CROSSDOCK Extraliga

Střídám kolo, běh a cvičení v domácích podmínkách, prozrazuje reprezentační bek Pardubic Petr Filip

Nejvyšší hokejbalová soutěž by mohla od Národní sportovní agentury dostat výjimku a pravděpodobně se na jaře rozběhne, ale s mnoha vedlejšími omezeními. Hráči, kteří budou nastupovat, budou muset před každým hracím víkendem podstoupit podle všeho testování. Jak na to reaguje Petr Filip z Pardubic?

Případné testování? Pokud chceme hrát, měli bychom rizika přenosu snížit

Petře, Extraliga se jako jediná hokejbalová soutěž na jaře nejspíše rozjede, máte z toho radost? 

Pro hokejbal je to určitě dobrá zpráva. Radost z této zprávy mám, jen se uvidí, jak to všechno ještě bude. Momentální situace nevypadá moc dobře, ale věřím, že se bude zlepšovat a my budeme moci zase začít hrát. Myslím, že bychom se už všichni rádi vrátili zpátky k „normálu“.

Případná výjimka však bude obsahovat mnoho opatření. Například to, že hráči budou muset před každým hracím víkendem podstoupit testování, je to správná cesta?

Pokud chceme hrát, měli bychom rizika přenosu snížit, jak nejvíce to půjde. Takže si myslím, že opatření jsou na místě a nemám s tím problém.

Jak na tuto zprávu reagujete? Chystáte se do Extraligy zasáhnout i pod podmínkou testování?

Na testech už jsem párkrát byl a není to nic, co by člověk nezvládl. Když se soutěž rozjede, rád nastoupím i za podmínek testu před každým hracím víkendem, v tom nevidím problém. Myslím, že je ke zbytku společnosti fér, abychom se my, pokud budeme moci začít hrát, chovali zodpovědně.


Z nemoci mám respekt, proto také souhlasím s nastavenými opatřeními

Na podzim bylo mnoho celků, jež musely do karantény. Takže tam je určité riziko nakažení, nemáte z toho strach?

Strach není to správné slovo. Pokud se člověk rozhodne, že do soutěže nastoupí, bere v potaz, že je to další možnost, kde by se mohl eventuálně nakazit i přes veškerá opatření, která budou nastavena. Z nemoci mám ale respekt, proto také souhlasím s nastavenými opatřeními.

Pokud se člověk při jarní části Extraligy nakazí, tak to bude velká komplikace hlavně z pracovního hlediska, nemyslíte?

Komplikace v práci by to byla, ale vše se dá vyřešit. Nejdůležitější je, aby při případné nákaze neměl člověk vážnější průběh.


Petr Filip se během několika let zařadil mezi stěžejní beky pardubického Autoskla a národního týmu. Soupeři si na něho musí dávat pozor všude na hřišti. Autor fotky: Josef Česák st.

Chybí mi jak hokejbal, tak setkávání se s klukama

Nepřemýšleli jste v Pardubicích o tom, že byste jarní část Extraligy v této době vynechali? Proč jste se rozhodli, že ji budete hrát?

Pod vedením trenéra Mašíka nelze vynechat jedinou příležitost si zahrát. (smích) Samozřejmě si dělám legraci, v týmu proběhl interní dotazník, kdo by chtěl, aby se tým do jarní části zapojil. Myslím, že všichni se shodli na tom, že do toho půjdeme. A proč jsme se tak rozhodli? Jak už jsem říkal, všichni chceme mít pocit, že se náš život vrací k tomu, jak vypadal před rokem a hokejbal k němu patřil. Chybí mi jak hokejbal, tak setkávání se s klukama, tréninky, zápasy a budu moc rád, když zase budeme hrát.

Jak jste se zatím během zimy připravoval na start Extraligy? Byla Vaše příprava v něčem speciální? Necítil jste nejistotu ohledně rozběhnutí soutěží?

V říjnu jsem prodělal covid, přestože jsem měl vcelku mírný průběh, necítil jsem se delší dobu úplně fit. K přípravě jsem se vrátil až začátkem ledna. Střídám kolo, běh a cvičení v domácích podmínkách. Nejistotu jsem necítil, sportoval bych tak jako tak.


Petr Filip patřil na posledním MS v Košicích v roce 2019 mezi nejvytěžovanější obránce národního týmu. V sedmi zápasech vstřelil 5 gólů a navrch přidal 1 asistenci. Autor fotky: Hanka Poskočilová.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9