1. liga

Malenovice se nechytly, za to Rakovník ano! Co se dělo ve vrchních patrech prvoligové tabulky?

Již na přelomu února a března odstartovalo jaro i pro další týmy z 1. Ligy. Během tohoto víkendu nastala mnohá překvapení a děly se velké zvraty. Velkou bitvu v sobotu svedly Malenovice s borci ze Suchdolu, v níž přetahovanou lépe zvládli Jihočeši. V neděli byly na programu další 4 zajímavé zápasy.

Rakovník si doma poradil s přeloučskými Jestřáby, pro něž to nebyl dobrý vstup do jarní části. Brno na svém plastu celý zápas prohrávalo, ale v posledních minutách vyrovnalo a v prodloužení dokonalo skvělý obrat. Hokejbalisté z Malenovic podruhé za víkend neuspěli, tentokrát proti hráčům z Vysočiny. Toho můžou využít Litice. Poslední zápas se odehrál na pražské Palmovce, kam zajížděla poličská Kometa, jíž se duel vůbec nevyvedl.


Sobota 29.2. 2020


V tuhé bitvě byl efektivnější Suchdol!





V sobotu byl na programu velmi pikantní zápas, a to konkrétně souboj mezi Malenovicemi a Suchdolem. Od tohoto utkání diváci mohli čekat velkou podívanou, což se vyplnilo. První třetina byla spíše zahřívací a oba týmy se oťukávaly. Pořádná řežba začala až po 10 minutách. Ve 12. minutě šli do vedení hosté, a to z hole Blafky. Domácí nečekali dlouho a produktivní střelec, Hruboš, okamžitě srovnával na 1:1. Hra se přelévala ze strany na stranu a u mantinelů bylo mnoho tvrdých soubojů. 


Do druhé části duelu lépe vstoupili opět hokejbalisté z jihu Čech. Nejprve se v 17. minutě prosadil Smutný po přihrávce Kaláta. Hra dále pokračovala ve velkém tempu a obě družiny mohly děkovat svým brankářům. Po 10 minutách od gólu Smutného se radovaly Malenovice z dalšího vyrovnávacího gólu, tentokrát srovnával Skyba. Domácí však udělali velkou chybu a nechali si ihned na to vstřelit další branku. Suchdol šel do vedení 2:3 po zásluze Dlugoše a o tři minuty později navyšoval výsledek na 2:4, a to díky druhému zásahu Blafky. 


Stav utkání byl stále otevřený, a proto se vše rozhodovalo až ve třetím dějství. Po přestávce se Malenovice zformovaly a pokoušely se o obrat. Ve 31. minutě snižoval Nohal po souhře se Ševčíkem a Hrubošem. Po 5 minutách udeřili znovu domácí. Konkrétně se do listiny střelců podruhé zapsal malenovický Hruboš a bylo rázem vyrovnáno. Další důležitý moment nastal ve 38. minutě, kdy svůj hattrick dovršil již zmiňovaný Hruboš. Opařený Suchdol najednou prohrával o jednu branku, ale možná to je právě nakoplo. Domácí tým naprosto lacině a naivně vypustil nadcházející minutu, v níž inkasoval dvě důležité branky. Světlá chvilka vysvitla pro hosty ve 39. minutě. Jako první vstřelil gól suchdolský Bednář a na něj hned navázal Škarda. Najednou hrál výsledek zápasu znovu pro Suchdol nad Lužnicí. V posledních 5 minutách měli hosté jasný cíl, a to ubránit tenký náskok, to se jim nakonec podařilo.


Ohlas:


Milan Dlugoš (SK Suchdol nad Lužnicí): „Chtěl bych poděkovat hráčům a trenérům Malenovic za to, že souhlasili s posunutím zápasu o 15 minut. Dvě vozidla s hráči přijela později kvůli koloně na D1. Utkání bylo hrané ve vysokém tempu s mnoha šancemi na obou stranách. Na hráčích z Malenovic byla vidět veliká snaha nám oplatit vysokou prohru, kterou utrpěli v Suchdole. Jen díky lepší koncovce jsme po druhé třetině vedli 4:2. Ve třetí třetině Malenovice stáhly hru na dvě lajny a poslaly do hry to nejlepší, co měly na střídačce. Po pár minutách zápas otočily a vedly o jednu branku. Aktivním pohybem a dvěma slepenými góly jsme nakonec svého soupeře udolali.“




Rakovník vstoupil do jara úspěšně!


HBC Rakovník vs. HC Jestřábí Přelouč 3:1 (1:0, 0:0, 2:1)


Jedno ze čtyř nedělních utkání se odehrálo na palubovce středočeských Raků. Podle výsledků všech třetin se odehrávala vyrovnaná bitva dvou celků, které ví, jak hrát na asfaltu. Domácímu Rakovníku se v první třetině podařilo vstřelit jednu branku, čímž si Raci zajistili lehký náskok před dotírajícími Jestřáby, kteří hráli velmi houževnatě, ale ke gólu to nevedlo.


Ve druhé části zápasu si již Přelouč vytvořila velké šance, ale jejich impotence ke vstřelení vyrovnávající branky jim stála v cestě. I domácí tým měl chuť navýšit svoje skóre, ale přeloučský gólman byl proti. Proto skončila druhá třetina remízou 0:0 a vše se muselo rozhodnout až v poslední patnáctiminutovce.


Přelouč navyšovala svoje tempo, a to jí zaručilo pouze  jednu branku. Duel se tak jen zdramatizoval, protože Raci si vše pohlídali, a ještě dokázali v poslední třetině přidat dva zásahy do přeloučské branky a bylo hotovo. Přelouč i po zimě zůstává v křeči a na druhé straně Rakovník se možná probouzí k lepším výkonům.


Ohlas:


Libor Komůrka (manažer Přelouče): „Na věty typu: „Venku hrajeme dobře, ale nedáváme góly,“ jsem již pomalu alergický. Dokud s tím nepohneme a nezměníme to, nebudeme z venku vozit body a budeme v tabulce tam, kde jsme. Tohle je už jen a jen o hráčích na place, s tím už nikdo z realizačního týmu okolo nic neudělá, tam už došly nápady.“


Brno uhájilo na domácím hřišti 2 body!


HBK Bulldogs Brno vs. SK Suchdol nad Lužnicí 2:1 pp. (0:0, 0:1, 1:0 – 1:0)
Branky a nahrávky: 44. Klíma (Emmer), 50. Emmer (bez asistence) – 16. Smutný (Braun).


Buldoky čekal pěkně tvrdý oříšek na úvod jarní části, a to Suchdol nad Lužnicí. Jihočeský celek již odehrál svůj první jarní zápas, konkrétně to bylo proti Malenovicím, kde Suchdol také dokázal zvítězit. Úvod zápasu byl velmi vyrovnaný a bylo lehce vidět na Suchdolských, že mají sobotní zápas v nohách. Toho využilo domácí Brno a pokusilo se svého soupeře zasypat střelami, ale ani jedna se neujala. Nejblíže ke vstřelení branky byl brněnský Jandourek, který orazítkoval tyč. Jinak skončila úvodní třetina bezgólově. 


Suchdol na začátku druhého dějství dostal přesilovou hru. Na trestnou lavici si musel jít odpočinout brněnský Hána za nedovolené bránění. Netrvalo dlouho a Jihočeši mohli zvednout ruce nad hlavu. Suchdolský Smutný, který dostal nabito od Brauna, prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Tento gól Suchdol velice nakopl a hostující celek chtěl Buldokům odskočit ještě více. Suchdol měl možnost přečíslení 3 na 1, dokonce se dostal ve svém oslabení do brejku, ale se všemi těmito možnostmi si Sterenčák poradil. Brno mohlo být svému brankářovi vděčné a stále žila naděje na vyrovnání.


Buldokům nezbývalo v posledních patnácti minutách nic než se vydat do útoku, ale hosté stále odolávali. Suchdol mohl svoji výhru zpečetil tím, když se do samostatného úniku dostal Braun. Čas plynul a Brno se uchýlilo k odvážnému kroku. Do posledních tří minut odvolalo svého brankáře a zkusilo hru v šesti. Hráči z jihomoravské metropole vsadili na velký tlak do suchdolské braky, což se vyplatilo. Emmer nastřelil míček na suchdolského Janáka, ten balónek vyrazil a brněnský Klíma už jen dorazil do branky. Stav 1:1 znamenal prodloužení. V nastavení měly oba mančafty velké šance. Nejdříve se řítil na branku Emmer se Šmardou, ale střela Šmardy letěla příliš vysoko. Na druhé straně se ocitl sám před brněnskou brankou Braun, ale míček zasáhl pouze boční síť. Rozhodující gól přišel znovu v posledních minutách. V 50. minutě se dostalo Brno do rychlého protiútoku. Veškerou zodpovědnost na sebe vzal Filip Emmer a z vrcholu kruhu trefil přesně pod horní tyč, a tak zůstal bonusový bod v Brně.


Ohlasy:


Filip Emmer (útočník HBK Bulldogs Brno): „Z mého pohledu byla povedená první třetina, kdy jsme si plnili individuální povinnosti a projevilo se to na kompaktní hře celého týmu. Ve druhé periodě jsme nereflektovali soupeřovu zvýšenou aktivitu, a to nás málem stálo zápas. Naši hru jsme museli uzpůsobit stavu utkání a domnívám se, že jsme tak udělali včas, i když z pohledu diváka se vyrovnávací gól v posledních třech minutách utkání může zdát poněkud „infarktovým“.“


Milan Dlugoš (SK Suchdol nad Lužnicí): „V Brně jsme hráli vyrovnané utkání. V první třetině kluci tahali nohy a byla na nich vidět únava z těžkého zápasu v Malenovicích. Ve druhé třetině jsme zvýšili pohyb a vytvořili si několik slibných šancí. Podařilo se nám skórovat až z využité přesilové hry. V dalším průběhu jsme byli často vylučovaní a hráčům ještě více ubývaly síly. Ve třetí třetině naše snaha nedostat branku ztroskotala asi minutu před koncem zápasu, kdy jsme nedokázali vzdorovat power-play soupeře a Buldoci po dorážce srovnali skóre. V prodloužení to vypadalo, že utkání dojde do samostatných nájezdů, ale hloupou chybou jsme se o tuto možnost sami připravili. Teď musíme na prohru rychle zapomenout, a hlavně se soustředit na dalšího těžkého soupeře, a to doma na tým z Prachatic.“


Malenovice podruhé za víkend na kolenou!


HBC Malenovice vs. SK Jihlava 1:3 
Branky Jihlavy: Střecha, Danko, Fejt.


Druhý zápas za víkend čekal na celek Malenovic. Na nepříjemný asfaltový povrch cestoval tým Jihlavy, který na předměstí Zlína přijel s jasným cílem. Malenovice měly možnost si zlepšit reputaci a získat nějaký bod do tabulky po sobotním neúspěchu se Suchdolem. Pro domácí družinu to začalo velice dobře. Po velkém tlaku na branku Jihlavy se Čamlíkům podařilo otevřít skóre utkání, ale to bylo z jejich strany vše. Poté se už činila jenom Jihlava. Ta dokázala překonat malenovického brankáře dokonce třikrát, konkrétně se prosadili Střecha, Danko a Fejt. A to hokejbalistům z Vysočiny úplně stačilo na to, aby otočili celý vývoj utkání a dosáhli tak na 3 body do tabulky.


Hostivař si vyšlápla na lídra tabulky!


HBC Hostivař vs. SK Kometa Polička 9:2 (2:1, 4:0, 3:1)
Branky a nahrávky: 11. Čejka, 11. Kubeš (Dušák, Palička), 19. Lux (Kubeš, Čejka), 22. Vaniš J. (Čejka, Lux), 24. Čejka, 26. Čejka (Krupka), 36. Kubeš (Vaniš J., Čejka), 39. Kubeš (Vaniš J., Dušák), 43. Macek (Brož, Srp) – 1. Tobiáš J. (Štefka F., Geba), Šír.


Kometa nepřicestovala do Prahy v příliš velkém počtu, ale za to Hostivař byla na tento těžký zápas připravena skvěle. Východočechům se dařilo držet krok s naběhanými útočníky Hostivaře pouze první třetinu, poté se na nich podepsalo to, že museli hrát pouze na 9 lidí. Velmi podařený vstup do utkání zachytila Kometa, která šla ihned po pár vteřinách do vedení. Filip Štefka našel skulinku mezi obránci, kam si nabíhal Jiří Tobiáš, ten nekompromisně kličkou do forhendu zmátl hostivařského brankáře a zavěsil.


Hostivař po inkasované brance navyšovala otáčky a dělala poličské defenzívě víc a víc starostí, to se projevilo v 11. minutě, a to dokonce dvakrát. Poprvé vše vypadalo, že Polička vše zachrání, ale k odraženému balónku se jako první dostal Čejka a pohotově dorazil míček do Šupíkovy klece. Zanedlouho se nevedlo Hostivaři přejít přes střední pásmo, v tom okamžiku Kubeš nic nevymýšlel a zkusil vystřelit od červené čáry a tato rána se ujmula. Tím šla Hostivař do vedení 2:1. V první třetině měla Kometa ještě možnost čtyřminutové přesilovky, jež mohla změnit celý vývoj duelu, to se ale nestalo. Ba dokonce v této početní výhodě Kometa přišla o Ondřeje Tobiáše, který dostal balónkem do obličeje a utkání nedohrál.


Ve druhé části klání se Kometa musela uchýlit k obranné hře, což se projevilo na výsledku. Poličce se lehce rozpadla její hra, což mladíci z Hostivaře dokázali využít. Nejdříve smolně propadl Šupíkovi balónek mezi betony a Lux už měl jednoduchou práci, a to dorazit balón do úplně prázdné branky. Dále se trefil přesnou střelou do šibenice Jiří Vaniš. Za pár minut později se Čejka obkroužil kolem brány a s pomocí teče bránícího beka zapadl míček pod horní tyč. Ve 26. minutě hostivařský Čejka zkompletoval svůj hattrick po nahrávce Krupky. Hostivař ve druhé třetině Poličku jasně přehrála, ale Kometa se nevzdávala.


V poslední patnáctiminutovce „Poličáci“ bojovali ze všech sil, ale ani to nestačilo, protože v půlce třetí třetiny zvyšoval náskok hostivařský Kubeš. Ve stejný čas přišly menší chyby ze strany soudců, z čehož vyplynuly přesilové hry pro domácí celek. Pražanům moc dlouho netrvalo tyto výhody zužitkovat. V první početní výhodě dal gól Kubeš, když dorážel do prázdné sítě a tím dovršil hattrick jako druhý v zápase. Polička dokázala ještě kosmeticky poupravit výsledek utkání na 8:2, gól padl z hole Šíra. V posledních minutách duelu měla Hostivař další přesilovku, kterou po 20 vteřinách proměnil Macek. Hostivař dala najevo, že přes zimu se velmi dobře připravovala, a to je také vidět na hřišti.


Ohlas:


SK Kometa Polička (Pavel Štefka): „První třetinu jsme odehráli ještě slušně, i když jsme poté podvědomě věděli, že sílu na zvrat asi nenajdeme, chtěli jsme si alespoň zahrát a pokusit se vstřelit nějakou branku. Srážely nás ale chyby, které nám trochu braly chuť do hry. Utkání jsme odehráli s 9 hráči do pole a zaslouženě prohráli. Porážka nám těžkou hlavu nedělá, ale mrzelo nás všechny, že některé góly byly velmi laciné a takové hrubky bychom dělat nemuseli.“

Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
SK Suchdol nad...
15 67:34 34
2.
TJ Blatná Datels
13 66:38 29
3.
TJ KOVO Praha
14 57:45 28
4.
Ježci Heřmanův...
14 55:39 27
5.
Vlčí smečka...
14 44:35 27
6.
HBK Bulldogs Brno
15 48:46 24
7.
SK Kelti 2008
15 56:51 23
8.
SK Kometa Polička
12 51:30 21
9.
HBC Tygři Mladá...
13 51:64 16
10.
TGB Swietelsky...
15 42:60 16
11.
HBC Nové Strašecí
15 48:70 12
12.
TJ Lokomotiva...
13 31:59 10
13.
HBC Malenovice
14 33:78 6