CROSSDOCK Extraliga

Motivace dochází, klukům už chybí míček a parta, líčí současnou situaci Jan Fedák z Elby

I přesto, že situace kolem pandemie koronaviru se mění ze dne na den, hokejbaloví trenéři udržují svá mužstva v kondici a doufají v rozehrání soutěží. Výjimkou není ani ústecký trenér Jan Fedák, u kterého lze jednoduše jen sotva vyjmenovat všechny funkce, které v hokejbalovém prostředí má.

Hlavní úlohou však zajisté bude pozice hlavního trenéra extraligové Elby, jak u mužů, tak u juniorů. Bližší informace o možných scénářích nám může tento ústecký patriot popsat i z pohledu šéfa Ligové komise Českomoravského svazu hokejbalu.

Situaci řešíme každý den

Pane Fedáku, ve hře je možnost, že Extraliga mužů dostane výjimku a opět se rozjede. Co na to říkáte?

Tak zatím to vidím 50 na 50. Teď spíše zareaguji z pozice šéfa Ligové komise. Touto záležitostí se zabýváme takřka každý den, proto jsem o krapet víc v obraze. Bohužel stav se mění každou hodinou a do toho ještě přispívá nešťastná situace na Národní sportovní agentuře a aktuální nestabilita vlády. Za hokejbal bojujeme do posledních sil, tedy hlavně kolegové z nejvyšších pozic předsednictva. Na nás pak je zajistit administrativní a organizační chod. Momentálně se snažíme zajistit regulérnost soutěže tak, jak byla naplánována, resp. přelosována dle propozic soutěže před sezónou. Jak uvádíte, žádost o výjimku je podána a věříme, že přes vypsané záruky bude schválena. Pokud by k tomu opravdu došlo, určitě mohu za všechny hokejbalisty říci, že by to byl dodatečný dárek k Vánocům.

Měli jste nějaký tréninkový plán, který museli hráči dodržovat, nebo jste to nechal čistě na nich?

Je to spíše taková kombinace. Z mé strany jsou na každý týden vydány „osnovy“ a je to spíše takové obecné vodítko, které by hráči měli splnit. Není to nic náročného, vždy se jedná o dva až tři tréninky se zaměřením na fyzickou kondici a posilování. Víceméně to nahrazuje tělocvičnu a společnou venkovní suchou. Od hráčů vybírám zpětnou vazbu. Ať už naběhané kilometry nebo videa ze cvičení. Velké plus vidím v tom, že si hráči mohou trénink odmakat dle svého naplánování nebo třeba vůči počasí přesunout a tak. A také se naučí moderním technologiím (smích). Negativum je jasné… nejsme s hokejkou. Sportoviště musí být zavřená i pro jednotlivce nebo úzké skupiny. Nutno je také dodat, že s postupem času a ubíhajících týdnů dochází motivace. Klukům chybí míček a parta.


Parta, to je to, co asi všem hokejbalistům mimo jiné chybí. Autor fotky: Ivana Laiblová.

Bez omlazování to nepůjde

S největší pravděpodobností se juniorská soutěž nedohraje, jak moc Vás mrzí tento fakt?

Zatím bych nemluvil o největší pravděpodobnosti. Jsou ze strany svazu dány nějaké scénáře, které by ještě mohly zaručit dohrání soutěže. Samozřejmě procentuální šance se snižují, ale do poslední chvíle věříme. S hráči juniorky jsme v častém kontaktu a postupné kroky společně rozebíráme. Jsme připraveni na všechny možné varianty a podle nich se také připravujeme. Tady musím podotknout, že byť jsou si kluci vědomi, že rozjezd je ohrožen, tak neztrácí chuť a drtivá většina se dle tréninkových plánu udržuje, ba naopak, ještě si přidává navíc. V tomto směru mi dělají radost, a i touto cestou jim vyjadřuji velký dík! Možná je to zejména také proto, že cítíme příští dvě sezóny ještě silnější a nechceme touto cestou vše zahodit nebo spoléhat na to, že po roce válení budeme ještě lepší než dříve.

Máte v plánu zapojit do týmu mužů více juniorů?

V tomto směru je v našem klubu nastavena nějaká koncepce a snažíme se jí držet. Již Jarda Pavlík začal dávat příležitost mladým hráčům a při předávání žezla jsem pochopil, že to v Ústí bez pokračování omlazování jinak nepůjde. Loňská a letošní sezóna nás dost brzdí a mladší hráči se nemají jak „obouchat“, a to nejen v Extralize. O to těžší práce nás po uvolnění opatření čeká. Každopádně spolupráce, respektive vazba mezi juniory a áčkem funguje dobře a obě základny vědí, co od nich nejenom jako trenéři, ale i jako klub očekáváme. A snad se jednou dostaví i výsledek a v Ústí se bude po letech zase slavit titul.


Nedokážu si představit, že by někdo sestoupil

Vypadá to, že junioři přijdou i o své Mistrovství světa. Jaký myslíte, že bude mít toto zrušení Extraligy i MS dopad na juniorskou generaci?

Jedním slovem: obrovský. Zkušenosti, zážitky, odměna za vrcholem mládežnické kariéry… a to je jen část toho, co mne jedním dechem napadá a o co tihle kluci přijdou. Za hokejbal právě máme hodně silné ročníky a upřímně mi to je strašně líto. Malou útěchou může být, že nejsme jediné sportovní odvětví, které truchlí. Jednoduše řečeno, jsme v tom prostě všichni.

Máte nějaké informace, jak bude vypadat systém dohrání Extraligy? Bude se sestupovat?

Jak jsem zmínil průběžně v odpovědích… scénáře dohrání jsou od půlky prosince dané. Zatím se několik dní ještě můžeme udržet prvního scénáře, tudíž plné dohrání soutěže. Za sebe si neumím představit, že by v tomto nabouraném ročníku měl někdo sestoupit. Až budou podmínky takové, na jaké jsme zvyklí, budeme mít všichni zdravé kádry, ať se teprve ukáže, kdo je po sportovní stránce nejslabší. Každopádně, jako loni, Ústí se zúčastní jakéhokoliv krácení soutěže nebo pořádané akce. Bude hlad a velká chuť si zahrát, potkat se soupeři, vypadnout z domova…


Dovede Jan Fedák extraligový tým Elby k vysněnému titulu? S mládeží už se mu to několikrát v minulosti povedlo. Autor fotky: Tomáš Laibl.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9