CROSSDOCK Extraliga

Rozdíl mezi 1. Ligou a Extraligou? Snad ve všem, popisuje své první extraligové zkušenosti David Braun

David Braun je mateřským hráčem prvoligového Suchdolu, ale v letošní sezóně se domluvil na působení v Extralize, a to v Dobřanech. Jak vůbec tato spolupráce vznikla? Bude mít člen reprezentační dvacítky chuť nastupovat za Dobřany na jaře a také v příští sezóně?

Proti špičkovým klubům jako Kert Park, Kladno... mám stále problémy

Davide, povězte, jak jste se vůbec dostal do extraligových Dobřan? Byl jste osloven hlavním trenérem, Václavem Šlehoferem starším, nebo jste se nabídl sám?

Na úvod bych všem chtěl ujasnit, jak to je s tím mateřským klubem. Tím není Suchdol, ale samozřejmě Blatná (malé městečko na rozhraní Jihočeského a Plzeňského kraje). Je ovšem pravdou, že v Suchdolu jsem strávil 4 vynikající sezóny, a tudíž i zde se cítím být tak napůl doma, a proto mám v plánu žlutočerný dres ještě někdy v budoucnu obléci, kdy přesně ale není ještě jasné. Teď se především plně soustředím na extraligovou štaci a také na úspěch v 2. Lize Západ s Blatnou pod štítkem bývalého hokejbalového klubu Kasejovic, čímž bych jim chtěl alespoň touhle cestou poděkovat, že nám umožňují hrát pro nás dostupnější ligu na západě Čech.

Teď zpátky k otázce. Od Dobřan jsem dostal nabídku už vloni a myslím si, že i rok předtím ještě tehdy do 1. Ligy. Ani v jednom případě jsem se pro ně nerozhodl. Letos v létě jsem se pokusil na sobě co nejvíce máknout a řekl jsem si, že když Extraligu, tak právě teď, a právě v Dobřanech. Tak jsme to v létě se Šlehym (Václav Šlehofer st.) upekli. Bohužel se stihlo pouze 6 zápasů.

Jak se Vám zatím spolupráce s Dobřany líbí? Nechtěli byste v tabulce výše? Určitě je to jiné hrát Extraligu než 1. Ligu, že?

Na spolupráci si nemůžu stěžovat. Po organizační stránce klape všechno na výbornou. V klubu jsou nastavená nějaká pravidla a ta se zkrátka musí plnit. Naštěstí pro nás kluky, kteří dojíždíme a nemáme to do Dobřan zrovna nejblíže, existují nějaké zmírněné podmínky, každopádně v době sezóny je trénink jednou týdně, minimálně před zápasem povinností, ale to každý hráč cítí sám. Tak samozřejmě jsme očekávali alespoň bodově vydařenější vstup do sezóny. Sice jsme odehráli (kromě zápasu na Kertu) naprosto vyrovnané duely se zbývajícími pěti soupeři, ale k čemu to je, když máte na kontě 1 bod. Každopádně pokud se sezóna rozběhne, tak pořád není nic ztraceného a minimálně pozice zajišťující postup do play off jsou cílem. A rozdíl mezi 1. Ligou a Extraligou? Snad ve všem, občas mám pocit, že se na hřišti motám jak vítr v bedně, než se v té rychlosti vůbec zorientuji. Zejména proti špičkovým klubům jako Kert Park, Kladno nebo Pardubice mám stále problémy.


David Braun patřil v prvoligovém Suchdolu mezi nejlepší hráče! Autor fotky: Martin Halíř.

Teď se zaměřuji spíše na výbušnost

Proč jste vůbec opustil prvoligový Suchdol? Nechystáte se na jih Čech po sezóně vrátit?

Na tohle není vůbec jednoduché odpovídat. V Suchdolu bylo všechno vynikající, hlavně ta parta lidí okolo. To, jak tam každý věnuje hokejbalu téměř všechen svůj volný čas je neskutečné. Proto tam mám v plánu v budoucnu 100% zamířit a pár sezón zde společně s klukama ještě potrápit ostatní prvoligové celky. Ale letos jsem se prostě cítil fyzicky připravený na svou premiéru v Extralize, a tak jsem učinil tohle velmi těžké a emocionální rozhodnutí. Ale to je život.

Co děláte v době pauzy? Určitě se fyzicky připravujete na případný start Extraligy, že? Jak trénování probíhá?

Kdybych nemakal na sobě, tak nedělám už asi vůbec nic. Je to těžká doba. Školu studuji z postele, hospody a další veselice jsou zakázané, mám jednoduše tolik volného času, že se tedy snažím každý den dělat něco alespoň pro sebe. Je pravda, že jsem zvolil trošku jinou cestu než doposud, kdy jsem se snažil naběhat co nejvíce kilometrů. Teď se zaměřuji spíše na výbušnost a také chci nabrat nějakou svalovou hmotu. Všechno však probíhá individuálně nebo v rodinném kruhu. Naštěstí můj brácha ani ségra nechtějí skončit v budoucnu na gauči před televizí v propoceném tričku s brambůrkami a pivem v ruce. (smích) Navzájem se tedy hecujeme a makáme. Když se jednomu nechce, zbývající dva ho prostě nějak vykopou z postele.


David Braun v klinči před brankou. V 6 podzimních duelech Extraligy mužů si připsal 2 góly a 2 asistence, což na premiéru není vůbec špatné a hned se zařadil mezi nejproduktivnější hráče Dobřan! Zdroj fotky: fcb HBC Kladno.

Zrušení MS juniorů? Byla by to pro mě velká rána

Extraliga nejspíše dostane výjimku, těšíte se na návrat na hřiště? Jak moc Vám hokejbal chybí?

Tahle zpráva se ke mně již dostala a musím říct, že pokud to vyjde, zřejmě budu šťastnější, než bývají malé děti před vánočním stromečkem. Troufám si říct, že hokejbal je pro mě hned po rodině na druhém místě. Samozřejmě studium je neméně důležité, ale to zatím zvládám na výbornou, takže můžu hokejbalu věnovat tolik času, co jsem mu zatím vždycky věnoval.

Nejspíše však bude každý hráč nucen podstupovat pravidelné testování, jste ochoten do toho s tímto omezením jít?

Kvůli tomuhle už jsem měl se Šlehym telefonát. Já osobně jsem na testování ještě nebyl, a tak nevím, jak moc to je či není nepříjemné. Každopádně pokud by mi nějaká tyčinka, jednou týdně strčená do nosu, mohla vrátit hokejbal, nevidím v tom z mé strany žádný problém.

Situace je velmi nevyzpytatelná, a to jak v České republice, tak ve světě. Co říkáte na to, že by se mohlo zrušit MS juniorů ve Vispu?

Na tohle se snažím nemyslet. Doufám, že se celá situace co nejdříve uklidní a celý svět se vrátí do normálu. Co se týče MS juniorů ve Švýcarsku, byla by pro mě asi velká rána, pokud by došlo ke zrušení. I kdybych se do konečné nominace nevešel, ta parta kluků, která se pravidelně schází na reprezentačních srazech, by si vrchol své mládežnické kariéry rozhodně zasloužila. Dokud tedy nebude černě na bílém napsáno, že se vše ruší, budu vždycky pevně doufat. Na závěr bych chtěl ještě všem popřát hlavně pevné zdraví jak to fyzické, tak i psychické.

David Braun (čtvrtý v horní řadě zleva) se společně s výběrem národního týmu hráčů do 20 let těšil v srpnu 2020 z vítězství na silně obsazeném mužském turnaji Páňa Cup! Dočká se tento talentovaný ročník svého vrcholu na mistrovství světa ve Švýcarsku? Autor fotky: Jiří Duchoň.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9