Reprezentace

Juniorský mistr světa Hrabár o mužské reprezentaci: s juniory se to nedá srovnávat, nezastírá

Juniorský a dospělý hokejbal. Je otázkou, jak často zapracovávat mladé hráče do seniorských kategorií, hlavně do reprezentace. To se poštěstilo kladenskému obránci Jiřímu Hrabárovi, který se jako jeden z mála juniorů z kanadského St. John's podíval na seniorské MS. Nechybí mu tam někdo ze zlaté U20?

Reprezentace je to nejvíc

Jiří, jako jeden z mála juniorů jste se dostal po zlatém úspěchu z Kanady v roce 2018 ihned do seniorské reprezentace, co tomu napomohlo?

Do seniorské reprezentace není snadné se dostat a sám jsem popravdě nevěřil, že se mi tam hned po roce podaří dostat. Určitě za tím stála spousta práce a forma, kterou jsem v té době měl. I důvěra trenérů hrála velkou roli.

Na posledním slovenském MS seniorů v Košicích v roce 2019 jste se neztratil. Jaký to byl rozdíl oproti juniorskému hokejbalu?

S juniory se to nedá srovnávat. Je to hlavně o velké rychlosti, umění se rychle rozhodovat a přehledu na hřišti. Osobně si myslím, že musím na hodně věcech do budoucna zapracovat. (smích)

Jaké jsou Vaše ambice ohledně dalšího působení v seniorské reprezentaci? Podstupujete nějakou speciální přípravu?

Ano, reprezentace je to nejvíc, kam se můžu dostat. Je to pro mě obrovská motivace a chtěl bych se v ní udržet co nejdéle. V dnešní nelehké době je těžké se nějak fyzicky připravovat, ale snažím se chodit běhat a cvičit s vlastním tělem.


Jiří Hrabár se hned po juniorském mistrovství světa probojoval do národního týmu mužů, kde v roce 2019 po juniorském zlatu musel ale skousnout porážku v boji o bronz s Kanadou. Autor fotky: Hanka Poskočilová.

Restart sezóny? Motivace je obrovská!

Jak se Vám zatím daří na Kladně? Soutěže stojí, ale Vy se musíte připravovat dál, jaký je plán tréninku?

Na Kladně se mi daří a jsem rád, že tam mohu působit. Jak jsem uvedl v předešlé otázce, snažím se hodně běhat a netrpělivě čekám, až se otevřou fitcentra a sportovní areály.

Přes tuto druhou delší pauzu je nutné, aby hráč zůstal v kondici a nesmí mu také chybět motivace, jak se těšíte na hokejbalové hřiště, pokud se tedy soutěže znovu rozehrají?

Popravdě ze začátku to byla dobrá forma odpočinku, ale už mi leze na nervy a nemohu se dočkat znovurozběhnutí soutěží. Motivace je tedy obrovská.

Jiří Hrabár patří mezi produktivní beky. Stylem trochu připomíná hru Jana Pospíšila. Ve čtyřech podzimních duelech za Kladno v Extralize si připsal 4 kanadské body za 1 gól a 3 asistence. Zdroj fotky: fcb HBC Kladno.

Kluci si musí jít pevně za svým snem

Ve výběru Milana Maršnera v roce 2018 se objevilo mnoho zajímavých a talentovaných hráčů, ale pouze Vy a Matěj Fraňo jste se podívali mezi muže. Kdo si myslíte, že by mohl tento kádr ještě doplnit?

Myslím si, že do seniorské reprezentace se podívá ještě spousta mých spoluhráčů z U20, bylo zde hodně dobrých talentovaných hráčů.

Teď otázka ohledně nadcházejícího MS juniorů, které by mělo proběhnout ve Švýcarsku, co byste poradil reprezentaci U20, která bude obhajovat kanadské zlato?

Tak klukům bych určitě doporučil, aby drželi spolu a měli dobrou partu. A drželi se našeho motta z Kanady „neřeš to” a šli si pevně za svým snem.


Jiří Hrabár se svými spoluhráči z dvacítky po zisku titulu v roce 2018 v kanadském St. John's. Napodobí je nadcházející generace, jejíž MS ve Švýcarsku v červnu letošního roku je ale kvůli covidu stále ohrožené?... Autor fotky: Filip Červinka.