2. liga

Nepomýšlí Kelti na návrat do 1. Ligy? Klub má kvalitní mládež a velký potenciál do budoucna, má jasno Beneš

Když zabrousíme do 2. Ligy, tak narazíme na týmy, které mají určitě větší kvalitu, než si můžeme myslet. Mnoho z nich by mohlo zápasit v 1. Lize. Proč tomu ale tak není? Sudoměřice, Jihlava, Kelti a mnoho dalších mají ambice na to rvát se výše. Jak toto téma vidí tahoun Keltů, Ondřej Beneš?

Posledních několik let probíhá velká obměna kádru

Ondřeji, v 2. Lize ve středních Čechách se Vám velmi daří, tak jako každý rok. Zatím máte na svém kontě 11 bodů, jste spokojen?

Byl jsem celkem spokojen s tím, jakým způsobem jsme se prezentovali. Posledních několik let probíhá velká obměna kádru a je fajn vidět, že máme dost mladých kluků, kteří se dokážou prosadit. Některé zápasy byly výsledkově divoké, ale pořád lepší než hrát na jeden gól. Škoda, že se toho nestihlo na podzim odehrát více.

Mnoho let jste působili v 1. Lize, ale teď zápolíte o úroveň níže, nemáte chuť se po několika letech vrátit do druhé nejvyšší soutěže?

Kluci by si to v budoucnu určitě zasloužili, klub má kvalitní mládež, a tedy i velký potenciál do budoucna. Pokud by se podařilo postoupit sportovní cestou, určitě by to stálo za zvážení. Já osobně takto daleko nekoukám, chci se hokejbalem bavit, je to pro mě zejména forma psychohygieny.


Beneš patří mezi tahouny Keltů. Autor fotky: Jiří Duchoň.

1. Liga? Minimálně o jeden rychlostní stupeň výše

Čím se podle Vás liší 1. Liga od 2. Ligy? Je to rychlostí, systémem hry nebo fyzičkou?

Je to už pár let, co jsme 1. Ligu hráli. Myslím, že se od té doby zkvalitnila, stala se atletičtější, rychlejší, ubylo týmů. Je to prostě minimálně o jeden rychlostní i výkonnostní stupeň výše.

Jaká je kvalita hráčů a týmů v 2. Lize? Někde jsou určitě větší rozdíly, ale některé mančafty by mohly z fleku nastoupit ihned do 1. Ligy.

Stále jsou v 2. Lize týmy, které ještě relativně nedávno hrály 1. Ligu, takže kvalitu určitě mají. Vždycky si rád zahraji proti týmům jako jsou Rakovník nebo Strašecí. Ale myslím, že každý pečlivě zvažuje, zda se o ligu výš vrátit. Jedna věc je kvalita kádru a druhá věc je jeho šíře.

Otázkou je proč ale nechtějí? Proč si myslíte, že tomu tak je? Nejspíše to bude kvůli cestování, je tomu tak?

Cestování je určitě veliký strašák, ale problémem jsou určitě i obavy z toho, že týmy nebudou mít dostatek lidí. Na 1. Ligu dle mého potřebujete minimálně 15 konkurenceschopných hráčů do pole. A tohle poskládat není v dnešní době úplně jednoduché.


Kelti dávají šanci i mladým hráčům, jedním z nich je sedmnáctiletý Matěj Taufer. Autor fotky: Jiří Duchoň.

Absence pohybu je mnohem rizikovější

Jak se připravujete během vynucené pauzy na jarní část sezóny? Dodržují Vaši spoluhráči docházku, když to jde?

V prosinci, když to bylo ještě možné, jsme si chodili dvakrát v týdnu zahrát na hřiště. Docházka byla slušná, protože všem možnost sportovního vyžití chybí. Je škoda, že je takto omezeno i sportování ve venkovních prostorách na čerstvém vzduchu. Myslím, že absence pohybu je mnohem rizikovější než to, když si půjde šest lidí zapinkat na hřiště.

Ze 4 nebo 5 zápasů jste v individuálních statistikách nasbíral 11 bodů, jste největším tahounem svého mužstva. Ve Vašem celku je hodně talentovaných hráčů, opravdu nepomýšlíte na návrat do 1. Ligy v příští sezóně?

Zeptejte se trenérů, já se zeptám doma manželky. (smích)


Kelti se před vynucenou pauzou usadili na průběžné vedoucí pozici 2. Ligy ve středních Čechách. 

Tabulka 2. Liga - Morava Sever

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
SK IHC Jaselská...
15 82:34 39
2.
HBC Enviform Třinec
15 69:45 31
3.
HbK Karviná B
15 57:60 24
4.
TJ Sokol Poruba
15 82:57 21
5.
HBK Vsetín
15 57:67 17
6.
HC Warriors...
15 27:111 3