Reprezentace

Musíme se maximálně snažit o udržení hráčské základny, uvědomuje si Tomáš Pelcman

Dopady na sport si plně uvědomuje předseda klubu ve Svítkově Tomáš Pelcman. Ví, že nebude jednoduché udržet děti nejen u hokejbalu, natož přivézt nové tváře. Už nyní se snaží v klubu vymýšlet strategie. Je také asistentem trenéra juniorek U20, u kterých už moc není optimistou, že se uspořádá SP.

Obnovení soutěží není jednoduchý krok

Aktuální situace je už dlouhá pro všechny, jak vy sám osobně ji zvládáte?

Ano, je to zdlouhavé a nic příjemného to není asi pro nikoho. Asi nejhorší jsou ty změny ze dne na den, kterých proběhlo za poslední dobu několik. Člověk se může na něco připravovat a ono se to během pár dnů úplně změní. A i nyní skoro po roce omezení je světlo na konci tunelu malé a vzdálené.

Moc času na dohrání soutěží nezbývá a vypadá to, že ani letošní ročník nebude možné dohrát, což není moc příjemné pro nikoho…

Myslím, že už to není o tom, zda se dohraje či nedohraje ročník, ale o tom, zda budeme moci začít sportovat a připravovat se tak, jak jsme zvyklí a trávit čas na hřištích či jiných sportovištích. Obnovení soutěží není jednoduchý krok a je potřeba nejprve hráčům a trenérům umožnit kvalitní přípravu na hřištích. Pokud se soutěže neobnoví, dovedu si představit zorganizování několika turnajů pro jednotlivé kategorie, samozřejmě pokud to situace dovolí.


Tomás Pelcman (vpravo) se svým trenérským kolegou z reprezentace juniorek Václavem Tůmou. Autor fotky: Jana Nekolová.

Juniorky by si zasloužily zakončení mládežnické kariéry Světovým pohárem

V letošním roce by se měl uskutečnit Světový pohár juniorek v Žilině, co by jeho zrušení pro ženský hokejbal znamenalo?

Myslím, že pro všechny hráčky, které se mohly zúčastnit takovéto akce, to bude velké zklamání. Některé hráčky již v následujícím roce věkově postoupí do kategorie žen, a tím by pro ně juniorská reprezentační kariéra nebyla ukončena právě tímto Světovým pohárem, což by si rozhodně zasloužily. Samozřejmě to mohla být výborná reklama na ženský hokejbal, obzvlášť když je pořádán na sousedním Slovensku.

Jste i přes to optimista a věříte, že se akce uskuteční?

Vzhledem k aktuální situaci nejen v ČR si myslím, že uspořádání takovéto akce v řádném termínu je trochu scifi. Optimista jsem celoživotní, ale v tomto případě už není kde ten optimismus brát. Reálně si dovedu představit přeložení termínu na konec léta, a to za velmi přísných podmínek jak pro hráče a realizační týmy, tak pro samotné organizátory. (rozhovor vznikal před oznámením ISBHF o zrušení konání SP v původním termínu a hledání jiných termínů na přelomu července a srpna pozn. red.) - kompletní oznámení čtěte ZDE! 


Tomás Pelcman (vlevo - asistent hlavního trenéra Martina Davídka) při jednom z přípravných kempů národního týmu juniorek do 20 let. Autor fotky: Jana Nekolová.

Čeká nás těžký boj o každého hráče či hráčku

Jak kvalitní tým byste podle Vás zvládli sestavit, když nejste již delší dobu s hráčkami v kontaktu? Jak těžké by bylo je na vrcholnou akci připravit?

Pro každého to bude start od nuly a enormně by záleželo na tom, jak byla děvčata poctivá v individuální přípravě. A zároveň by záleželo na prostoru, který bychom mohli využít pro týmovou přípravu, protože toho volného prostoru po rozvolnění nebude asi tolik, kolik bychom potřebovali.

Nebojíte se jako asistent trenéra právě v týmu juniorek o to, že může aktuální situace snížit počty hráček hokejbalu? Jak těžké bude je udržet?

O to se samozřejmě bojím, nejen jako asistent trenéra, ale především i jako předseda hokejbalového klubu. A tato situace se nebude týkat jen děvčat. Musíme se maximálně snažit o udržení hráčské základny ve všech věkových kategoriích, a to samozřejmě čeká každý sport, takže nás čeká těžký boj o každého hráče či hráčku.


Zahraje si tento tým v létě na Světovém poháru na Slovensku? Autor fotky: Jana Nekolová.

Jak jste se již zmínil, ve Svítkově jste předsedou klubu, snažíte se u Vás nějakým způsobem komunikovat s hráči všech kategorií, popřípadě zasíláte jim nějaké tréninkové plány?

Samozřejmě se snažíme komunikovat se všemi v klubu. V lednu a únoru jsme trénovali jak mimo hřiště, tak na i něm, samozřejmě dle platných nařízení. A mělo to velmi dobrou odezvu, takže chceme pokračovat, jakmile bude možné trénovat, byť jen ve dvojicích. Všichni věříme, že to bude co nejdříve.

Na této situaci jsem ani žádné pozitivum nehledal

Jak bude těžké po tak dlouhé době zase nalákat děti ke sportu? Máte z toho strach?

Obrovský. Už to samozřejmě v klubu řešíme a připravujeme se na tuto situaci velmi poctivě. Věřím, že až bude situace nakloněna pro rozvolňování ve sportu, budeme připraveni restartovat náborové aktivity velmi rychle a děti zaujmeme natolik, že se k hokejbalu vrátí nebo ho přijdou vyzkoušet.

Našel jste si na celé situaci alespoň nějaké pozitivum?

Popravdě. Na této situaci jsem ani žádné pozitivum nehledal, jelikož pokud jsme všichni omezeni ve sportu, pohybu a nemůžeme dělat to, co nás baví, těžko se hledá pozitivum. Já si přeji za všechny, ať momentální situace skončí co nejdříve a my bychom se postupně mohli vracet k tomu, co máme rádi a mohli bychom být s těmi, které máme rádi.


V roce 2019, kdy se odehrála poslední kompletní sezóna před vypuknutím pandemie, se Tomáš Pelcman (vpravo) těšil z vítězství MČR starších žáků, kde Svítkov dominoval. Zdroj fotky: osobní archiv Tomáše Pelcmana.