CROSSDOCK Extraliga

Motivace? Pořád se zlepšovat a dostat se na MS ve Vispu! Doufám, že se uskuteční, přemítá Stromko

Jméno Jana Stromka figuruje na soupisce hned tří různých soutěží a jak sám říká, je to náročné, ale zatím to zvládá. Pro osmnáctiletého útočníka je hlavní kategorií Extraliga juniorů, v níž obléká dres Třince. Neztratí se však ani mezi muži, i tam pro něj není problém se střelecky prosadit.

Je to samozřejmě náročné

Jan Stromko naskočil v letošním ročníku hned do tří soutěží. Pravidelně bojuje v Extralize juniorů za Třinec, nevynechá ani náročnější Extraligu mužů, kde sbírá zkušenosti v mateřské Karviné a ještě stíhá 2. Ligu mužů na severu Moravy za rezervní tým Karviné. Vskutku náročná porce. „Je to určitě náročné, ale mám to takhle už nějakým třetím rokem, co hraju tři kategorie najednou, takže už se dá říct, že jsem zvyklý,“ praví s ledovým klidem.

Zvládat dlouhodobě tři soutěže naplno je obdivuhodné. „Je to samozřejmě náročné, ale zatím jsem to zvládal, než se všechno zastavilo,“ nezastírá Stromko. Při takové porci vytížení se občas muselo stát, že ani vlastně nevěděl, který dres má zrovna na sobě. „Už se to jednou stalo,“ usmívá se Stromko. „Ale jinak nejpozději den předem vím na 100%, za koho budu hrát,“ prozrazuje talent Karviné.

Střelecky se Janu Stromkovi dařilo ve všech soutěžích. V Extralize mužů si ve třech duelech pozastavené podzimní části připsal 2 góly a 1 asistenci. Mezi juniory Třince vyčníval logicky o dost více, když ve stejném počtu duelů zapsal 3 góly a navrch přidal 4 přesné gólové pasy. V druholigovém "B" týmu Karviné pak ve třech zápasech zazářil šesti kanadskými body, z toho se z gólu radoval čtyřikrát! „Hlavní rozdíl mezi mužskými soutěžemi a juniorkou je v rychlosti a hře do těla,“ vypočítává Stromko.


Oba své letošní góly v nejvyšší mužské soutěži nasázel Stromko v úvodním duelu sezóny proti Pardubicím, nad nimiž Karviná zvítězila 6:4! Autor fotky: Josef Česák st.

Měli jsme kvalitní letní přípravu

Jan Stromko hned v prvním zápase Extraligy mužů vstřelil dvě branky, takže start do nového ročníku zažil opravdu na jedničku s hvězdičkou. Na góly se ale jakožto junior musel nadřít. „Nebylo to jednoduché,“ přiznává. „Hodně mi pomohli spoluhráči, i díky nim jsem dal oba góly. Navíc jsme měli kvalitní letní přípravu, která nám pomohla,“ má jasno Stromko.

Talent z Karviné je členem širšího výběru národního týmu hráčů do 18 let, který by se měl v letošním roce představit na z loňského roku přesunutém mistrovství světa ve švýcarském Vispu a Raronu. Nad šampionátem však stále visí velký otazník. „Určitě bych byl rád, kdyby se mistrovství světa uskutečnilo, takže si myslím, že se uskuteční,“ pevně doufá Jan Stromko.


Karviná podstoupila kvalitní letní přípravu a hlavně dostatečně posílila na všech postech. Autor fotky: Josef Česák st.

Motivace? Chci se pořád zlepšovat a dostat se na MS!

Každý sportovec, včetně hokejbalistů, potřebuje zajisté ve své dřině motivaci. „Mojí motivací je pořád zlepšovat svou hru a dostat se na mistrovství světa, jestli se nějaké uskuteční,“ klade si otázku Stromko. Nyní nastala doba zimních příprav, které se v letošním roce musí uskutečnit v individuálním provedení hráčů. „Chodím skoro každý večer běhat a cvičit. Přemlouvat se ani nemusím, spíš si najít na to ten čas, protože ještě dělám věci na maturitu,“ prozrazuje Stromko.

Otázka, kdy se znovu rozběhne sezóna 2020/21 je stále ve hvězdách a nikdo na ni nedokáže najít odpověď. Nezbývá než pořádná várka trpělivosti a víry. „Tak samozřejmě mi hodně chybí. Už bych si přál, abychom mohli trénovat a hrát zápasy,“ potvrzuje své nadšení do další hokejbalové zábavy a zanícení Jan Stromko.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
17 81:38 45
2.
Elba DDM Ústí nad...
18 65:35 41
3.
HC Kert Park Praha
17 76:39 38
4.
HBC Kladno
18 66:41 37
5.
HBC Svítkov Stars...
18 64:50 34
6.
HBC Pardubice
18 63:59 25
7.
SK Hokejbal Letohrad
18 52:58 25
8.
HbK Karviná
17 53:62 21
9.
HBC Hradec...
17 35:50 17
10.
TJ Snack Dobřany
18 36:65 16
11.
HBC Plzeň
18 34:65 12
12.
HBC Prachatice
16 28:91 4