Ženy

Zásadní bylo, aby se holčičí tým stal plnohodnotnou jednotkou v naší struktuře, říká Ondřej Novák

Dívčí celek měl doteď pouze Beroun, ke kterému se však nově přidala také Hostivař. Ondřej Novák by rád pomohl k rozvoji hokejbalu v menších kategoriích dívek, a i z tohoto důvodu u nich hokejbalistky mezi kluky nikdy nepotkáme.

S týmem Berouna jsme se chtěli hned v úvodu našeho projektu sejít

V týmu Hostivaře se rozjel naplno holčičí celek, jak dlouho jste se k tomuto kroku odhodlávali?

Jo, tak to ani nevím. Přišlo to tedy z mé iniciativy, podmínkou ale pochopitelně bylo, aby se do řízení týmu ihned zapojil někdo nový a vzal si tento projekt na svá bedra po trenérské i organizační stránce.

Co nakonec rozhodlo o tom, že dívčí celek založíte?

Tak víceméně splnění všeho výše zmíněného. Týmu se ujala Lucka Rosičková, s příchodem Martina Drahoty do klubu pak Hostivař získala další osobu, která má k hokejbalu holek co říct. Zásadní bylo, aby se holčičí tým stal plnohodnotnou jednotkou v naší struktuře, což se během krátké doby povedlo, ačkoliv holek je zatím jen osm a veškerý rozvoj týmu silně zbrzdila už na samém začátku pandemie.

Jako jediný klub měl dosud dívčí celek Beroun, šli jste si k nim pro radu?

Nevím, jestli pro radu, s týmem Berouna jsme se ale chtěli hned v úvodu našeho projektu každopádně sejít. Cílem bylo především zjistit, jakými ročníky klub z Berouna disponuje, kudy chce dívčí hokejbal v budoucnu rozvíjet a zda by byla možná vzájemná spolupráce, která by rozvoji holčičího hokejbalu v těch mladších ročnících pomohla.

Komunikace s dívkami určitě jiná je

Sháněli jste tedy nového trenéra pro dívky? Přeci jen komunikace s dívkami je jiná.

Lucka Rosičková byla hned v úvodu jasnou volbou, přeci jen se už kolem našeho hřiště nějakou tu dobu motala. Ve finále si nabrnkla i hráče našeho "A" týmu, Filipa Macka, takže má i dobrého učitele. Komunikace s dívkami určitě jiná je. Jsme v tomto stále na začátku, takže se budeme nadále učit nejlepší možnou formou, tedy praxí.

Jak těžké bylo dívky k vám nalákat?

Těžké to, věříme, bude teprve v budoucnu, až se sportovní svět zase vrátí do normálu. Všech osm aktivních holek jsou sestry kluků z našich mládežnických týmů. Kolem hokejbalu se tak nějak motaly už tedy dříve a teď dostaly konečně možnost patřit i do naší hokejbalové famílie. Popravdě jsem nečekal, že je to všechny chytne na delší dobu, každopádně zatím se žádná za poslední rok hokejbalu nevzdala. Možná i proto, že poslední rok těch turnajových zážitků moc nenabídl, a stále tak trpělivě čekají na svou pořádnou premiéru.


Cílem je rozvíjet holčičí hokejbal v menších kategoriích

Aktuální doba vám moc nepomáhá, protože tréninky být nemohou, jste nějakým způsobem s dívkami v kontaktu, aby se vám po zrušení opatření vrátily?

Aktuální doba je taková, jaká je. Jednou skončí, a nejen holky se pak zase dočkají svých vítězství a úspěchů, ať už v hokejbalu nebo v něčem úplně jiném. Co se týče kontaktu, tak my trénujeme. Určitě nebudu přehlížet celodenní zevlování dětí u počítačů a telefonů. Trénujeme aktivně, v omezeném režimu, ale trénujeme. Jelikož je holek jen osm, v poklidu se dvakrát týdně otočí i na hrací ploše, pakliže tomu tedy počasí napomáhá. Co si budeme povídat, letos je i v Praze zima konečně zimou. (úsměv)

Jaký je věkový rozptyl dívek?

Zatím máme dvě holky ročníku 2009, pět 2011 a jednu 2012.

Máte v plánu tým časem přihlásit do Ligy žen?

No to rozhodně ne. Naším cílem je rozvíjet holčičí hokejbal v menších kategoriích. Soustředit se na nábory a nastavení nějaké podoby hokejbalu pro holky do budoucna, v ideálním případě se podílet na vytvoření prvních žákovských soutěží holek.

I holka má být pořád holkou

Jak náročné bude větší počet dívek zapojit do chlapeckých týmů, nebo to nemáte vůbec v plánu?

To rozhodně není v plánu. Už při vzniku projektu holčičího týmu bylo mojí podmínkou i to, že se holky nebudou zapojovat do klučičích týmů. Mohou si proti nim zahrát, to ano, holku v týmu kluků ale v Hostivaři jinak nikdy neuvidíte a jestli ano, tak mne utopte v nádrži vedle našeho areálu.

Z jakého důvodu?

Není to rozhodně nic proti hokejbalové úrovni holek, protože vím, že mnohé dokážou i některé kluky přehrát. Podle mého názoru, a podotýkám, že je opravdu jen můj, ale do sportovního klučičího kolektivu holka nepatří. I holka má být pořád holkou a nemá se zbytečně deformovat mezi kluky.

Tabulka Liga žen

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
TJ Sršni Svitavy
15 42:10 39
2.
HBC Prachatice
15 39:10 38
3.
HBC Svítkov Stars...
15 35:11 38
4.
Panthers Kadaň
15 36:31 26
5.
HBC Enviform Třinec
15 19:28 16
6.
HBC Plzeň-Litice
15 13:31 13
7.
SK Kelti 2008
15 13:39 7
8.
HBC Pardubice
15 3:40 3