1. liga

Mám dole 12 kilo, jakmile se vrátíme na hřiště, chci podávat ty nejlepší výkony, hlásí Sterenčák

Podle všeho se nejspíše i další ročník 1. Ligy nedohraje. Jak tento fakt ovlivní Lukáše Sterenčáka? Připravuje se vůbec na možný start hokejbalu? Pokud se nerozběhne 1. Liga, tak 2. Liga na tom nebude lépe. Kde vlastně to má tento brankář radši? V Brně nebo v České Třebové?

V současné době už prakticky nic člověk dělat nemůže

Lukáši, první otázka bude takové „klišé“. Jak pandemie ovlivnila Váš život? Jak jste vyplnil svůj volný čas, když není hokejbal?

Dá se říct, že pandemie ovlivnila můj život dost. Hokejbal a hokej jsou pro mě už přes 20 let naprosto většinovou výplní volného času, kterého mám teď až moc a bohužel ho nemohu naplno využít, protože v současné době už prakticky nic člověk dělat nemůže. K tomu jsem byl zvyklý pravidelně pracovně cestovat zejména do zahraničí, ale také v tuzemsku, teď jsem ale jen co je týden dlouhý doma ve své kanceláři, takže z toho mám občas už pěknou ponorku, chybí mi kontakt s lidmi.

Věnujete se teď více práci a rodině, nebo jste si našel jiného koníčka místo hokejbalu?

Věnuji se hlavně rodině, mám spoustu volného času na svého syna, kterému budou za týden 3 roky, bráška už je na cestě. Syn je právě ve věku, kdy je plný energie a zvědavosti. Neskutečně mě štve a mrzí, že nemůžeme společně objevovat jeho svět plný nových a zajímavých zážitků. Řekl bych, že děti jsou celkově největší obětí této krizové doby. Co se týče jiného koníčku, tím je určitě horská turistika, tak jsem aspoň využil volný čas a dost toho nachodil v zimě po horách a až to bude zase možné, určitě v tom budu pokračovat i na jaře a v létě. Ale co si budeme, nejraději bych co nejdřív skočil zpět do výstroje a byl na hřišti minimálně každý druhý den, ne-li více.


Lukáš Sterenčák se během pár let vypracoval mezi nejlepší brankáře 1. Ligy. V letošní pozastavené sezóně patří s 278 odchytanými minutami k nejvytíženějším brankářům soutěže! Zdroj fotky: fcb HBC Hostivař.

Určitě spousta firem nebude mít prostředky na sponzoring

Hokejbalové soutěže se pravděpodobně opět anulují, co to pro hokejbal bude znamenat? Je to správné řešení?

Spíše je to asi jediné možné řešení, když nás nikdo nepustí na hřiště, ačkoliv věřím, že by to za určitých okolností bylo možné. A pro sport celkově, nejen hokejbal, to bude mít určitě velké dopady. Věřím, že hodně lidí, dětí, ale možná i celých týmů se na hřiště už nevrátí a jestli byla krize s mládeží a zmenšujícím se počtem týmů doposud, tak nechci ani domýšlet, jak se to podepíše na jednotlivých soutěžích. Dále určitě spousta firem nebude mít prostředky na sponzoring. Když se anulovala poslední sezóna, tak jsme to všichni asi nějak nakonec skousli, ale druhá sezóna po sobě je už opravdu problém a je to velice smutné.

Připravujete se nějak fyzicky během covidové pauzy na případný start hokejbalu? Nebo jste tak nějak čekal zrušení sezóny a dáváte si spíše pauzu od sportu?

Stejně jako u minulé sezóny jsem do poslední chvíle doufal, že se na hřiště ještě vrátíme a doufám v to pořád, ať už v jakékoliv formě. Co se týče přípravy, tam jsem se zaměřil hlavně na redukci váhy, která mi byla poslední dobou už hodně na obtíž a podepisovalo se to na mých výkonech. Zejména s ohledem na nedohranou sezonu, chybějící tréninky a kompletně chybějící hokej a pohyb s tím spojený, bych se svým sedavým zaměstnáním byl jinak už jak koule. (smích) Zatím mám dole 12 kilo, k tomu dlouhá herní pauza tělu také prospěla k odpočinku a poslední dobou se cítím dobře jako nikdy předtím, takže se těším, až to zužitkuji na hřišti a jakmile se vrátíme na hřiště, chci podávat ty nejlepší výkony. Teď, když už tu roztál sníh, jsem si nakoupil puky a míčky a budu chodit pravidelně trénovat práci s holí a určitě zapojím další cvičení, abych byl případně připraven jít ze dne na den do plné zátěže.


S Českou Třebovou ovládl Sterenčák dvakrát po sobě 2. Ligu na východě Čech. Zdroj fotky: fcb Hokejbal Česká Třebová.

Doma jsem ve Třebové, ale v Brně se cítím taky skvěle

Jak s brněnskými Buldoky, tak s Českou Třebovou jste měl sezónu našlápnutou skvěle, nemrzí Vás možné zrušení tohoto snažení?

Samozřejmě mě to mrzí a moc. Mrzí mě to zejména s Brnem, jelikož se nám zejména loni velice dařilo a měli jsme vysoké cíle a moc jsme se těšili na play off, kde jsme chtěli využít zkušenosti z předešlé série s Hostivaří a dojít co nejdále. Letos nebyl začátek zcela dle našich představ, ale i tak to vypadalo, že by si vše mohlo sednout a mohli bychom mířit opět vysoko. Tým na sobě za poslední roky hodně zapracoval, stmelil se a nějaký úspěch by si určitě zasloužil, ale bohužel jsme nedostali zatím šanci se o něj poprat. S Třebovou jsme naštěstí stihli přetavit dobré výkony ve dvě zlaté medaile, ale určitě nás mrzí, že jsme neměli možnost pokusit se o zlatý hattrick. Od první zlaté medaile tým prošel pořádný kus cesty, hodně se obměnil a podařilo se výborně zapracovat mladé hráče z bývalé juniorky, což chvíli trvalo a výkony byly nevyrovnané, ale do play off by si to určitě sedlo a byli bychom ještě silnější než dříve.

Zajímalo by mě, kde to máte raději. Je to v prvoligovém Brně nebo v České Třebové?

Na tuto otázku nemám odpověď, doma jsem ve Třebové, ale v Brně se cítím taky skvěle. Oba týmy mají skvělou partu, která umí táhnout za jeden provaz a v nejtěžších chvílích se semknout a podat výborný týmový výkon. Líbí se mi, že oba týmy jsou z naprosté většiny tvořeny sportovci, aktivními lidmi, kteří na sobě ve volném čase automaticky makají, protože je to prostě baví a chtějí se cítit dobře a v takovém kolektivu je radost sportovat. Když to vezmu čistě herně, tak určitě v Brně, jednoduše proto, že mě více baví 1. liga.

Co by se případně stalo, kdybyste s Českou Třebovou chtěli postoupit do 1. Ligy? Chytal byste stále v Brně nebo byste dal přednost východočeskému celku?

Nic podobného naštěstí zatím nemusím řešit, protože je vysoce nepravděpodobné, že by Česká Třebová v blízké době 1. Ligu mohla hrát. Nejde ani o to chtít to hrát, ostatně kdo chce, tak ji hraje. Do Brna jsme z České Třebové na podzim jezdili už 3+1, další hráči hráli vyšší soutěže třeba v Poličce a v Letohradě. Troufl bych si tedy říct, že kvalita hrát důstojnou roli v 1. Lize by byla, nicméně je poměrně hodně věcí proti, od zázemí a hřiště bez osvětlení, které každoročně sotva splňuje podmínky pro licenci na 2. Ligu, po chybějící realizační tým včetně trenéra, až po nízkou atraktivitu současného modelu a složení 1. Ligy. Předpokládám tedy, že v tomto se nic nezmění. Pro mě bude vždy platit, že dokud se budu cítit na hřišti dobře a prospěšně, chci chytat co nejvyšší soutěž a co nejblíže domovu.


Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
TJ Blatná Datels
17 87:48 39
2.
SK Suchdol nad...
17 72:46 34
3.
TJ KOVO Praha
17 67:52 34
4.
Vlčí smečka...
16 53:41 33
5.
Ježci Heřmanův...
17 66:50 31
6.
HBK Bulldogs Brno
17 54:50 30
7.
SK Kometa Polička
16 58:38 28
8.
SK Kelti 2008
18 65:63 24
9.
HBC Tygři Mladá...
17 66:78 21
10.
TGB Swietelsky...
17 49:66 19
11.
TJ Lokomotiva...
17 42:76 16
12.
HBC Nové Strašecí
17 59:76 15
13.
HBC Malenovice
17 41:95 6