CROSSDOCK Extraliga

Jak se z kapitána juniorských mistrů světa z roku 2018 stal z útočníka stěžejní obránce Autoskla?

Juniorský mistr světa ze St. John's a kapitán zlatého výběru, Tomáš Zajíček, stále bojuje za Autosklo Pardubice, a to jak v Extralize, tak v 1. Lize. I když je stálicí A týmu, tak se rozhodl vypomoci i rezervnímu týmu v nižší soutěži. Jak se vůbec dostal z role útočníka na post obránce?

Zlaté MS? S kapitánským céčkem jsem si to užíval

Tomáši, rychle zpátky ke vzpomínkám. Jaké pro Vás bylo vést zlatý tým juniorů z Kanady? Proč jste kapitánem byl zvolen zrovna Vy, víte to?

Jsou to moc hezké vzpomínky. Z kapitánského céčka jsem samozřejmě měl radost, ale zároveň o to větší zodpovědnost za tým a celkový výsledek. Turnaj se ale vyhrál, takže jsem si to nakonec moc užíval. Téměř po celou dobu přípravy na MS jsem měl céčko při zápasech a trenérům jsem se v té roli asi líbil.

Teď zpátky do Čech. Jak dlouho již hrajete za pardubické Autosklo? Prošel jste mládeží a jako jeden z mála teď hrajete Extraligu, jaké to jsou pocity?

Za Pardubice nastupuji už od přípravky a nikdy jsem za jiný klub nehrál. Samozřejmě si moc vážím toho, že můžu hrát nejvyšší soutěž u nás a ještě k tomu za klub, kde jsem hokejbalově vyrostl.


Historický úspěch zažil Tomáš Zajíček jako kapitán reprezentace hráčů do 20 let v roce 2018 na zlatém MS v Kanadě. Autor fotky: Filip Červinka.

V juniorech jsem se nabídl, že obránce odehraju a zůstalo mi to

Celou svoji kariéru od mládeže přes reprezentace jste byl útočníkem, ale poté se z Vás najednou stal obránce. Kdo s touto změnou přišel a proč?

Vzniklo to vlastně celkem náhodou v mé poslední juniorské sezóně. Pár zápasů před začátkem play off jsme měli velkou marodku a trenér Jirka Doležal st. potřeboval obránce a já jsem se nabídl, že to klidně nějak odehraju. No nakonec mi to začalo celkem jít a play off v juniorce jsem dohrál jako obránce. Navíc se nám dařilo a dokázali jsme vyhrát titul. A aby toho nebylo málo, tak si toho všimnul trenér Jiří Mašík v A týmu a při semifinále s Letohradem, kdy se zranil Radek Mašík, jsem naskočil místo něj na pozici obránce. Od té doby jsem takový univerzál, ale musím říct, že už se spíš považuji za obránce.

Dokonce jste v přerušené sezóně naskočil za Váš rezervní tým juniorů v 1. Lize, jak se Vám zápas proti Kometě líbil?

Zápas bohužel poznamenalo špatné počasí a trochu tak zpomalilo tempo zápasu. Byl ale vidět velký rozdíl mezi týmy. Kometa toho moc nenaběhala, ale ani nemusela. Hrála kombinačně technický hokejbal a byla vidět sehranost a velká zkušenost u všech hráčů. Zatímco v našem B týmu, kde jsou převážně junioři, se teprve sbírají zkušenosti a bylo vidět, že kluci ještě budou muset něco odehrát, aby se dostali na úroveň Poličky.


Odchovanec pardubického Autoskla se okamžitě při přechodu z juniorky do mužů stal stabilním členem základní sestavy týmu Jiřího Mašíka a navíc nosí "áčko" na dresu. Autor fotky: Josef Česák st.

Rozdíl je především v rychlosti a technické vybavenosti hráč

V čem vidíte největší rozdíly mezi 1. Ligou a Extraligou? Myslíte si, že by některé týmy 1. Ligy obstály v Extralize?

Rozdíl je především v rychlosti a technické vybavenosti hráčů. Musím říct, že nemám moc přehled o týmech z 1. Ligy, ale určitě jeden nebo dva týmy by mohly být minimálně důstojným soupeřem.

Věříte v rozběhnutí hokejbalu? Jak se zatím připravujete na potenciální start Extraligy?

Moc si přeji, aby se sezóna dohrála, ale v téhle době je těžké odhadnout, co bude dál. Nezbývá nám, než se připravovat a doufat. Popravdě jsem ze začátku covidové pauzy přípravu trochu vychladil, ale posledních pár týdnů chodím běhat a občas si doma zacvičím.

Co jsou Vaše aktuální hokejbalové cíle? Přál byste si dosáhnout s Autosklem na extraligový titul?

Můj aktuální hokejbalový cíl je hrát hokejbal (smích). Ne, samozřejmě, že hlavní cíl po návratu na hřiště bude zisk extraligového titulu a případně pokusit se v budoucnu dostat do seniorské reprezentace.


Pardubické Autosklo zažilo velmi povedený vstup do stále pozastavené sezóny. 

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
17 81:38 45
2.
Elba DDM Ústí nad...
18 65:35 41
3.
HC Kert Park Praha
17 76:39 38
4.
HBC Kladno
18 66:41 37
5.
HBC Svítkov Stars...
18 64:50 34
6.
HBC Pardubice
18 63:59 25
7.
SK Hokejbal Letohrad
18 52:58 25
8.
HbK Karviná
17 53:62 21
9.
HBC Hradec...
17 35:50 17
10.
TJ Snack Dobřany
18 36:65 16
11.
HBC Plzeň
18 34:65 12
12.
HBC Prachatice
16 28:91 4