CROSSDOCK Extraliga

Bratrské duo z Boleslavi pražskými rivaly! Rivalita mezi námi je, má jasno mladší Tomáš Lhota

Hráč Mladé Boleslavi, teprve sedmnáctiletý Tomáš Lhota tento rok okusil jako jeden z nejmladších borců mužskou Extraligu. Rozhodl se oblékat dres Hostivaře, i když jeho starší bratr Lukáš hájí barvy Kert Parku. Pomáhá stále i svému mateřskému klubu? A čeho by chtěl s Hostivaří dosáhnout?

Starší bratr v Kert Parku? Rivalita tam samozřejmě je

Tomáši, tento ročník jste poprvé s Hostivaří okusil mužskou Extraligu. Co jste si z těch mála zápasů před vynucenou pauzou odnesl? Má soutěž parametry, které jste očekával?

Určitě jsem si i za těch málo zápasů nějaké zkušenosti odnesl, především pak hrát co nejvíce zodpovědně, protože každý ztracený míček je v Extralize strašně znát. Jinak parametry a náročnost jsou ty úplně nejvyšší, což ani nešlo očekávat jinak.

Váš o dva roky starší bratr Lukáš nastupuje také za pražský celek, ale za Kert Park. Není mezi vámi menší rivalita?

Řekl bych, že jsme to ve výsledku vzali oba sportovně a respektujeme naše rozhodnutí. Ale rivalita tam samozřejmě je a ještě bude, dokud budeme oba nastupovat v jiném dresu, to by ani jinak nešlo.

Proč jste si vybral Hostivař a on Kert Park? Nechtěli byste hrát nejvyšší českou soutěž v jednom dresu?

Oba jsme asi chtěli něco jiného, ale i tak jsme samozřejmě chtěli hrát především spolu, i když to nakonec nevyšlo. Ale času máme oba ještě dost, tak třeba se to někdy povede.


O dva roky starší Lukáš Lhota se prohání mezi hráči nadupaného Kert Parku. Autor fotky: Ivana Laiblová.

Klademe si zatím jen postupné mety

Zpět k Hostivaři. Máte nového trenéra, jak si zatím pochvalujete spolupráci? Na čem pracujete a jak se připravujete na restart hokejbalu?

Nový trenér už byl opravdu potřeba, a tak jsme rádi, že to konečně klaplo a máme trenéra takových kvalit (Martin Davídek st. pozn. red.). Spolupráce je jinak skvělá, i když je jasné, že výsledky zatím nikoho nenadchly. Podle momentální situace se musíme připravovat individuálně, ale věřím, že budeme dostatečně připravení na restart.

Čeho byste chtěl s Hostivaří v Extralize dosáhnout? Chtěl byste někdy extraligový titul?

Myslím, že extraligový titul je sen pro všechny a já rozhodně nejsem výjimkou. My s Hostivaří jsme ale přece jenom jako nováčci v jiné situaci, a tak si klademe zatím jen postupné mety, na které se pokusíme dostat.


Extraligovým nováčkům z Hostivaře se hned na úvod sezóny podařilo potrápit favorizované Kladno, s nímž Lhota a spol. prohráli jen 2:4 po velkém boji. Zdroj fotky: HBC Hostivař.

Mistrovství světa osmnáctek? Nic nemůže připravit lépe než Extraliga

Jak je to s Vaším mateřským klubem z Mladé Boleslavi? Nastupujete za něj stále? Alespoň tam se potkáte s bratrem, je to tak? Nemíří Boleslav zpátky do 1. Ligy?

Za mateřské Tygry nastupuji vždy, když se mi to nekryje s Extraligou na Hostivaři. Brácha má zápasy samozřejmě jinak, ale i tak nám pár zápasů za Boleslav vyšlo, takže chemie mezi námi asi jen tak nevyprchá. A co se 1. Ligy týče, tak my mladší to v kabině občas nadhazujeme, ale s tím, jak je liga nastavená, by to prostě nemělo smysl, a tak zatím zůstáváme v té druhé.

Extraliga Vás může dobře připravit na ten nejlepší hokejbal, jak pomýšlíte na nominaci na MS do Vispu?

Dostat se do Vispu by byl asi vrchol letošní sezóny a věřím, že jak já, tak všichni ostatní v nominaci uděláme vše pro to, abychom se na šampionát dostali. Myslím si, že nic nemůže připravit lépe než Extraliga.


Tomáš Lhota patřil v roce 2019 k tahounům reprezentace hráčů do 16 let na domácím Světovém poháru v České Třebové. V letošní sezóně si mezi muži v Extralize připsal prvních 5 startů a hned vstřelil první gól a přidal jednu nahrávku. Vynese mu to místo v základní sestavě reprezentace hráčů do 18 let, která by na konci června měla startovat na mistrovství světa ve Švýcarsku? Autor fotky: Jiří Zaňát.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9