1. liga

Talentovaných hráčů je ve Svítkově kupa, pouze talent ale na Extraligu nestačí, upozorňuje obránce Doležal

Každoroční stálice 1. Ligy, Svítkov Stars, zažívá napůl povedený vstup do soutěže. Z pěti zápasů Pardubice získaly pouze 6 bodů, ale před vynucenou pauzou se zvedaly. Co na to obránce Jan Doležal? Nejen to prozradí juniorský mistr světa hráčů do 20 let z roku 2018 v rozhovoru.

Nejsem zastánce, aby se soutěž dohrála pomocí víkendových turnajů

Honzo, na podzim jste stihl se svým týmem odehrát pouze 5 utkání, nemrzí Vás to?

Tak mrzet mě to může, ale trápit se kvůli věcem, se kterými nic neudělám, nemám v povaze. Sport je nedílnou součástí mého života, zvláště hokejbal. Ale to teď musí stranou.

Alespoň na jaře, pokud se bude hrát, zaznamenáte více herního vytížení, což by Vám mohlo pomoci v play off, souhlasíte?

Uvidíme, jak to bude na jaře vypadat. Rád bych se už proběhl po hřišti. O extra herním vytížení asi nemůže být řeč. Buď by se mělo naskočit do rozběhlé soutěže a prostor pro rozehrání nebude nebo počkat na další sezónu. Nejsem zastánce, aby se soutěž dohrála pomocí víkendových turnajů.


Jan Doležal vstřelil ve třech zápasech přerušené podzimní části 1 gól. Juniorský mistr světa ale patří mezi muže, kteří poctivě brání ty nejlepší soupeřovy hráče. Autor fotky: Jana Nekolová.

V mém případě je nyní motivace na bodu mrazu

Co děláte ve svém volném čase, když není hokejbal? I tak se na něj připravujete?

Dříve jsem měl tendenci se mimo hokejbalu věnovat cvičení a snažit se alespoň trošku obalit, abych nebyl jen kost a kůže. (smích) Nyní jsem v rozpoložení, že fyzickou zátěž vůbec nemám. Situace je taková, jaká je. Není na místě si stěžovat, každý to má stejné, ale v mém případě je nyní motivace na bodu mrazu.

Na jaké mety pomýšlíte se Svítkovem? Hodně se mluví o tom, že chcete postoupit o soutěž nahoru? Je to z Vašeho pohledu možné?

Tak ve sportu je možné vše. Otázkou zůstává, jak bychom v extraligové konkurenci obstáli. Talentovaných hráčů je ve Svítkově kupa, ale porovnávat se s Kert Parkem nebo Kladnem, na to už jen talent nestačí.

Jak se tedy na tento úkol do jarní části připravit? Scházíte se na týmové tréninky, jež jsou omezené počtem účastníků?

Každý by se asi měl jednou za čas protáhnout (jít si zaběhat, projít se, zacvičit). Nejenom kvůli hokejbalu, ale i udělat něco pro své zdraví. Ze začátku jsme tak činili a scházeli se, ale s řadou vládních opatření a i z bezpečnostních důvodů jsme od toho upustili.


Věřím, že zůstane pro hráče hokejbal srdeční záležitostí

Jak je to s Vámi a Extraligou? Dříve jste nastupoval za královéhradecké Piráty, ale jak je tomu teď? Stále toto spojení funguje?

Ano, s Kubou Králem do Hradce dojíždíme. Extraliga je soutěž, kterou si asi chce zahrát každý a jsem rád za šanci v Hradci, kde mohu nastupovat.

Kdyby se ani na jaře nerozběhly hokejbalové soutěže, tak jaký dopad by to mělo na celý hokejbalový svět? Co myslíte?

Dopad to může mít hlavně v poklesu hráčů hokejbalu. Otázkou je, jestli se všechny soutěže a chuť hráčů vrátí tam, kde byla přerušena. Věřím, že hokejbal zůstane pro hráče srdcovou záležitostí a vrátíme se ve stejném počtu do kabin.


Svítkovští odchovanci, zleva Jakub Král, Jan Mroviec a Jan Doležal. Zdroj fotky: osobní archiv Jana Doležala.

Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
SK Suchdol nad...
15 67:34 34
2.
TJ Blatná Datels
13 66:38 29
3.
TJ KOVO Praha
14 57:45 28
4.
Ježci Heřmanův...
14 55:39 27
5.
Vlčí smečka...
14 44:35 27
6.
HBK Bulldogs Brno
16 51:48 27
7.
SK Kelti 2008
15 56:51 23
8.
SK Kometa Polička
12 51:30 21
9.
HBC Tygři Mladá...
13 51:64 16
10.
TGB Swietelsky...
15 42:60 16
11.
HBC Nové Strašecí
16 50:73 12
12.
TJ Lokomotiva...
13 31:59 10
13.
HBC Malenovice
14 33:78 6