CROSSDOCK Extraliga

První titul jsem si moc užil, druhý už byl povinností, vzpomíná na zlatá vlašimská léta Martin Čičatka

Každý, kdo už nějaký pátek sleduje hokejbalovou Extraligu, tak ví, že ještě před kralováním Kert Parku, či Kladna, tu byl v Extralize tým, který vládl nejen celé republice, ale také ovládl Světový pohár klubů v roce 2013. Řeč je o vlašimské mašině, o níž se rozpovídal její kapitán Martin Čičatka.

Vlašimští hokejbalisté získali dva domácí tituly a po neúspěšném finále s Kladnem Vlašim zmizela v roce 2015 z hokejbalové mapy úplně. O tom, jaké byly důvody odchodu hokejbalového giganta a jak vzpomíná na krásná hokejbalová léta, nám odpovídal Martin Čičatka, který byl kapitánem Vlašimi.

Po bratrovi se „opičit“ nebudu

Martine, už je to několik let od kralování vlašimského hokejbalu. Co bylo vlastně důvodem konce hokejbalu ve Vlašimi?

Moc ještě ne, teprve pět let nehraje Vlašim, po posledním zápase sezóny víc jak půlka kluků řekla, že bude končit s hokejbalem, do toho ztráta hlavního sponzora. Tak vedení se rozhodlo, že nepřihlásí Extraligu a bylo z toho zmizení Vlašimi z hokejbalové mapy.

Pohyboval jste se ještě v prostředí hokejbalu po odchodu Vlašimi z hokejbalové mapy? Nebo neplánujete nějaký návrat k hokejbalu?

Já osobně ne, měl jsem sice lano od Pepy Kozla k Ježkům z Heřmanova Městce, ale nakonec jsem ukončil kariéru nepovedeným finále proti Kladnu. Jak už jsem jednou řekl, že po mém bratrovi se „opičit“ nebudu a trenér ze mě nebude.


Vlašim patřila ještě před 6 lety mezi absolutní nejen českou, ale i světovou špičku! Zdroj fotky: HBT Vlašim.

Nikdy bych nevěřil, že budu mít titul

Jak vzpomínáte na dva mistrovské tituly, které jste dokázali s Vlašimí vybojovat?

Jsou to krásné vzpomínky, neuvěřitelný pocit, když zvedneš pohár nad hlavu. V roce 1997, když jsem odehrál první zápas v hokejbale, tak bych nikdy nevěřil, že můžu někdy mít mistrovský titul. První titul jsem si moc užil, i když jsem se v druhém zápase čtvrtfinále proti Pardubicím zranil a už jsem do play off jako hráč nezasáhl. Nikdo s námi před sezónou nepočítal, že můžeme vyhrát Extraligu, o to to bylo příjemnější překvapení. Druhý titul už spíš byla naše povinnost, tam jsem odehrál už všechny zápasy.

V roce 2013 se vám povedlo dokonce ovládnout i Světový pohár klubů, jak vzpomínáte na tento historický okamžik?

Řadím to stejně vysoko jako titul, byl to nádherný turnaj po všech stránkách jak organizačně, tak úrovní týmů. Být nejlepší na světě na klubové úrovni je super pocit. Kdyby nebylo Stráči (brankář Michal Straka pozn. red.) a Topola (tragicky zesnulý reprezentační útočník Libor Topolánek pozn. red.), tak bychom tento úspěch neměli.


V dějišti mistrovství světa 2017 se v roce 2013 těšila Vlašim z titulu pro vítěze Světového poháru klubů! Zdroj fotky: archiv HBT Vlašim.

Už jen fotbal a golf

Vedl jste dlouhá léta mužstvo jako kapitán. Co to pro Vás znamenalo?

Velkou zodpovědnost a chuť vítězit a starat se o vše, co k tomu patří.

Udržujete se ještě ve sportovní formě nějakým způsobem i v této nelehké době?

Hokejbal už nehraji, chodím hrát okresní přebor ve fotbale za jednu vesnici nedaleko od Vlašimi a začal jsem se věnovat golfu, který mě nesmírně baví. Toto je těžká doba a musíme jen doufat, že se vše rychle vrátí do starých koleji a všechny soutěže se zase rozjedou.


Martin Čičatka vedl veleúspěšnou Vlašim jako kapitán. Zdroj fotky: ČT sport.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9