1. liga

1. Liga? Příležitost k nabrání cenných zkušeností z dospělého hokejbalu, má jasno plzeňský junior Deja

Prvoligoví hráči se zatím přes zimu připravují na pokračování soutěže z podzimní části. Otázkou je, zda se soutěž vůbec restartuje. Nejvíce musí přes zimu zapracovat plzeňští Mečouni, kteří jsou zatím bez bodů. Jak si cení prvoligové zkušenosti mladý útočník Mečounů Matěj Deja?

S klukama ještě nejsme úplně stoprocentně sehraní

Matěji, vraťme se zpátky na podzim. Vy jste ze 4 zápasů nezískali ani bod a skóre 5:16 mluví za vše, kde jste viděl ten hlavní problém?

Hlavní problém bude asi v tom, že s klukama ještě nejsme úplně stoprocentně sehraní. Náš aktuální tým je totiž složen jak z hráčů HBC Plzeň, kteří už v týmu byli dříve a hráli 2. Ligu či Extraligu, tak z hráčů, kteří dřív hráli za Plzeň - Litice a do toho ještě z juniorů. Věřím v to, že časem to bude jen a jen lepší. Zvykneme si na sebe a vytvoříme ideální formace a taktiku, což pod taktovkou Tomáše Salfického nebude nic obtížného.

Pokud se budete chtít v soutěži udržet a probojovat se do play off, budete muset zabojovat. Co budete muset zlepšit?

Dostat se do play off bude určitě obtížné, ale myslím si, že náš tým na to má. Zlepšit se musí již mnou zmiňovaná souhra. Mimo to mě pak napadá ještě disciplína. Dělali jsme spoustu nevynucených faulů a v následných oslabeních jsme pak dostávali zbytečně góly.


Máme plno času zdokonalovat se v individuálních dovednostech

Opatření jsou přísná, což amatérským sportovcům neumožňuje trénovat kolektivně, jak vás toto omezuje?

Právě to, že nemůžeme trénovat kolektivně, je pro nás ten největší handicap. Přesilovku si každý sám na zahradě neprocvičí. Na druhou stranu máme plno času zdokonalovat se v individuálních dovednostech.

Máte nějaký individuální plán příprav od trenéra? Nebo trenér vše nechává na hráčích?

Plán přímo nemáme. Dostali jsme od našeho trenéra ale spoustu rad a tipů, jak na sobě individuálně pracovat (především na fyzické kondici), popřípadě kde jsou k různým typům tréninků vhodná místa a prostory. Je už pak na každém hráči, jak moc zodpovědně k tomu přistupuje a jak intenzivně trénuje. Všichni si jsou vědomi, že v dané situaci nemůžeme nic očekávat a že soutěž se může rozběhnout v podstatě ze dne na den. Po ohlášení restartu soutěže už bude na trénování kondice pozdě.


Matěj Deja odehrál za B tým plzeňských mužů 2 zápasy a zapsal 2 body za asistence! Autor fotky: J. Vlček.

Junior v 1. Lize? Prostor na hřišti navíc

Na čem bude nutné nejvíce zapracovat? Co Vám přes nucenou přestávku a zimu nejvíce schází? Fyzička nebo kontakt s holí?

Největší pozornost je třeba věnovat fyzičce. Každý sportovec ví, jak snadné je ji ztratit a jak obtížné je ji získat. Kontakt s holí je trochu o něčem jiném. Když z toho hráč vypadne, během jednoho nebo dvou tréninků se do toho zase automaticky vrátí.

Čeho byste chtěl na jaře dosáhnout se svým týmem? Play off? Co Vám 1. Liga jako juniorovi dává?

Ano, play off je určitě jedním z cílů. Ale pokud by to třeba jen o kousek uteklo a my jako tým přesto v celé sezóně podávali dobré a přesvědčivé výkony, budu také spokojený. 1. Liga je pro mě jako pro juniora příležitostí pro nabrání cenných zkušeností z dospělého hokejbalu. Za normální situace, kdy jsou jak juniorská, tak prvoligová soutěž v plném proudu, je to pro mě jedno zápasové vytížení týdně navíc a také prostor na hřišti navíc, což mě, stejně jako ostatním juniorům hrajícím 1. Ligu, jen prospívá.

Zatím jste jako jediný dokázal posbírat 2 asistence a jste 2. nejproduktivnějším hráčem celku, vážíte si toho?

Určitě si toho vážím, ale není to pro mě nijak závratná bilance. Sice jsem v 1. Lize odehrál zatím jen dvě utkání, ale být druhým nejproduktivnějším hráčem týmu s dvěma kanadskými body je smutná podívaná. Taková už ale je teď doba. Doufejme, že to všechno brzy skončí a všichni si zase budeme užívat hokejbal i jiné věci, které máme rádi, naplno.


Za B tým Plzně nastupuje v 1. Lize mnoho talentovaných juniorů! Autor fotky: J. Vlček.

Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
SK Suchdol nad...
15 67:34 34
2.
TJ Blatná Datels
13 66:38 29
3.
TJ KOVO Praha
14 57:45 28
4.
Ježci Heřmanův...
14 55:39 27
5.
Vlčí smečka...
14 44:35 27
6.
HBK Bulldogs Brno
15 48:46 24
7.
SK Kelti 2008
15 56:51 23
8.
SK Kometa Polička
12 51:30 21
9.
HBC Tygři Mladá...
13 51:64 16
10.
TGB Swietelsky...
15 42:60 16
11.
HBC Nové Strašecí
15 48:70 12
12.
TJ Lokomotiva...
13 31:59 10
13.
HBC Malenovice
14 33:78 6