CROSSDOCK Extraliga

Chceme hrát o titul, čeká nás ale dlouhá cesta, nezastírá Drahomír Kadlec

Zisk posledního titulu ambiciózního Kladna se datuje do roku 2015. Letošní sezonu má Kladno opět skvěle rozjetou, dosáhne však na metu nejvyšší? O hodnocení podzimní části, zimní přípravy a plánech na jaro se v rámci rozhovoru rozpovídal velezkušený kladenský stratég Drahomír Kadlec.

Ve hře jsou stále rezervy


Pane Kadleci, pohled na tabulku po podzimní části je z pohledu Kladna velmi lichotivý. Nicméně jak vnímáte předvedenou hru? Lze vyslovit i nad ní úplnou spokojenost?
Pohled na tabulku je samozřejmě hezký, to ale nic neznamená. Co se týče předvedené hry, asi málokterý trenér řekne, že je úplně spokojený. Pořád v ní jsou rezervy, stále se dá najít spoustu věcí, které se dají zlepšit. My o nich víme a zaměřujeme se na ně v přípravě na hřišti před jarní částí.



Kladno pravidelně disponuje velmi dobrými čísly co se týče obdržených branek. Dá se tedy říci, že defenziva je to, na co se primárně zaměřujete?
Určitě, naše hra je takto stavěná. Zodpovědná práce dozadu, v útočné fázi se dá třeba i trochu improvizovat. Abychom se dostali do útoku a gólových šancí, tak prostě musíme odvádět kvalitní výkon kolem naší branky. Od toho se odrážíme, z toho chceme vycházet – precizní obrana, která i přes solidní výkony na můj vkus ještě trochu hapruje (úsměv).



Hokejbalová veřejnost jistě ocení zapojení mladších hráčů do sestavy, kteří si konkrétně v případě Kladna na hřišti mnohdy počínají rutinérsky. Jak jste tedy spokojen s jejich výkony?
Všichni mladí hráči dostali šanci, měli stejnou startovací čáru a bylo už jen na nich, jak ji využijí. Ti kluci tomu obětují hodně, dávají tomu, co mohou, chtějí hrát. Někteří samozřejmě mají nějaké rezervy. Musíme se dívat také dopředu. Nastane generační obměna, budou to právě ti mladí hráči, kteří budou určovat směr hokejbalu za 5, 10 let. Nemůžeme to stavět jen na starších chlapech. Oni sami dobře ví, že kdysi také takto začínali a klestili si cestu. Takže já jednak chci, aby mladší hráči měli vzor v tréninkové píli od těch starších a na druhou stranu, aby ti zkušenější hráči nehráli profesorsky, aby viděli, že se na ně ti mladí tlačí a zatím nám to funguje. Mladí nutí starší hráče nepolevovat, stejně tak obráceně a já jsem za to jenom rád. Já s mladými hráči pracuji rád, zejména s těmi, kteří skutečně chtějí. Já tady nejsem od toho, abych někoho přemlouval. Buď chtějí, anebo ne. Pokud někdo tu chuť nemá, tak se s ním rozloučím a tím to pro nás hasne (úsměv).



Výsledky přípravy ukáží až samotné zápasy


Bylo to tuším právě loni, kdy jsem v podobném období před jarní částí mluvil s Martinem Špačkem, který si  „liboval“ ve výživné zimní přípravě. Co jste si pro hráče připravil letos?
Letos jsme přidali jeden trénink, trénovali jsme tedy čtyřikrát týdně a vyzkoušeli jsme si spoustu nových věcí. Navíc jsme premiérově přidali soustředění, na které jsme vyrazili do Herlíkovic, kde museli hráči spolknout hodně velké tréninkové dávky. S přípravou můžeme být určitě spokojeni, nicméně vše nám ukáže až herní praxe na jaře. Můžeme běhat do kopců a skákat přes všelijaké překážky, ale vše to musíme prodat hlavně na hřišti. 



Jak je tým připraven po zdravotní stránce? Evidujete ještě z podzimní části případně zimní přípravy nějaká zranění?
Musím zaklepat na zuby, zranění se nám i přes velmi náročné tréninky vyhýbají a vše běží podle plánu. Zatím to je bez větších problémů. Tak, jak bychom to my trenéři rádi viděli vždy.



V prvních zápasech jara vás čekají pražské celky, v pátek 6.3. KOVO, v neděli 8.3. tvrdší oříšek, Kert Park. S čím budete do zápasů vstupovat, co bude podle Vás v těchto zápasech rozhodovat?
My do všech zápasů jdeme stejně, ať je to KOVO nebo Kert Park, prostě je chceme vyhrát. Budeme chtít, aby hráči od začátku plnili naše taktické plány, aby to bylo ve hře vidět. Chceme se posouvat dopředu a co nejlíp se připravit na play off.



Cesta k vrcholu je dlouhá, na titul ale máme


Poslední titul Kladna se datuje do roku 2015. Poté jste se na nějakých medailových příčkách umístili, nicméně čekání na titul se protahuje. Pane Kadleci, zeptám se na rovinu. Jdete do zbytku sezony s jednoznačným cílem dosáhnout na vrchol, nebo budete prozatím skromnější?
Já si nebudu nic nalhávat, kdo by nechtěl hrát o titul. My na to mužstvo máme, natrénováno je dostatečně, nicméně k tomu vrcholu vede opravdu hrozně dlouhá cesta. Devět zápasů základní části, poté nevyzpytatelné play off, kde sezóna prakticky znovu začíná nanovo. Jestli někdo říká, že nechce hrát o titul, tak neříká pravdu. U nás je šest, sedm mančaftů, kteří titul chtějí a mají na něj a my se určitě počítáme mezi ně, to bych lhal, kdybych řekl, že ne. Nerad bych říkal nějaké „uvidíme, uvidíme“. Samozřejmě, půjdeme do toho krok po kroku, ale ta vidina toho vrcholu tam je jasná.



Výše jste zmínil, že jste s prací hráčů spokojený, jak ale bude na Kladně vypadat jaro co se týče tréninků a hry samotné? Nastanou nějaké změny?
Teď jsme ve stádiu, kdy jsme týden na hřišti a do tréninků jsme zavedli spoustu nových věcí, které jsme s asistentem Jaroslavem Procházkou vymýšleli a přemýšlíme dále, co by ještě mohlo fungovat. Jsou to takové detaily, na které se budeme zaměřovat. Potřebujeme, aby to kluci dostali pod kůži a to, co trénujeme, aby převedli do zápasů. Jestli se to povede, to už nám ukáží pouze a jen samotné zápasy.



Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9