1. liga

Chuť mám velkou, cílem je se neustále zlepšovat, burcuje tahoun Malenovic Filip Nohál

Malenovice na podzim nepodávaly zrovna povedené výkony, které jim přiřadily 6. příčku 1. Ligy. Jedním z hráčů, který vyčníval, byl Filip Nohál. Jak se tento produktivní forvard připravuje na nejistý start druhé nejvyšší soutěže? Myslí si, že se 1. Liga na jaře bude vůbec hrát?

Tahle pauza se nehodí nikomu

Filipe, na podzim se Vám s Malenovicemi moc nevedlo. Hodí se Vám tato větší pauza od hokejbalu?

Řekl bych, že tahle pauza se nehodí nikomu, jelikož zkrátka a dobře nemůžeme dělat sport, který nás baví a najednou máme každý jistou mezeru ve svém volném čase. Ano, je pravda, že začátek sezóny se nám příliš nepovedl. Upřímně si myslím, že náš tým má potenciál, ale hrajeme tuhle soutěž teprve druhý rok a pořád nám ještě chybí jisté zkušenosti, které se samozřejmě nejlíp nabírají na hřišti, takže moc velkou radost z toho nemám, že se nehraje.

Zrovna Vás osobně to ale musí mrzet, ze čtyř zápasů jste si připsal 8 kanadských bodů, jste spokojen se svojí výkonností?

Cítil jsem se dobře na hřišti, každý zápas mi dodával víc sebevědomí. Popravdě už podruhé se to teď stalo, kdy i minulou zimu jsem měl dobrou přípravu, dobrý vstup do prvních tří zápasů jarní části a najednou se soutěž zrušila. Teď mám trochu pocit, jako bych to zažíval podruhé. Samozřejmě, když se daří, tak člověk má najednou větší chuť hrát, trénovat a zlepšovat se, takže to mrzí. A hodně mi taky pomáhá, že hraji v jednom útoku s mým dobrým kamarádem a spoluhráčem Adamem Hrubošem, se kterým se často dokážeme vidět i naslepo. (smích)


V důležité fázi uděláme vždy nějakou fatální chybu

Jak se během dlouhé pauzy připravujete na případný start 1. Ligy? Věnujete se i jiným aktivitám než přípravě na hokejbal?

Mimo hokejbal hraji ještě lední hokej, takže zimní přípravu většinou trávím na ledě. Tento rok je to však jiné, sezóna hokeje se definitivně zrušila, tak musím trénovat individuálně. Na podzim jsem na tom byl dobře s kondicí a rychlostí, ale síla mi často chyběla, tak jsem se rozhodl připravit hlavně silovými tréninky s činkami a do toho zařazuji různé běhy.

Myslíte si, že se 1. Liga na jaře vůbec rozjede? Jaké by to pro Vás bylo, kdyby se 1. Liga začala hrát až v září?

Upřímně se můj názor každým týdnem mění, v prosinci by si člověk řekl, že si dá zimní přípravu a na jaře je jasné, že se začne hrát. Teď už tolik optimistický nejsem a řekl bych, že se soutěž nedohraje, protože nevidím žádný konec této situace. A upřímně, bylo by to hodně těžké, být skoro rok bez hokejbalu. Ale viděl bych v tom jistou příležitost, jak se zlepšit po fyzické stránce, protože během sezóny tolik toho prostoru není.

Určitě jste ve Zlíně hodně přemýšleli o tom, jak své výkony zlepšit. Dospěli jste k nějakým závěrům?

Řeší se to už od minulé sezóny. Neřekl bych, že naše výkony jsou vyloženě špatné, ale jak už jsem říkal, mám pocit, že nám chybí zkušenosti na to, abychom v důležitých fázích zápasu dokázali ty misky vah překlopit na naši stranu, protože v důležité fázi uděláme vždy nějakou fatální chybu, která nás srazí a ztrácíme kvůli tomu důležité body.


Filip Nohál (druhý zleva v bílém dresu) odehrál na podzim 4 z 6 duelů za Malenovice, v nichž si připsal 8 kanadských bodů za 3 góly a 5 asistencí. Autor fotky: Lenka Hrubošová.

Extraliga? Přiznávám, že mě to stále láká

Před pár lety jste nastupoval za SK Sudoměřice, které ještě hrály Extraligu, nechystáte se na návrat do nejvyšší soutěže?

Je to asi 4 roky zpátky, kdy jsem nastupoval v Sudoměřicích. Já hokejbal hraji teprve šest let, takže hrát nejvyšší ligu v Česku po dvou letech u hokejbalu pro mě bylo opravdu náročné. Po pár zápasech člověk zjistí, že na sobě musí hodně pracovat, aby se vůbec mohl některým hráčům rovnat. Ale za poslední 4 roky jsem na sobě hodně zapracoval a řekl bych, že bych se s tím popasoval lépe. Takže přiznávám, že mě to stále láká. Už jenom to, že hrajete proti nejlepším hráčům v republice, vás donutí na sobě ještě víc dřít.

Jaké jsou Vaše hokejbalové cíle? Máte chuť se vůbec vrátit zpět k hokejbalu po této přestávce?

Chuť mám velkou a věřím, že až to přijde, bude ta chuť ještě větší. Mým cílem je se neustále zlepšovat a také abychom to v Malenovicích konečně obrátili k lepšímu a nacházeli se v horních patrech tabulky, popřípadě se budeme chtít poprat o postup do nejvyšší soutěže, ale za tím bude stát ještě spousta práce.


Filip Nohál (vlevo) se v roce 2017 těšil ze stříbrné medaile z Českého poháru, kde bojoval za tehdy ještě extraligové Sudoměřice. Zdroj fotky: osobní archiv Filipa Nohála.

Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
SK Suchdol nad...
15 67:34 34
2.
TJ Blatná Datels
13 66:38 29
3.
TJ KOVO Praha
14 57:45 28
4.
Ježci Heřmanův...
14 55:39 27
5.
Vlčí smečka...
14 44:35 27
6.
HBK Bulldogs Brno
16 51:48 27
7.
SK Kelti 2008
15 56:51 23
8.
SK Kometa Polička
12 51:30 21
9.
HBC Tygři Mladá...
13 51:64 16
10.
TGB Swietelsky...
15 42:60 16
11.
HBC Nové Strašecí
16 50:73 12
12.
TJ Lokomotiva...
13 31:59 10
13.
HBC Malenovice
14 33:78 6