CROSSDOCK Extraliga

Hokejbalu se určitě vzdát nechci, má jasno Nicholas Kaňák, který sní o titulu s Dobřany

Profesionální hokejista, Nicholas Kaňák, každoročně posiluje řady dobřanských Šneků. Odchovanec plzeňského hokeje momentálně nastupuje v německé juniorské lize. Jak se mu daří v zahraničí? Jak je sport v Německu omezen? Chystá se tento borec posílit hokejbalový klub z Dobřan?

Hokejová situace v Čechách a v Německu je velmi podobná

Nicholasi, jak se Vám v této době daří? Četl jsem, že aktuálně nastupujete za německý A celek Würzburgu, je to tak?

Daří se mi dobře, doba je celosvětově náročná, ale doufám, že to co nejdříve ustane a vrátí se vše do normálu. Ano, je to tak. Nastupoval jsem za Würzburg, kde jsme bohužel odehráli jen 2 zápasy z důvodu koronavirové pandemie.

Jak je ovlivněn obecně německý sport a konkrétně hokej? Je to hodně podobné jako u nás v ČR?

Myslím si, že celosvětový sport je hodně ovlivněn, a to nejen v Německu. Samozřejmě i hokej v Německu je ovlivněn kvůli koronavirovým opatřením, ale po dlouhém otálení a čekání si myslím, že je německý hokejový svaz schopen dotáhnout sezónu do konce, a to včetně play off. Z mého pohledu myslím, že hokejová situace v Čechách a v Německu je velmi podobná s tím rozdílem, že soutěže v Německu se rozjely o trošku déle než v Čechách.


Nicholas Kaňák má za sebou velmi úspěšnou mládežnickou kariéru v ledním hokeji za Plzeň. Zdroj fotky: Mládežnický hokej.

Hned na prvním tréninku mě hokejbal bavil

Máte v plánu do své letní přípravy znovu zařadit hokejbal? Chtěl byste znovu pomoci Dobřanům v Extralize?

Samozřejmě, že bych chtěl zahrnout hokejbal do své letní přípravy, jako se o to snažím poslední roky, ale vzhledem ke všem opatřením a zákazům a všem možným omezováním je velice těžké to skloubit, aby to vyhovovalo vládním nařízením. Chtěl bych v blízkých dnech začít svoji individuální přípravu a jakmile to vláda dovolí, určitě bych chtěl zahrnout hokejbal jako součást přípravy. Z mé strany bych určitě pomoci chtěl, ale vše závisí na domluvě mezi trenéry a mnou.

V hokejbalu nastupujete za celek z Dobřan. Pocházíte ale z Klatov a hokej jste hrával v Plzni, proč jste si nevybral tým Mečounů jako svůj mateřský?

Vybral jsem si Dobřany z toho důvodu, že v té době, když jsem začínal, tak do Dobřan už jezdili moji kamarádi z Klatov. Hned na prvním tréninku mě hokejbal bavil a atmosféra se mi líbila natolik, že jsem ani neměl důvod uvažovat o jiném klubu. Můj taťka dříve nastupoval za plzeňské Mečouny, ale kdybych se rozhodl pro Plzeň, tak by mně to kamarádi z Klatov, kvůli vzájemné rivalitě Dobřany vs. Plzeň, určitě neodpustili. (smích)

Pomýšlel jste někdy, že byste se svými kamarády z hokejbalu chtěl vyhrát extraligový titul?

Tak určitě. Do každé sezóny jdete s nejvyššími cíli. Konkurence mezi extraligovými týmy je veliká, ale věřím, že máme kvalitu na to, abychom v brzké budoucnosti vyhráli pro Dobřany mistrovský titul.


Nicholas Kaňák (třetí zleva klečící) už na jeden titul s Dobřany dosáhl, v roce 2016 se těšil z titulu Extraligy staršího dorostu (dnes už juniorské kategorie). Autor fotky: Roman Turovský.

Stoprocentně chceme odehrát své poslední mládežnické mistrovství světa

Jste také v širší nominaci reprezentace do 20 let, která se chystá na světový šampionát do Vispu. Myslíte si, že se MS uskuteční?

Já v to pevně doufám. Samozřejmě ještě nevím, jestli se do finální nominace dostanu, ale pokud ano, můžu mluvit za všechny kluky, že bychom stoprocentně chtěli odehrát své poslední mládežnické mistrovství světa.

Určitě se chcete více věnovat lednímu hokeji, ale hokejbalu se nehodláte vzdát, že? Co jsou Vaše hokejbalové cíle?

Hokejbalu se určitě vzdát nechci. Samozřejmě hokej je pro mě sport číslo 1, ale jakmile se naskytne nějaký volný čas, ať už v sezóně nebo mimo sezónu, vždycky si hokejbal rád zahraji. Máme skvělou partu, a to mě vždycky táhlo a táhne, abych na hokejbal nezanevřel. Můj nejbližší cíl je samozřejmě dostat se do nominace na mistrovství světa, které se koná ve švýcarském Vispu a můj dlouhodobý cíl je určitě vyhrát mistrovský titul, protože město i hokejbal Dobřany si to zaslouží. Na závěr všem přeji, aby zůstali zdraví.


Nicholas Kaňák (druhý zprava klečící) vedl v roce 2018 na MS hráčů do 18 let v Kanadě český tým jako kapitán. Tehdy to skončilo "jen" stříbrem po finálové porážce od Kanady. Podaří se mu dosáhnout na jeden z největších snů s letošní dvacítkou? Autor fotky: Filip Červinka.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9