CROSSDOCK Extraliga

Doufám, že na konci sezóny budeme znát mistra, zní optimisticky z úst kladenského trenéra Procházky

Ve světě hokejbalu začala kolovat pozitivní zpráva, že by Extraliga hokejbalu mužů mohla dostat výjimku a přeci jenom nějakým způsobem dohrát letošní ročník. Toto rozhodnutí by bylo jistě pozitivní zprávou pro všechny kluby a jinak tomu nebude ani v Kladně, o čemž se rozpovídal Jaroslav Procházka.

Bývalý vynikající brankář a mistr Extraligy s Kladnem je v současnosti asistentem hlavního trenéra kladenských mužů Drahomíra Kadlece i hlavním trenérem juniorů, kteří bohužel s největší pravděpodobností přijdou o svou sezónu. O tom, jak se junioři zapojí do mužského hokejbalu, jak vypadala příprava a mnoho aktuálních informací se dočtete v našem rozhovoru.

Nedokážu si představit, že by se Extraliga podruhé nedohrála

Pane Procházko, prosakují informace, že Extraliga mužů by měla dostat výjimku. Co na toto rozhodnutí říkáte?

Jakékoli dohrání soutěže bude dobrá zpráva pro hokejbal. Nedokážu si představit, že by se podruhé Extraliga mužů nedohrála. Je jasné, že pokud se bude hrát, tak to bude za určitých protiepidemických opatření, ale nechám se překvapit. Doufám, že na konci sezóny budeme znát mistra republiky v hokejbale.

Jak těžké bylo udržovat hráče v kondici a plnit tréninkový plán v těchto podmínkách, které byly plné opatření?

Pokud jsme mohli trénovat po skupinách, tak to bylo ještě dobré. V současné době je situace komplikovanější, ale i tak se snažíme, co nám situace dovoluje. Hráči mají individuální tréninkový plán, který s nimi pravidelně konzultujeme.


Mužský celek Kladna se v poslední kompletní dohrané sezóně 2018/19 umístil na 2. místě po finálové porážce od Kert Parku. Autor fotky: Roman Mareš.

Jsme na správné cestě

Máte v plánu zapojit do hracího procesu více juniorů?

Ještě než byla přerušená soutěž, tak někteří junioři dostali šanci v ,,A“ týmu v Extralize a budou dostávat šance i dál, je to naše filozofie klubu - vychovávat vlastní odchovance. Teď záleží pouze na nich, jak budou připraveni se o svoji šanci poprat.

S největší pravděpodobností se juniorská soutěž nedohraje, jak moc Vás mrzí tento fakt?

Mrzí a moc. Bohužel už v loňské sezóně jsme nedohráli soutěž a ani jsme se pořádně nerozloučili s ročníkem 2000. Teď bude končit ročník 2001, ty kluky trénuji od hokejbalových začátků, tak mne to mrzí hodně, nejen po hokejbalové stránce. A z hokejbalového pohledu, už před loňskou sezónou po konzultacích na klubu, jsme změnili tréninkový plán, je tam větší propojenost s týmem mužů, zimní příprava, soustředění atd. Pomalu to do sebe začalo zapadat a i zápasy, co jsme stačili odehrát, mi ukázaly, že jsme na správné cestě, kluci se výkonnostně zlepšovali, věřil jsem v dobrý výsledek.


Hlavní trenér juniorů Kladna Jaroslav Procházka (druhý zleva sedící) věřil v povedený ročník. Ten se asi opět nedohraje a ročníky narození 2001 přijdou o svůj mládežnický vrchol... Zdroj fotky: fcb HBC Kladno.

Už se v opatřeních ztrácím

Vypadá to, že junioři přijdou i o své Mistrovství světa. Jaký myslíte, že bude mít toto případné zrušení Extraligy i MS dopad na juniorskou generaci?

Pokud přijdou o mistrovství, tak to bude pro kluky a trenéry neskutečné zklamání. Některé hráče jsem trénoval a trénuju na klubu, tak vím, co pro to dělají, aby byli na MS připravený. Celkově tým U20 sleduju už od U14 a jsou tam vynikající hráči, kteří se už dnes prosazují v Extralize mužů. Proto věřím, že zůstanou u hokejbalu a pokusí se dostat časem do reprezentace mužů, kvalitu a předpoklady na to mají. Jsem optimista, proto věřím, že se nejen junioři v září 2021 sejdou na modré. Ti, kteří končí v juniorské kategorii, si svůj prostor napříč hokejbalem určitě najdou a budou se i nadále bavit hokejbalem.

Jste zastáncem přísných opatření nebo byste byl pro větší rozvolnění?

Tady ta otázka je těžká, sám nevím. Jediné, co za sebe mohu říci je, že se v tom ztrácím. Jen doufám, že se situace co nejdříve zlepší a konečně se sejdeme na hokejbale.


Věděli jste, že Jaroslav Procházka chytal za Kladno Extraligu, kterou v roce 2009 vyhrál? Zdroj fotky: archiv deníku iDnes.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9