Ženy

V první řadě se musíme vrátit k normálnímu životu, je si vědom trenér reprezentačních juniorek Tůma

Ženské celky zvládly odehrát v rámci své Ligy pouze jeden hrací den. Nejen Václava Tůmu tak mrzí, že se další zápasy už bohužel nemohly odehrát. Jako trenér Plzně už však moc nevěří, že se letošní ročník dohraje. Doufá ale, že se uskuteční alespoň Světový pohár juniorek!

Holky měly zájem trénovat kolektivně

Jak to vypadá s přípravou plzeňského ženského celku Litic? Připravil jste si pro hráčky individuální tréninky nebo čekáte, až se bude vědět, kdy se začne hrát?

Vzhledem k situaci, která nastala kvůli covidu, jsme ve fázi čekání na rozhodnutí, co bude dál. Holky měly zájem trénovat kolektivně, ale situace se měnila ze dne na den a také naše hřiště není úplně způsobilé k trénování v tomto počasí.

Neztrácíte naději, že se letošní ročník dohraje?

Jak se říká "naděje umírá poslední", takže určitě neztrácíme. Bohužel ale musím říct, že tomu moc nadějí nedávám. Situace není dobrá a v první řadě se musíme vrátit k normálnímu životu a potom přichází na řadu naše radost ze sportu, který máme tak rádi.


Jak moc frustrující to pro hráčky je, že se stihl odehrát pouze jeden hrací den?

Je to frustrující pro všechny. Pro trenéry, hráčky, rozhodčí a všechny lidi, kteří se okolo hokejbalu motají. To čekání je hrozně dlouhé.

Jak jste s úvodními třemi zápasy byl spokojený?

Bohužel to bodově nedopadlo podle představ, avšak předvedená hra nebyla vůbec špatná. Máme v týmu nové tváře, které musíme postupně zapracovat. Každým zápasem se to zlepšovalo, takže mě mrzí, že další zápasy už jsme bohužel nemohli odehrát.


Václav Tůma (vpravo stojící) se v červnu 2019 radoval jako asistent hlavního trenéra národního týmu juniorek do 18 let ze světového zlata! Autor fotky: Jiří Zaňát.

Situace na Slovensku také není úplně růžová

Jste asistentem reprezentačního týmu juniorek do 18 a 20 let. Věříte, že se letos dočkáte Světového poháru v Žilině?

To je těžké odhadnout. Kdybych to věděl, tak sázím Sportku. (smích) Co vím, tak situace na Slovensku taky není úplně růžová, takže je to opravdu ve hvězdách. Doufám ale, že se něčeho dočkáme, protože by to byla škoda. Vytvořili jsme si s realizačním týmem a hráčkami dobrou partu, která fungovala na každé akci na výbornou.

Jak náročné je to pro realizační tým, když není v kontaktu s hráčkami, kempy jsou nemožné a v případě uskutečnění nebudete mít na pořádnou přípravu čas…

Je to složité. Ta situace trvá už hrozně dlouho a je to v podstatě nemožné uhlídat jednotlivé hráčky z našeho výběru pod kontrolou, jestli na sobě makají nebo daly přednost jiným aktivitám. Je pravda, že kdyby nám řekli ze dne na den, pojedete na světový šampionát, tak to bude hrozně těžké. Plánovali jsme nějaké kempy, měli jsme vymyšlené kondiční soustředění na horách, ale bohužel musíme věřit, že holky budou připraveny i bez společných kempů.

Já doufám, že holky ví, o co tady jde, a že každá, která chce oblékat dres se lvíčkem na prsou, tomu dává maximum ve své individuální přípravě.

Dočkáme se letošních vrcholných dívčích a chlapeckých mezinárodních turnajů? Zdroj videa: ISBHF.

Jak vnímáte celou aktuální situaci Vy?

Nejsem z těch, co by tuhle situaci nějak zlehčoval. Možná je to tím, že mám v rodině zdravotnici, ale musíme se s tím nějak poprat. Samozřejmě některé zákazy a rozhodnutí naší vlády nejsou podle mě úplně v pořádku, ale co s tím zmůžeme. Musíme to vydržet a zase se dočkáme doby, kdy budeme mít opět radost z hokejbalu.

Díky zákazům můžete trávit více času s malým synem, je to pozitivní stránka věci?

Určitě je. Na jednu stranu jsem rád, že ta situace je taková, protože jsem teď u těch krásných momentů, kdy začíná chodit a tak dále. Ale musím uznat, že už jsem se i malinko těšil do práce. Jelikož jsme procházeli covidem o vánočních svátcích a musím říct, že to ženským na mateřský dovolený vůbec nezávidím. (smích) Náš malej je neřízená střela, takže už se těšíme, až se opět otevřou bazény a kroužky, do kterých chodí, aby si trochu vybil baterky.


Každý netrpělivě vyhlíží, až se zase bude moci vrátit k hokejbalové zábavě. Autor fotky: Roman Novák.

Tabulka Liga žen

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Prachatice
15 39:10 38
2.
HBC Svítkov Stars...
14 35:9 38
3.
TJ Sršni Svitavy
13 38:10 33
4.
Panthers Kadaň
15 36:31 26
5.
HBC Enviform Třinec
15 19:28 16
6.
HBC Plzeň-Litice
15 13:31 13
7.
SK Kelti 2008
15 13:39 7
8.
HBC Pardubice
14 3:38 3