je to problém při přechodu z juniorské reprezentace do seniorské. I proto z tohoto pohledu naše federace podniká kroky proto, aby tato kategorie nyní U22 měla možnost mezinárodní konfrontace, a tato myšlenka se už intenzivně řeší i na půdě předsednictva ISBHF.

Za ČMSHb můžu říci, že připravujeme návrh vlastního plánu mezinárodních akcí, který bude prezentován na zasedání ISBHF.


Dosud poslední mezinárodní akce pro juniory do 18 a 20 let se konala v roce 2018 v kanadském St. John's, kde dvacítka získala zlato a osmnáctka stříbro. Autor fotky: Filip Červinka.

Pro všechny reprezentační výběry hledáme možnost „závěrečné“ akce

Nedalo se z této situace dostat jiným způsobem? Například zúženými formáty turnajů nebo posunutím termínů?

Posledním návrhem bylo řešení posunutí MS z původního termínu na termín přelomu měsíce července a srpna na Slovensku. Ale i tato varianta po mnohých úvahách a komunikaci napříč všemi zeměmi nebyla možná z důvodů uvedených od sekretáře ISBHF Davida Tora (viz. níže).

Co to vlastně znamená pro reprezentační realizační týmy? Jak se to dotklo těchto uskupení?

Se všemi realizačními týmy jsem v komunikaci a pro všechny reprezentační výběry hledáme možnost „závěrečné“ akce v letním období tohoto roku. Nyní sledujeme vývoj situace a opatření pro pořádání sportovních akcí u nás.

V řešení je stále ještě mistrovství světa Masters v Českých Budějovicích, jak to vypadá s touto akcí? Máte zájem o to, aby se tato akce uskutečnila? Nebude to diskriminace mladších hráčů?

Tuto akci vnímám úplně jinak a už vůbec ne ve spojitosti s diskriminací mládežnických hráčů. Podle informací se akce připravuje v komunikaci s ISBHF na období měsíce září. Vše bude záležet na již zmíněném vývoji situace u nás a ve světě. Na mládežnické akce posílají hráče, hráčky a mnohdy na mezinárodní akce s nimi cestující i rodiče. Masters jsou samostatné týmy, které akci vnímají i jako setkání s ostatními hráči z jiných zemí.

Závěrem doufám v brzký návrat na hřiště u nás a tím spojené možnosti mezinárodní konfrontace a pořádání mezinárodních akcí. Všem přeji hlavně zdraví a co nejvíce nadšení do tréninku a sportu.


Dočkají se České Budějovice zářijového mistrovství světa Masters mužů a žen? Zdroj fotky: budejce.cz 

Časové a finanční náklady jsou neslučitelné s účastí zámořských týmů na turnajích v Evropě, vysvětluje David Tor

Mezinárodní hokejbalová federace ISBHF musela udělat velice náročné rozhodnutí, které se mnohým možná nelíbí a nechápou ho, ale exkluzivně pro web hokejbal.cz doplnil stěžejní informace o důvodech zrušení juniorských šampionátů sekretář ISBHF, David Tor. „Riziko toho, že akce bude potvrzena a následně se nebude konat z důvodů restrikcí, je v současné složité situaci zkrátka příliš velké,“ upozorňuje.

Davide, mohl byste nám poskytnout podrobnější informace, proč se ke zrušení akcí ISBHF rozhodla?

Rád bych na začátek uvedl, že nás všechny v ISBHF a napříč národními federacemi velmi mrzí, že jsme toto rozhodnutí museli udělat, a to dokonce už druhý rok v řadě. Situaci jsme sledovali napříč zeměmi měsíce dopředu, častěji se kvůli tomu schází i Předsednictvo, ve kterém jsou účastnické země juniorských šampionátů zastoupeny a diskutuje cestu jak šampionáty odehrát, ale bohužel, toto rozhodnutí bylo ve světle současné situace nevyhnutelné.

Předsednictvo ISBHF se shodlo, že finální rozhodnutí ohledně jakéhokoliv šampionátu padne z plánovacích a logistických důvodů cca 3 měsíce před jeho konáním. Rozhodujícími faktory jsou vždy dvě hlediska – omezení cestování a sportovní omezení.

Pokud začnu omezením cestování, tak například v Kanadě je nyní koronavirová situace nejhorší za celou dobu pandemie a země je v uzávěře. Při návratu do Kanady z Evropy je nutné dvojí testování, dvoudenní karanténa v hotelu a 14denní domácí karanténa – vše na vlastní náklady, a to i pro ty, kdo jsou očkováni nebo covid prodělali.

USA bylo prvním státem, který deklaroval neúčast na juniorském šampionátu. A bylo to ze stejných důvodů – cestovních omezení a nutnosti karantény. V součtu s případnou nutností karantény při příjezdu do Evropy před turnajem jsou totiž časové a finanční náklady neslučitelné s účastí. Ve Velké Británii, další účastnické zemi, byla z důvodu obav z šíření mutací v březnu zavedena pokuta 5000 liber pro všechny, kdo vycestují bez pádného důvodu, a po návratu je nutná 14denní karanténa v hotelu na vlastní náklady. Švýcarsko je rovněž velice opatrné co se týče povolování příjezdu do své země – i ono má zavedenou 14denní karanténu pro všechny, kdo přijedou ze země se zvýšeným rizikem – na tomto seznamu zemí jsou téměř všechny evropské, včetně ČR a Slovenska.

Co se týče sportovního hlediska, je bohužel stále smutným faktem, že hokejbal je celosvětově velice omezen. Vezměme si ČR – doteď nejsou povoleny ani plnohodnotné tréninky, natož zápasy v rámci byť jen jednoho klubu. Soutěže jsou pozastaveny od října, a naprosto stejná situace je bohužel i v mnoha dalších zemích. Dokud se nezačne hrát alespoň na lokální úrovni, je velice složité uvažovat o mezinárodní, ačkoliv bychom si to všichni moc přáli.

Rozumím frustraci hráčů, realizačních týmů i fanoušků, protože akce ISBHF jsou vždy vrcholem sezony, a zde i juniorské reprezentační kariéry některých hráčů. Pro organizační výbory a pro nás v ISBHF je to pak vyvrcholení více jak roční práce, která teď bohužel vešla vniveč. Ale rád bych všechny, kdo se na šampionáty těšili, ujistil, že se na ně nezapomnělo. Nechceme, aby o tento zážitek přišli. Předsednictvo ISBHF, kde má zastoupení i český hokejbal, zvažuje, jak uspořádat naše turnaje v budoucnu a zavedení kategorie U22 nebo U23, která by zajistila, že hráči o ten vrchol své juniorské kategorie nepřijdou.

Stále existuje velmi reálná možnost, že v září uskuteční mistrovství světa Masters v Českých Budějovicích, čím to?

Zde je nutné si uvědomit, že rozhodnutí ISBHF není řízeno věkovou kategorií, ale datem konání akce. Jak jsem zmínil, rozhodnutí je učiněno vždy 3 měsíce před začátkem akce. Juniorské šampionáty se měly konat nejprve koncem června, následně koncem července, tudíž rozhodnutí vzhledem k plánování a logistice těchto kategorií muselo být učiněno už nyní. Co se týče Masters, to se má odehrát až v polovině září – takže stále je tu nějaký prostor ke sledování vývoje situace a možné rozvolňování cestovních a sportovních omezení. Přípravy tedy stále běží a finální rozhodnutí padne začátkem léta.


David Tor (uprostřed) dělal se svými kolegy nejen z ISBHF, ale i ostatních národních federací maximum. Současná situace a přísné restrikce a podmínky z ní plynoucí ale znemožňuje uskutečnění juniorských šampionátů. Autor fotky: Jiří Zaňát.