CROSSDOCK Extraliga

Hokejbal už chybí i těm, kterým nikdy nechyběl, smutní Dominik Barnošák

Začne na jaře alespoň hokejbalová Extraliga, nebo bude pokračovat zatažená brzda? Momentálně na to není známá odpověď, protože ji nezná nikdo. Na hřiště by už rád skočil také kladenský drtikol Dominik Barnošák, který se neustále udržuje v kondici a věří, že až se soutěž rozeběhne, bude to dost znát.

Brzký začátek? Jsem skeptický, ale věřím!

Dominiku, jak se Vám daří v této nepříjemné době?

Díky za optání, ale u mě se asi nic zásadního nezměnilo. Do práce chodím pořád, myslím, že tam jsem možná víc, než by bylo zdrávo, zdraví mi také drží, nijak jsem nic za ten rok nepocítil, že by u mě bylo špatně, takže se mi to naštěstí vyhýbá. Je možné, že jsem to prodělal (onemocnění covid pozn. red.), člověk nikdy neví, ale já jsem z jiného těsta, takže mně se to asi naštěstí vyhýbá. (směje se)

Skoro rok bez pořádného sportu, alespoň v tom smyslu, že by se každý týden jelo ve stejném rytmu, to ale příjemné není…

To rozhodně ne. Začalo to pro nás vlastně všechno loňským lednem, kdy jsme měli skvělou přípravu, zakončenou horským soustředěním. Všichni jsme se cítili skvěle a byli hladoví po úspěchu. Všechno to zapadlo tak, jak mělo. Ale i když jsme v březnu začali sezónu skvěle, stejně nám to k ničemu nebylo, protože byla následně pozastavená a potom i zrušená. Byl to smutný rok, po všech stránkách. Hokejbal už chybí i těm, kterým nikdy nechyběl.

Bude se podle Vás hrát hned ze začátku jara?

Jsem bohužel trochu skeptický v této otázce, ale rozhodně stále věřím! Nicméně všichni víme, jaká ta situace teď je, že se spíše zhoršuje, než že bychom už viděli nějaké jasné světlo na konci tunelu. Internet má každý a i když se těm zprávám třeba já osobně snažím už vyhýbat, stejně se na to člověk musí podívat, jak je to opravdu všude… Doufejme, že si brzy přečteme zprávy, které nám v tomto ohledu udělají radost.


S rodinou se celý rok podporujeme přes telefon

Co ten rok bez systematického rozložení tréninků, přípravy a zápasů sportovcům může přinést?

Je na každém, jestli se připravuje a udržuje individuálně, to můžeme furt. Neříkám, že já si rád neodpočnu, ale určitě nedokážu jen týden ležet, to rozhodně ne. Když se člověk stále připravuje, třeba jen trochu, je to znát. Trochu nám pomohl ten přelom jara a léta, myslím, že hlavně květen, kdy se alespoň mohlo trénovat po více lidech. Potom září a letní příprava, to nám taky hodně dalo, ale je jasné, že když z toho zase vypadnete, tak to není nic ideálního. Musíme všichni doufat, že se blýská v dáli na lepší časy, nic nám vlastně asi jiného nezbývá. Určitě to nebude lepší za týden nebo za dva, ale snad se k tomu blížíme…

Viděl jsem fotky, že jste si svátky užil s rodinou v Karviné, bylo to příjemné, viďte?

Jasné! (usměje se) Celý rok jsem na Kladně, s rodinou se vidím hlavně jednou ročně o Vánocích. Letos jsem tam nechtěl jezdit přes rok kvůli té nemoci vůbec, takže o to to bylo více příjemné. Třeba děda už má svůj věk, nechtěl jsem ho ohrožovat. Na testech jsem totiž ještě nikdy nebyl a doufám, že se mi to vyhne. Poslední dny v roce tak byly dost příjemné, byl jsem tam skoro dva týdny, viděl jsem se s několika kamarády a s rodinou, takže paráda. S rodinou se celý rok podporujeme přes telefon, tak teď to mohlo být konečně taky naživo.

A přelom roku?

Letos komornější, vrátil jsem se už na Kladno a byl jsem s pár kamarády, nic velkého, jen to, co se mohlo. Dali jsme si pivko a užili srandu.


Dominik Barnošák se ve čtyřech podzimních duelech radoval ze 7 kanadských bodů za 5 gólů a 2 nahrávky. Zdroj fotky: fcb HBC Kladno.

Roušky? Jednou se mi stalo, že jsem si ji nechal na vousech a lidi koukali

A co v práci? Jak Vás to zasáhlo, jakožto obchoďáka značky, která je teď možná ještě oblíbenější?

V obchodech šílené, že, to vidí každý. Já nechci říct, že jsem se tomu nejhoršímu vyhnul, ale odjel jsem domů už před svátky, protože jsem přes rok opravdu jinak pracoval furt. Ale ta velká vlna už byla i dříve, šílené, opravdu… Na začátek toho nového roku je to ale už dobré, byl jsem poprvé v práci minulé pondělí a ten stres z lidí se trošku ztratil a hlavně jich není tolik. Možná i docházejí prachy. (směje se)

Jste furt mezi lidmi, říkáte, že se Vám nemoc naštěstí vyhýbá, máte velké štěstí, to je dobře.

Jak říkám, nepřišlo mi, že bych něco měl. Celý rok. Člověk nosí furt roušku, dodržuje pravidla. Jednou se mi taky stalo, že jsem si roušku nechal na vousech a lidi koukali a já jsem nevěděl, co se děje, až mi to došlo. To bylo jednou, jinak se ale všechno snažím dodržovat a vyhýbat se zbytečnému nebezpečí, když se na sebe lidi tlačí. To fakt nemusím a nepotřebuji.


Dominik Barnošák poznal v srpnu loňského roku na Páňa Cupu v Kladně sílu národního výběru hráčů do 20 let! Zdroj fotky: fcb HBC Kladno.

Sport tělu pomůže v jakémkoliv ohledu, je důležité s ním nepřestat

Vím o Vás, že se znáte i se sportovci, pro které je sport prací. Jak oni a covid?

Bavím se s nimi o tom a třeba fotbalový brankář Honza Laštůvka to měl snad dvakrát. Poprvé v pohodě, podruhé už ale čtyři pět dní velké horečky a také se z toho musel horko těžko dostávat. Takže, když vidím, že to sundá a skolí chlapa jak horu, navíc sportovce, každý den v zápřahu, má z toho člověk strach a chápe, co to může udělat s tělem. Ale řekl bych, že je to i o psychice, když člověk leží kvůli tomu ze strachu jen doma, pak jde na nákup, ale bojí se, že se nakazí, taky to může možná udělat svoje… Sport ale tělu pomůže v jakémkoliv ohledu, proto je důležité s ním nikdy nepřestat.

Tušil jste, že by se ta situace teď zase mohla trochu zamotat a zhoršit, že?

Jojo, ale neříkám, že všichni měli sedět doma, každý se chce vidět s rodinou, to je naprosto jasné a já to mám a měl stejně. Ale člověk tak tušil, že se to projeví právě zase tímto zvýšeným číslem nakažených. Ale třeba to má jinou příčinu, změna počasí, větší zima, všechno dohromady, to asi nikdo nemůže vědět. Navíc je teď období normálních chřipek, to tomu také nepomáhá. Doufám, že už to nebude horší, co se týče té celorepublikové situace. Ale moc tomu popravdě nevěřím, je to těžká situace pro nás všechny. Ale jak říkám, nezbývá nám nic jiného, než doufat, že se to zase vrátí co nejvíce do normálu. A to teď myslím hlavně život nás všech bez omezení, sport bude vždycky až na druhé nebo třetí koleji.


Jakoby Dominik Barnošák vyhlížel pokračování pozastavené sezóny! Zdroj fotky: fcb HBC Kladno.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
19 94:42 51
2.
HC Kert Park Praha
19 92:41 44
3.
Elba DDM Ústí nad...
19 68:35 44
4.
HBC Kladno
20 69:44 40
5.
HBC Svítkov Stars...
20 67:57 34
6.
SK Hokejbal Letohrad
19 55:58 28
7.
HBC Pardubice
19 64:63 25
8.
HbK Karviná
18 54:74 21
9.
HBC Hradec...
18 37:57 17
10.
TJ Snack Dobřany
19 36:68 16
11.
HBC Plzeň
19 41:67 15
12.
HBC Prachatice
17 29:100 4